Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Iden grijpt wereldtitel, Aernouts mooi zesde
Gustav Iden wereldkampioen 70.3 Ironman (Foto: 3athlon.be / Gert-Jan D'haene)
Nieuws

Iden grijpt wereldtitel, Aernouts mooi zesde

Gustav Iden is ietwat verrassend de nieuwe wereldkampioen op de Ironman 70.3 . In Nice toonde de Noor zich de sterkste en dat amper een week na zijn topprestatie op de Grand Final van Lausanne vorige week. Alistair Brownlee en Rodolph Von Berg mochten mee op het podium. Bart Aernouts was eerste Belg op een mooie zesde plaats na een verbluffende inhaalrace. Frederik Van Lierde eindigde 29ste en Pieter Heemeryck haalde jammer genoeg de aankomst niet.

Brownlee zet druk, Von Berg demonstreert met daalskills

Een omvangrijke kopgroep kwam na het zwemonderdeel de wisselzone binnen. Hierbij geen Belgen en ook namen als Kienle en Lange waren meteen op achtervolgen aangewezen. Dat inspireerde Alistair Brownlee om er op de Col De Vence vandoor te gaan. De tweevoudige olympische kampioen schakelde een versnelling hoger waarmee hij solo op en over de toenmalige leider Ben Kanute ging. In de achtervolging toonden Von Berg en Iden zich de betere klimmers. Eenmaal de top bereikt kon Von Berg zijn kwaliteiten etaleren. In de afdaling ging de Amerikaan voorbij Brownlee met een schitterend inhaalmanoeuvre en liet de Brit ook ter plaatse. Ondertussen kreeg Brownlee dan weer het gezelschap van Gustav Iden.

Iden gaat er vandoor en werkt mooi af

In de achtergrond waren Sebastian Kienle en Bart Aernouts aan hun inhaalrace begonnen en drongen op de fiets bijna de top tien binnen. Bij het binnenrijden van Nice bleek vorin de voorsprong van Von Berg op het tweetal Brownlee – Iden niet groot genoeg om stand te houden tot het einde dus begonnen we met een leiderstrio aan de afsluitende halve marathon. Meteen legde Iden er meteen een hels tempo op neer waar alleen Brownlee een antwoord op kon geven maar na een paar kilometer moest ook de Brit overboord waardoor Iden met een mooie voorsprong het keerpunt bereikte. Zijn voorsprong bouwde hij alleen maar verder uit en liep zo naar de wellicht wel mooiste zege uit zijn carrière. Brownlee en Von Berg werden een mooie tweede en derde na een prachtige strijd.

Aernouts tankt vertrouwen.

Bart Aernouts tekende met een zesde plaats opnieuw voor een topprestatie. Bij het begin van de afsluitende halve marathon leek zijn snelheid ietwat lager te zijn dan zijn concurrenten maar de vice-wereldkampioen van Kona deelde zijn wedstrijd perfect in en in de laatste 10km maakte hij nog heel wat posities goed. Alleen Blummenfelt en Kienle waren Aernouts nog te snel af die in extremis nog voorbij Gomez ging die met krampen te maken kreeg? Voor Frederik Lierde werd het in ‘zijn’ Nice een zware wedstrijd en bereikt moegestreden als 29ste de aankomt. Pieter Heemeryck deed lang mee voor de top 10 maar het draaide bij onze landgenoot duidelijk niet soepel. Dat gevoel werd bevestigd tijdens het lopen en voorbij half het lopen had onze jongste topper al heel wat posities verloren waarna hij er even later ook de brui zou aan geven. Geen verlengstuk dus voor tot dusver zijn schitterend seizoen.