Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Zorgen over temperatuur en kwaliteit zwemwater Tokio na openwater test-event
Nieuws

Zorgen over temperatuur en kwaliteit zwemwater Tokio na openwater test-event

Zondag werd in Tokio het olympisch test-event voor het openwater zwemmen gehouden in het Odaiba Marine Park en atleten kloegen over de hoge temperatuur en de mogelijk mindere kwaliteit van het zwemwater. Over een paar dagen zwemmen ook de triatleten in Odaiba Marine Park voor het zwemonderdeel van het olympisch test-event triatlon.

Waterkwaliteit was al een zorg

De waterkwaliteit was al langer een zorg van de FINA (de internationale zwemfederatie) en de ITU (de international triathlon union). Tokio heeft ondertussen maatregelen genomen en onderwaterfilters geplaatst. Recente metingen wijzen uit dat de kwaliteit van het zwemwater binnen de normen valt, maar deelnemers aan het openwater testevent zondag hadden het over troebel en niet echt welriekend water.

Niet zwemmen boven 31 graden

Maar de grootste zorg is de temperatuur. Om zeven uur ’s ochtends was de omgevingstemperatuur al boven de 30 graden Celsius in Tokio. Als de watertemperatuur boven 31 graden stijgt, wordt door FINA het openwater zwemmen sowieso geannuleerd. Een aantal atleten klaagden zondag na afloop van het test-event, over 5.000 meter (de helft van de olympische afstand), dat ze al na twee kilometer zwemmen last kregen van oververhitting.

Nog vroeger op de dag starten

De FINA liet al weten dat er samen met de plaatselijke organisatie gekeken wordt naar alternatieven. Cornel Marculescu, directeur van FINA, bevestigt dat de starturen mogelijk aangepast worden. “We volgen het van heel dichtbij op en de kans is groot dat we het openwater zwemmen op de Olympische Spelen volgend jaar nog vervroegen. Dat kan wat ons betreft 6u30, of 6 uur, of zelfs 5 uur ’s ochtend’s zijn, afhankelijk van de watertemperatuur,” aldus Cornel.

Triatlon test-events op 15 en 16 augustus

Voor zover we weten zijn er nog geen maatregelen genomen voor de triatlon test-events. Die vinden op 15 en 16 augustus plaats om 7u30 ’s ochtends. De vrouwen starten op 15 augustus, met Claire Michel en Valerie Barthelemy. De mannenwedstrijd is op 16 augustus, met Jelle Geens en Marten Van Riel.

“Boven 32 graden wordt het duatlon”

Het wordt donderdag en vrijdag sowieso een kwarttriatlon, maar mogelijk met de helft van het zwemparcours, laat Marten Van Riel weten: “Als de watertemperatuur onder de 31 graden blijft, zullen we wel een Olympic Distance hebben, met dus 1500 meter zwemmen. Als het tussen de 31 en 32 is, doen we een Olympic Distance met slechts 750 meter zwemmen. En als het boven de 32 is, wordt het een duatlon. De waterkwaliteit was de laatste dagen goed, en de temperatuur nu 30,5 graden, dus fingers crossed voor een Olympic distance op donderdag en vrijdag,” aldus Marten.