Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Spannende strijd in Balense triatlon zonder zwemmen
Ruben Geys voor eigen volk op het podium (foto: Ann Denayer)
Duathlon

Spannende strijd in Balense triatlon zonder zwemmen

De BBB-triatlon, de memorial Ben Marien, in Balen werd geteisterd door blauwalg en daarom kon er niet gezwommen worden en werd de triatlon een duatlon waarin het zwemmen vervangen werd door een extra looponderdeel. Dat was in het voordeel van thuisfavoriet Ruben Geys op de sprintafstand en leidde tot een extra strijd bij de vrouwen met duatlonkampioene Lotte Claes en toptriatlete Jolien Vermeylen. In de kwarttriatlon kregen we ook volop spanning met Alex Wayaffe en Tamara Kuijlen verraste de triatletes.

Ruben Geys vanaf de start

De brede glimlach op het gelaat van de Balense triatleet Ruben Geys tijdens de start liet al vermoeden dat hij er geen punt van maakte dat blauwalg de boosdoener was in de BBB triatlon. Geen zwemonderdeel dus en een extra loopproef. Voor Ruben Geys geen probleem want hij trok al meteen een sprint in de eerste meters om voor de afscheiding te zorgen. Enkel Lennert Jacobs, met de snelste fietstijd, en Cis Bens boden aanvankelijk weerwerk.

Ruben Geys wint in Balen (foto: Ann Denayer)

Sterke terugkeer van Lars Baeyens

In de fietsproef op de vernieuwde omloop kwam Lars Baeyens sterk opzetten zodat de strijd bijzonder spannend werd. In de laatste loopproef hield Ruben Geys voldoende reserve om de zege binnen te halen voor Lars Baeyens en Lennert Jacobs. Opvallend was het debuut van Daan Mariën, inderdaad familie van…, die heel sterk kwam opzetten maar uiteindelijk sneuvelde op de vierde plaats maar wel als beste belofte voor Cis Bens.

Winst voor Jolien Vermeylen in Balen (foto: Ann Denayer)

Toptriatlete tegen duatlonkampioene

Bij de vrouwen stond er geen maat op winnares Jolien Vermeylen die meteen de kaarten schudde in de eerste loopkilometers. Bij het fietsen kwam Lotte Claes dicht opzetten maar de meeste dreiging kwam van Anke Storme die uiteindelijk op de derde plek strandde.

Vrouwenpodium sprinttriatlon met Lotte Claes, Jolien Vermeylen en Anke Storme (foto: Ann Denayer)

Neofiet Wout De Bal

Even voordien verbaasde neofiet Wout De Bal om op indrukwekkende wijze de just for fun te winnen. Wout  kreeg meteen een aansluitingformulier van triamo zodat de inrichtende Molse club alweer een toppertje rijker kan worden.

Alex Wayaffe verrast leiders op de kwart

In de kwarttriatlon waren de meeste ogen gericht op Laurens Verluyten en hij maakte zijn favorietenrol dan ook snel waar.  Enkel Alex Wayaffe kon aanvankelijk gelijke tred houden maar na enkele fietskilometers werd het pak helemaal geschud met Tim Neel en Aurelian Gheeradyn als bijzonderste belagers.

Alexander Wayaffe loopt naar de zege in Balen (foto: Ann Denayer)

Alex Wayaffe leek de rol te moeten lossen en in de tweede fietsronde was een erg sterke Rob Carmans al opgerukt naar de derde plaats. Tim Neel die de snelste fietstijd had neergezet, nam bij de laatste wissel de leiding over van Laurens Verluyten. Toen iedereen zich opmaakte voor een fotofinish van Laurens Verluyten met Tim Neel, verscheen daar heel verrassend Alexander Wayaffe als winnaar aan de eindmeet.

Het mannenpodium op de kwart met Alex Wayaffe tussen Laurens Verluyten en Tim Neel (foto: Ann Denayer)

Als 2 honden vechten om 1 been

Na afloop wilden we toch wel eens weten wat er nu juist gebeurd was. Van Laurens wisten we dat hij onderweg wat geplaagd zat met krampen en daardoor niet direct het verschil kon maken. In de finale was hij blijkbaar bekomen en samen met Tim Neel keken ze de kat uit de boom. Ze keken net iets te lang want plots kwam Alexander uit het niets opgerukt om erop en erover te gaan. Geen van beide kemphanen kon nog gepast reageren omdat ze te veel naar elkaar loerden.  Laurens Verluyten werd alsnog tweede voor Tim Neel.

Tamara Kuijlen haalt het voor Birgit Massage (foto: Ann Denayer)

Last-minute winnares Tamara Kuylen

De Nederlandse duatlete Tamara Kuylen had via onze 3athlon.be website vernomen dat er in de BBB triatlon niet mocht gezwommen worden en had zich daarom in laatste instantie nog ingeschreven. Geen slechte keuze want ook zij nam vanbij de start de leiding om deze niet meer af te geven. Voor spanning moesten we wachten op de strijd voor de tweede plaats. Na een trage openingsronde van de heroptredende Birgit Massagé was het belofte Laurien Billen die de tweede stek bezette. Eva van Brabant zorgde voor weerwerk samen met Dorien Vande Kerkhof. In de laatste driehonderd meter zag Birgit Massagé de belofte voor zich uit lopen en perste er een spurtje uit zodat ze met miniem verschil tweede werd maar tevens beste Balenaar.

Winnares Tamara Kuylen (foto: Ann Denayer)

“Ik kom terug, als er niet gezwommen wordt”

Een zielsgelukkige Tamara Kuyken had net voldoende adem om ons te woord te staan. “De mooiste wedstrijd van het seizoen, geweldig”, begon Tamara haar interview. “Inderdaad ik heb pas in extremis me ingeschreven omdat het zwemmen geschrapt was.  Om eerlijk te zijn wist ik niet van wie ik schrik moest hebben en daarom heb ik geen risico’s genomen. Vanbij de start in de aanval gaan bleek een goede strategie om mijn derde zege van het seizoen te behalen. Ja, ik kom volgend jaar terug naar Balen… als er niet gezwommen wordt”