Kristian Hogenhaug wint verrassend IM Hamburg, Susie Cheetham beste vrouw
Kristian Hogenhaug verrassende winnaar IM Hamburg (foto: Ironman)

Geen Belgische pro triatleten in de Ironman Hamburg, wel een flink pak sterke age groupers, met Jan De Clercq als snelste Belg op de 22ste plaats overall. De winst ging verrassend naar de Deen Kristian Hogenhaug, die dankzij zijn zege in Kona mag starten. Susie Cheetham hield na een sterke race een oprukkende Sara Piampiano af.

Raelert parkeert halfweg marathon

De Ironman Hamburg was het Duitse kampioenschap volledige triatlon en er werd vooral uitgekeken naar Andreas Raelert. Die kwam in het fietsen sterk voor de dag, maar Andy zou in het lopen uiteindelijk uitvallen. Hij was ondertussen op de fiets voorbij gesneld door een sterke Kristian Hogenhaug. De Deen had ook nog een goeie marathon in de benen en pakte zijn grootste zege uit zijn carrière en een onverhoopte kwalificatie voor het WK Ironman in Kona. Hogenhaug won in 8u11’26 en hield vijf minuten over op Ruedi Wild en de al evenzeer verrassende Paul Schuster werd als derde Duits kampioen.

Susie Cheetham onder de negen uur

Bij de vrouwen kregen we een mooie strijd tussen Susie Cheetham en Caroline Steffen. Cheetham bouwde in het fietsen een mooie voorsprong uit. Julia Gajer leek nog mee te spelen voor de winst, maar zij zakte terug in de marathon. Gajer en later Steffen werden voorbij gesneld door Sarah Piampiano. Die liep ook in op Cheetham, maar de Britse hield stand en won in 8u58’02. In 9u00’42 werd Piampiano tweede. Julia Gajer werd Duits kampioene op de derde plaats en ze mag mee naar Kona.

Jan De Clercq snelste Belg

Jan De Clercq was zondag de snelste Belg in Hamburg in 9u10’38, goed voor een 22ste plaats overall en een vijfde plaats in de M30 categorie. In dezelfde categorie werd Quentin De Vos zesde in 9u11’39. Iets later kwam Timmy Deman binnen, die in 9u12’40 knap tweede werd bij de M35. Laurens De Smet vervolledigde de Ironman in 9u22’21 en pakte de derde plaats bij de M25.

Lars Baeyens succesvol bij debuut

In de jongste categorie, de M18, pakte Ironman-debutant Lars Baeyens de vijfde plaats. Hij kwam in zijn eerste volle triatlon na 10u30’28 over de streep. Ook Bart De Souter van WTT kwam als vijfde in zijn categorie binnen. Hij werd vijfde bij de M55 in 10u38’08. Bij de vrouwen zorgde Sophie Derouaux voor de enige top-10 plaats. Zij werd zevende in de F40 categorie in 11u07’48.