Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Belgische winst in ETU Junior Cup in Tulcea, na straffe aanval op de fiets
Thomas Guilmot op het podium (foto: ETU/Radu Cristi)
Nieuws

Belgische winst in ETU Junior Cup in Tulcea, na straffe aanval op de fiets

De jonge Belgische triatleet Thomas Guilmot heeft dit weekend de ETU Junior Cup triatlon van Tulcea gewonnen in Roemenie, en het was vooral de manier waarop het jonge Waalse talent zijn zege pakte, die indrukwekkend was. Thomas ging solo in de aanval op de fiets en behield aan de finish een mooie marge om zo zijn grootste overwinning ooit binnen te halen. “Soms heb je gewoon geen plan nodig, soms heb je gewoon ‘big balls’ nodig,” zei Thomas in Tom Boonen-stijl.

“Het is ongelofelijk dat ik deze wedstrijd gewonnen heb,” vertelt Thomas. De 19-jarige triatleet van NSTT won in juni nog de T2 triatlon in Kinrooi en in juli de manche in Retie, maar was nadien wat op de sukkel. “Ik kwam naar Tulcea om mijn gedachten wat te verzetten, want het loopt wat moeilijker sinds begin augustus.”

Gat van halve minuut solo gedicht

Ook in Roemenie leek het niet mee te zitten. “Ik had een erg slecht zwemnummer,” legt Thomas uit. “Ik weet niet waarom, maar ik dacht dat mijn wedstrijd al over was toen ik zag dat ik in de tweede groep uit het water kwam. De eerste 500 meter op de fiets voelden de benen erg slecht aan. Maar ik hou wel van dit technische fietsparcours en ik probeerde het gat van een halve minuut met de kopgroep alleen te dichten.”

“Soms heb je gewoon ‘big balls’ nodig”

Daar hield Guilmot het niet bij. Hij ging er nagenoeg op en over. “Toen ik de aansluiting vond, voelden de benen super aan. En na 1 of 2 km had ik een kleine voorsprong na een scherpe bocht. Zoals Tom Boonen ooit zei: “Soms heb je geen plan nodig, soms heb je gewoon ‘big balls’ nodig,” lacht Thomas.

Hij ging er alleen van door en kwam met twintig seconden voorsprong in de wissel. “Ik was eerlijk gezegd niet zeker of het voldoende zou zijn, en ik voelde de inspanningen in de benen. Ik had vooral schrik van de Oostenrijker Jan Bader, dus heb ik alles gegeven voor mijn allereerste Europese podium ooit. Dit betekent veel voor mij, in mijn allerlaatste Europese junior race,” aldus Thomas.

Onze landgenoot pakte de overwinning in 57’00. Zestien seconden later werd topfavoriet Jan Bader tweede. De Hongaar Mate Jankov pakte de derde plaats in 57’23. Bij de meisjes won de Hongaarse Marta Kropko in een wedstrijd zonder Belgische deelneemsters.

Uitslagen Tulcea 2019