Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
ITU schorst twee triatleten na positieve dopingtests WK Pontevedra en Gold Coast
Nieuws

ITU schorst twee triatleten na positieve dopingtests WK Pontevedra en Gold Coast

De ITU, de international triathlon union, heeft twee triatleten voor vier en twee jaar geschorst na positieve dopinggevallen op de WK’s in Pontevedra in 2019 en in Gold Coast in 2018. Het opvallende is dat het hier telkens gaat om age group triatleten die allebei vice-wereldkampioen werden in hun categorie. Het gaat om een Portugese triatleet en een Australische triatleet. Ze spelen hun medailles kwijt, en in het geval van de Australier volgde er ook een DSQ in het WK paratriatlon omdat de betrapte triatleet guide was van een slechtziende triatleet…

Meer age group controle

Triatlon staat algemeen bekend als een (redelijk) cleane sport en er worden, zeker op topniveau vrij frequent controles uitgevoerd. Bij amateur of age group triatleten zijn er veel minder controles. Onder andere Rodolphe Von Berg en Christian Meuser pleiten via een online petitie bij Ironman om meer dopingcontroles, zeker bij age groupers. De ITU controleert al wel op WK’s op dopinggebruik en communiceerde deze week over twee uitzonderlijke gevallen.

Para-triatleet uit resultaten geschrapt

In het WK sprinttriatlon werd de vice-wereldkampioen bij de M35 betrapt op EPO. De Australier Stephen Tompson wordt vier jaar lang geschorst en verliest ook zijn zilveren medaille. Maar zijn dopinggebruik heeft ook verregaande gevolgen voor de slechtziende triatleet Gerrard Gosens. Diens wedstrijdresultaat wordt uit de uitslag geschrapt omdat Stephen Tompson zijn ‘guide’ was tijdens de wedstrijd.

Ephedrine en Oxilofrine

Het tweede dopinggeval is van begin dit jaar. Op het WK long distance triatlon in Pontevedra testte de M40 zilveren medaillewinnaar Nuno Jose Pereira de Silva positief op Ephedrine (vaak in neussprays te vinden) en Oxilofrine (amfetamine, onder andere Tyson Gay werd in 2013 geschorst wegens Oxilofrine gebruik). Silva zal voor een periode van twee jaar niet competitief mogen racen. Ook hij verliest zijn zilveren medaille.