Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Omstreden pre-olympische triatlon: ingekort lopen, hitte en diskwalificatie in Tokio
Taylor-Brown en Learmonth voor Duffy in de pre-olympische triatlon (foto: ITU/Ben Lumley)
Nieuws

Omstreden pre-olympische triatlon: ingekort lopen, hitte en diskwalificatie in Tokio

Het olympisch test-event triatlon bij de vrouwen in Tokio heeft donderdagnacht Belgische tijd veel stof tot discussie gegeven. Met een omgevingstemperatuur van 28,5 graden om 7u30 ’s ochtends speelde de hitte een grote rol. Het lopen werd ingekort naar vijf kilometer. Dat leek in het voordeel te spelen van Jessica Learmonth en Georgia Taylor-Brown, maar de Britse vrouwen werden gediskwalificeerd omdat ze hand in hand over de finish kwamen. Flora Duffy kreeg op die manier de winst in de schoot geworpen bij haar comeback race. Claire Michel werd 31ste.

Hand in hand finishen mag niet

Volgens artikel 2.11.f van de ITU wedstrijdreglementen volgt er diskwalificatie bij het bewust veroorzaken van een ex aequo finish: “Athletes who finish in a contrived tie situation, where no effort to separate their finish times has been made, will be disqualified.” Op basis van die regel werden de Britse dames Jessica Learmonth en Georgia Taylor-Brown gediskwalificeerd omdat zij na een intense wedstrijd hand in hand samen over de streep kwamen. Wij, en andere media, zagen het als een mooi gebaar van twee dominante Britse teamleden, de ITU jury zag het echter anders.

Flora Duffy wint bij comeback

En zo kreeg Flora Duffy de zege cadeau bij haar comeback race. De meervourdige wereldkampioen was bijna een jaar uit de running, maar gaf wel meteen haar visitekaartje voor Tokio 2020 af. Ze was erg actief op de fiets en kwam in de slotfase van de slechts vijf kilometer lopen nog dichter bij Learmonth en Taylor-Brown.

Holland wel, Zaferes niet?

Duffy won dus, voor een verrassende Alice Betto. De Italiaanse werd tweede voor de Britse Vicky Holland, die nu wel weer uitzicht krijgt op een selectie voor de OS. Katie Zaferes moet dan weer vrezen voor haar plaats op de Olympische Spelen. De Amerikaanse topfavoriete kwam opnieuw ten val, samen met landgenote Kirsten Kasper.

Claire Michel 31ste

Onze Claire Michel kwam na de 1500 meter zwemmen, in water van 30,5 graden, terecht in de grote achtervolgende groep. De achtervolgsters verloren anderhalve minuut op de kopgroep van zeven. Claire wisselde nog als elfde, maar in de Japanse hitte zat er niet meer in dan een 31ste plaats. Heel wat meisjes gingen uitgeput door de hitte tegen het canvas. Valerie Barthelemy nam niet deel aan de wedstrijd, ze is nog herstellende van een val en wil geen risico’s nemen voor het volgende deel van het seizoen.

In La Derniere Heure stelden ze zich ook vragen over de diskwalificatie van de Britse meisjes en prezen ze het doorzettingsvermogen van Claire Michel in de Japanse hitte…

Uitslagen vrouwen Tokio 2019