Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Dan toch BK duatlon, dankzij Triatlon Vlaanderen, Torhout en Herentals
Jan Petralia Belgisch kampioen LD duatlon 2019 (Foto: 3athlon.be - Mario Vanacker)
Duathlon

Dan toch BK duatlon, dankzij Triatlon Vlaanderen, Torhout en Herentals

Een paar dagen na het slechte nieuws uit Torhout waar het BK duatlon door een bedroevend laag aantal inschrijvingen geannuleerd werd, is er nu goed nieuws voor de duatleten. Triatlon Vlaanderen heeft in nauwe samenwerking met de Torhoutse organisatie van de Memorial Benny Vansteelant en de ploeg van Herentals Duatlont een oplossing uitgewerkt. Er lijkt niets nog in de weg te staan van een BK duatlon, op zondag 15 september, op het domein van Sport Vlaanderen in Herentals.

Torhout bleek geen optie meer

Ondanks de soms wel erg negatieve reacties van atleten op de sociale media, ook persoonlijk aan het adres van organisator Joerie Vansteelant, was er ook veel steun voor de organisatie Memorial Benny Vansteelant. Ook vanuit de Triatlon Vlaanderen federatie werd er hulp geboden, net zoals een aantal sponsoren die zich nog kwamen melden. Maar Torhout bleek al snel geen optie meer.

Constructieve oplossing

Joerie werkte wel constructief mee aan een oplossing, net zoals de medewerkers en het nieuwe bestuur van Triatlon Vlaanderen, die in Herentals een gemotiveerde kandidaat vonden om in deze moeilijke omstandigheden toch mee te zorgen voor een nationale titelstrijd. En dat is vooral heel goed nieuws voor de duatleten, waarvan er een aantal enorm ontgoocheld reageerden op de annulering van de Memorial Benny Vansteelant.

Domein Sport Vlaanderen

Nu de drie partijen tot een akkoord aan het komen zijn, lijkt niks nog een Belgisch kampioenschap op het domein van Sport Vlaanderen in de weg te staan. Al moeten dan alle instanties kiezen voor de beste oplossing voor de duatleten. Wat de lokatie betreft, heeft Herentals ook een paar sterke troeven. Met de overdekte ijsbaan en een sowieso al bijna volledig verkeersvrij parcours lijkt Herentals ons alvast een prima oplossing.

“Wat goed te maken tegenover duatleten”

Dat vindt ook Michael Schouwaerts, sinds een paar maanden de nieuwe voorzitter van Triatlon Vlaanderen. “We hadden als federatie nog iets goed te maken tegenover de duatlonsport en tegenover de duatleten, want in het verleden is daar te weinig aandacht voor geweest. We hebben de afgelopen dagen, zowel met de leden van de Raad van Bestuur als met de medewerkers van Triatlon Vlaanderen achter de schermen hard gewerkt om tot een alternatieve oplossing te komen. We hebben daarbij ook nauw contact met Joerie Vansteelant gehouden, die meteen ook zijn fiat en medewerking bood om in Herentals alsnog een BK te krijgen.”

“Beste oplossing, we zijn er voor de atleten”

“Uiteindelijk hadden ook wij liever het BK in Torhout zien doorgaan. Het is jammer dat er niet meer inschrijvingen waren en we begrijpen de beslissing om de wedstrijd te annuleren. Dat Herentals het BK zou toegewezen krijgen, is geen ideale oplossing, maar het is tenminste een oplossing waarbij de duatleten, die uitkeken naar het kampioenschap, het beste gebaat zijn. Ik hoop dan ook dat alle instanties mee kiezen voor een oplossing in het beste belang van de sport.”

Michael is zelf ondertussen een paar maand voorzitter, met een nieuwe bestuurdersploeg naast zich. Vanuit de BTDF, de nationale federatie (vreemd genoeg geleid door een voorzitter die zijn voorzitterschap bij Triatlon Vlaanderen begin dit jaar neerlegde), zagen we nog geen concrete oplossing, nu dus wel al na drie dagen van Triatlon Vlaanderen. “Het toont ook de weg die we met de nieuwe bestuursploeg ingeslagen zijn. We zijn er met Triatlon Vlaanderen nu voor de atleten, ook de duatleten, die in de toekomst zeker hun plaats zullen krijgen en behouden in het beleid van onze federatie,” aldus Michael.

Zondag 15 september

De duatlon van Herentals vindt plaats op zondag 15 september en is een samenwerking tussen de ploeg van Technicel-Heylen Vastgoed die al enkele jaren instaan voor Herentals Duatlont en FROS Multisport Vlaanderen die hun vroegere “Ons Bedrijf Is Triactief” nu aangepast hebben naar een duatlonformule. Alle informatie vind je op de website van de duatlon van Herentals.