Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Yeray Luxem wint eerste editie Xterra Luxemburg, Belgen collectief sterk
Yeray Luxem wint de Xterra Luxemburg (foto: Xterra Europe)
Multisports

Yeray Luxem wint eerste editie Xterra Luxemburg, Belgen collectief sterk

Belgisch kampioen cross-triatlon Yeray Luxem heeft na de Xterra Belgium nu ook de Xterra Luxemburg gewonnen, een wedstrijd die voor het eerst in Rosport werd gehouden en die de tweede manche is van het nieuwe Xterra Benelux klassement. Luxem klopte wereldtoppers Arthur Serrieres en Jens Roth en zag vervolgens nog een paar sterke Belgen voorin finishen, met Sebastien Carabin, Kris Coddens, Geert Lauryssen en verrassend genoeg Arthur De Jaegher.

Een sterke Yeray Luxem op de mountainbike in de Xterra Luxemburg (foto: Xterra Europe)

Yeray Luxem moest in deze gloednieuwe Xterra race na de 1500 meter vol aan de bak. Hij kwam pas als 15de uit het water, maar rukte gaandeweg op als snelste fietser van het pak. Hij kwam bij Francois Carloni en met zijn twee raapten ze Arthur Serrieres op. Alleen Jens Roth slaagde er in om uit de greep van onze landgenoot en de Fransman te blijven. De jonge Duitser Roth wisselde als eerste met een dikke 35 seconden voorsprong op Luxem en Carloni. Serriers volgde anderhalve minuut later, met achter hem Rui Dolores, Xavier Dafflon (nog sterk teruggekomen na een dramatisch zwemnummer) en Belgisch kampioen mountainbike Sebastien Carabin.

2de Xterra zege voor Luxem

In het lopen hield Jens Roth nog even stand maar in de tweede ronde ging Yeray Luxem nog op en over de Duitse leider. Arthur Serrieres kwam in de slotfase nog opzetten, maar gesteund door het publiek pakte Yeray Luxem een indrukwekkende en vooral verdiende overwinning. Na de Xterra Belgium op de Citadel in Namen is het de tweede overwinning in het Xterra circuit voor Luxem. Hij won in Rosport in 2u23’19. Op 31 seconden werd Arthur Serrieres tweede en Jens Roth pakte de derde plaats in 2u24’06.

Yeray Luxem tussen wereldtoppers Jens Roth en Arthur Serrieres (foto: Xterra Europe)

Mountainbike kampioen in de top-10

De andere Belgen deden het ook uitstekend. Sebastien Carabin moest meer dan zeven minuten goedmaken op de snelste zwemmers maar finishte knap als zevende en bewees opnieuw zijn talent voor cross-triatlon. Kris Coddens is stilaan weer terug met een knappe negende plaats. Ook Geert Lauryssen was tevreden met de tiende plaats en vooral een goed gevoel na een paar mindere maanden.

Arthur De Jaegher en Whytic Priem verrassen

En op de 14de plaats vonden we verrassend de ex-Belgische kampioen kwarttriatlon Arthur De Jaegher. Tim Van Daele werd 19de, vlak voor Whytic Priem, die uiteindelijk bij de pro’s startte en niet bij de age groupers zoals we eerder berichtten (wegens wel een age groupo rugnummer). Whytic bewees eerder al in de cross triatlon van Vlaanderen in Oudenaarde dat het offroad werk hem ligt. Met een 20ste plaats overall in 2u34’23 deed hij het uitstekend. Louis Mathieu werd 25ste en Wouter Wuilmus 27ste.

Uitslagen Xterra Luxemburg 2019