Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Deldaele, Maes en De Vet gaan vol voor Belgische titel bij vrouwen in Wuustwezel
Katrien Maes won in 2019 in Jabbeke, ook een Bro.Go organisatie (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)
Nieuws

Deldaele, Maes en De Vet gaan vol voor Belgische titel bij vrouwen in Wuustwezel

Zaterdag krijgen we in Wuustwezel een nieuwe Belgische kampioene kwarttriatlon, dat is het enige dat vaststaat. Titelverdedigster Valerie Barthelemy focust op het olympisch testevent in Tokio en is er niet bij. Wij polsten bij drie favorietes voor de titel. Charlotte Deldaele was er al een paar keer dichtbij, Katrien Maes is de leidster in de zegestand 2019 met zeven overwinningen en Hanne De Vet heeft het thuispubliek aan haar kant. Opvallend: de naam van jonge revelatie Cato Cassiers valt bij twee van de drie…

Charlotte: “Samenwerken zal must zijn”

Valerie Barthelemy ontvangt Charlotte Deldaele met open armen op BK in Izegem (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

Voor Charlotte Deldaele is het Belgisch kampioenschap de laatste jaren zowel op de kwart- als op de sprintafstand een verhaal van net-niet geweest. Dit jaar mikt ze op de titel. “Na mijn mindere periode zou ik echt heel graag presteren. Want ik heb er heel wat werk in gestoken de afgelopen periode. Ik voel me goed en sterk en ben echt benieuwd wat mijn lichaam zal doen,” vertelt de EFC-ITC topper.

“Het podium moet er zeker inzitten,” zegt ze vol zelfvertrouwen. “Liefst zou ik nog eens een titel kunnen bemachtigen. Maar we zitten met sterke dames, met Hanne (De Vet) en Jolien (Vermeylen) en ook Katrien Maes die terug is op wedstrijdniveau. En dan zijn er ook een paar goeie loopstertjes die uit de achtergrond kunnen terugkomen. Alles hangt dus af van het moment zelf en het wedstrijd verloop. Samenwerken zal een must zijn. Zeker met de felle wind die voorspeld is,” aldus Charlotte.

Katrien: “Al een week stress”

Katrien Maes bij de zwemstart in Jabbeke (foto: 3athlon.be/Gert-Jan d’Haene)

Dit jaar kunnen we niet rond Katrien Maes. Vorig weekend realiseerde ze een indrukwekkende dubbel met winst in de Donkmeertriatlon in Berlare en daags nadien in de 111 van Jabbeke, haar zevende seizoenszege al. Wij rekenen haar bij de favoriets, als ze dat niet te erg vindt. “Dat mag zeker hoor,” lacht Katrien. “Al heb ik al heel de week stress voor deze wedstrijd. Zelf wil ik het beste van mezelf geven, alleen denk ik dat eerste plaats te hoog gegrepen is. Mijn droom is om podium te halen, maar ik vrees dat ik daarvoor ook mezelf zal moeten overstijgen,” vertelt de 3PT-triatlete.

“Als grootste concurrentes zie ik Jolien Vermeylen, Charlotte Deldaele, Hanne De Vet, Laura Swannet en misschien zelfs Cato Cassiers. Voor mij is het ideale wedstrijdverloop dat ik mee ben in het zwemmen en in de wissel en dan zou ik liefst keihard fietsen, dat er geen snelle lopers van vanachter komen… en dan zal de wedstrijd in het lopen beslist worden. Mijn lopen is de laatste weken wel verbeterd, maar door mijn blessure tot en met mei is mijn lopen niet op beste niveau. Al ben ik wel in de best mogelijke conditie op dit moment,” legt Katrien uit.

Een Belgisch kampieonschap kwarttriatlon is geen sinecure voor Katrien. “Ik werk nog altijd full-time 50 uur in de week. Als ik wil trainen is het om 6 uur ’s ochtends of om 20 uur ’s avonds. Dus persoonlijk ben ik al heel blij om bij de favorieten genoemd te worden. Dus morgen wil ik ook wel proberen genieten,” aldus Katrien.

Hanne: “Bangelijk veel zin in voor eigen volk”

Hanne De Vet in de ETU cup van Quarteira

We konden hier niet alle favorieten aan het woord laten, maar thuisatlete Hanne De Vet hoort zeker bij het kransje kanshebbers. Ze voelt zich goed voor haar eerst wedstrijd voor eigen volk. “Ik heb er bangelijk veel zin in om ten eerste nog eens in België te racen, want dat is de eerste keer dit jaar. En ten tweede zal het thuispubliek voor extra motivatie zorgen Het is altijd leuk om voor eigen volk te racen en het BK maakt dit nog eens extra speciaal,” vertelt Vetje.

Ook Hanne koestert ambities. “Ik denk dat je wel mag zeggen dat ik tot een van de favorietes behoor,” vertelt de 185-Sportoase-Cecemel triatlete. “Ik verwacht toch een heel sterke Jolien Vermeylen en Charlotte Deldaele vooraan, daarbij mogen we zeker Cato Cassiers ook niet vergeten als nieuwkomer in de kwart! Het ideale wedstrijdscenario ga ik niet zeggen, want dan zou ik mijn tacktiek wel eens kunnen vrijgeven,” lacht Hanne. “Maar ik hoop op een selecte groep vooraan na het zwemmen die uiteindelijk zal wegblijven op de fiets om het dan mooi te kunnen afmaken in het lopen,” aldus de thuisfavoriete.

De vrouwen gaan zaterdag om 9u36 van start in Wuustwezel en hun wedstrijd is live te volgen op 3athlon.be.