Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Toch maar opletten bij je openwater training: snoek bijt meisje in Nederland
Opvallend

Toch maar opletten bij je openwater training: snoek bijt meisje in Nederland

Er is in Nederland heel wat te doen rond een bijtende vis, die zijn tanden zette in het been van een elfjarig meisje. Onze collega’s van 3athlon.nl brachten deze week het verhaal dat ook in veel Nederlandse kranten opdook en dat leverde op social media heel wat reacties op van triatleten. De volgende keer toch maar opletten dus bij je openwater training…

In een zwemplas bij Hollandscheveld, Drenthe, is vorige week een elfjarig meisje door een snoek gebeten. De provincie, waterschap en gemeente zijn in overleg wat ze hieraan moeten doen. De grote speurtocht naar de boze vis is – ondanks het visverbod – al begonnen door personeel van het partycentrum nabij de plas.

Knie gehecht na snoekbeet

,,Mirthe is elf jaar, maar stel dat er een kleine baby ronddobbert en een hap in zijn beentje krijgt”, deelde de moeder van Mirthe – Jacqueline Brandsma – op Facebook. Daarbij deelde zij onderstaande foto van de gehechte knie van haar dochter.

De snoekbeet. (Foto: Jacqueline Brandsma, moeder Mirthe)

Vermoedelijk is de dader dus een ‘gewone’ snoek. ,,Het is zeer uitzonderlijk, maar het is helaas gebeurd”, verklaarde een woordvoerder van de gemeente Hoogeveen. Aanvankelijk kwam de gemeente met het plan om de grote vissen – soms wel 1,5 meter lang – te vangen en naar een nabij gelegen visvijver te verplaatsen. Daar werd door de lokale vissers uiteraard enthousiast op gereageerd. Echter hebben deskundigen ondertussen gewaarschuwd voor de negatieve gevolgen die dit zou kunnen hebben voor het ecosysteem. ,,De snoek draagt bij aan schoon water en voorkomt blauwalg doordat hij op brasem jaagt. Alles hangt met elkaar samen: als de snoek verdwijnt, wordt het evenwicht verstoord. Dus we zijn niet opeens met z’n allen met hengels in de weer”, aldus de woordvoerder.

Niet eerste keer

Volgens experts is het hoogst uitzonderlijk dat een snoek een mens aanvalt, maar het gebeurt af en toe wel. Zo stootten wij nog op een verhaal uit Het Nieuswsblad van een jongen die in 2005 gebeten werd door een snoek in Aalst. Ook toen ging het om een elfjarig kind. En in 2006 was er veel commotie rond de enorme meerval in De Mosten die de triatlon van Zundert in gevaar bracht… Maar voorlopig is een kleine snoekbeet nog altijd een stuk veiliger dan de ‘shark warnings’ die deelnemers aan Australische en Amerikaanse triatlons wel eens krijgen.