Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Angelo Vandecasteele pakt eindelijk titel, Jolien Vermeylen verrast duatleten
Angelo Vandecasteele kampioen voor Laurens Verluyten en Sander Heemeryck (foto: 3athlon.be)
Duathlon

Angelo Vandecasteele pakt eindelijk titel, Jolien Vermeylen verrast duatleten

Jolien Vermeylen en Angelo Vandecasteele hebben zich in Herentals tot de nieuwe Belgische kampioenen duatlon gekroond. Van Angelo was het verwacht en hij maakte de favorietenrol volledig waar, met een intense viering aan de finish. Triatlete Jolien Vermeylen rekende in de tweede run af met topfavoriete Maurine Ricour en pakte verrassend de Belgische titel. Na de annulering van het BK in Torhout werd in laatste instantie gekozen voor een BK in Herentals over de sprintafstand, met 5 km lopen, 20 km fietsen en 2,5 km lopen op het domein van Sport Vlaanderen en finish in het ijshockey stadion van HYC Herentals.

Vermeylen tegen Ricour

Bij de vrouwen waren Maurine Ricour en Lotte Claes, al het hele seizoen top in de duatlons, de grote favorieten maar ze kregen weerwerk van triatletes als Jolien Vermeylen, Ines Van Troyen en Emma Claisse. Maurine Ricour ging er meteen stevig vandoor in de eerste 5 km lopen, met Jolien Vermeylen en zus Margot Ricour op een kleine halve minuut. In het fietsen maakte Jolien Vermeylen al snel de sprong naar voor.

Jolien: “Ik start altijd met ambitie”

Het was al snel duidelijk dat het tussen de twee koploopsters zou gaan. “Ik heb nog even geprobeerd aan te vallen op de fiets, maar uiteindelijk hebben we goed samengewerkt en elk ons deel van het kopwerk gedaan,” legt Jolien uit. “Ik was zoals altijd met ambitie gestart maar deze duatlontitel is ook voor mij een verrassing.”

Ines Van Troyen breekt haar hand

“Het lopen ging erg goed en ik heb zelf ook het gevoel dat de conditie top is. Ik ben hier wel blij mee, al vind ik het wel jammer van de valpartij van Ines Van Troyen,” aldus Jolien. Ines kwam halverwege het fietsen in de achtervolging ten val en werd afgevoerd met een breuk aan haar hand. We wensen haar bij deze veel beterschap.

In het tweede lopen bleef na een heel snelle wissel van Vermeylen het verschil met Ricour beperkt. Jolien haalde het in 1u01’30 en pakte haar eerste titel in de duatlon. Maurine Ricour werd 18 seconden later tweede. Lotte Claes pakte het brons in 1u03’11.

Kampioene Jolien Vermeylen tussen Morgane Ricour en Lotte Claes (foto: 3athlon.be)

Angelo Vandecasteele meteen aan kop

Bij de mannen was er 1 grote topfavoriet: Angelo Vandecasteele werd na zijn twee bronzen medailles op WK en EK algemeen als titelkandidaat naar voor geschoven. Hij ging er in de eerste 5 km meteen stevig vandoor en zette de achtervolgers meteen op driekwart minuut achterstand. Ook op de fiets bleef Vandecasteele op zijn elan doorgaan, maar in de achtervolging kwamen Jan Petralia en Wazo De Rouck aansluiten bij de drie achtervolgers Sander Heemeryck, Laurens Verluyten en Vincent Bierinckx.

Zes favorieten samen in wissel

In de slotronde kwam alles vooraan samen en de zes topfavorieten kwamen samen de wisselzone binnen. “Dat was wel even een moeilijk moment, vooral mentaal dan,” vertelde Angelo Vandecasteele. “Ze kwamen rond km 17 aansluiten, maar anderhalve km later heb ik de knop omgedraaid en mijn wattages gereden om zoveel mogelijk melkzuur uit de benen te krijgen. Want ik was er op gebrand om eindelijk in mijn carrière die Belgische titel binnen te halen nadat ik er al een paar keer dichtbij was. In het tweede lopen heb ik alles gegeven, maar ik was toch verrast dat ploegmaat Laurens zo dicht bleef volgen. En dan was het genieten, een heel intensieve finish voor mij,” aldus de nieuwe Belgische kampioen.

Verrassend zilver en brons

Angelo pakte het goud in 54’14 en zag 24 seconden later zijn 3MD-ploegmaat Laurens Verluyten verrassend zilver pakken. De triatleet hield vier seconden voorsprong over op Sander Heemeryck. Ex-Belgisch kampioen Vincent Bierinckx, terug van veel blessureleed, werd knap vierde en Jan Petralia pakte de vijfde plaats.

Start van het BK duatlon (foto: 3athlon.be)

Geslaagd BK

De organisatie van het BK, een samenwerking tussen het Technicel-Heylen Vastgoed Triatlon Team, FROS Multisport Vlaanderen, Triatlon Vlaanderen en de organisatie van de Memorial Benny Vansteelant, was absoluut geslaagd, met meer dan honderd deelnemers, veel toeschouwers en een door iedereen goedgekeurd parcours op en langs de ijspiste van Sport Vlaanderen in Herentals. Wij geven dan ook graag nog even het overzicht van alle kampioenen in de verschillende categorieën:

Vrouwen beloften (FU23)

Podium FU23 BK duatlon Herentals 2019 (foto: 3athlon.be)
 1. Emma Claisse
 2. Cindy Flameyn

Mannen beloften (MU23)

Podium MU23 BK duatlon Herentals 2019 (foto: 3athlon.be)
 1. Ruben Robberechts
 2. Cis Bens
 3. Seppe Dobbelaere

Vrouwen senioren (F24)

Podium F24 BK duatlon Herentals 2019 (foto: 3athlon.be)
 1. Jolien Vermeylen
 2. Morgane Ricour
 3. Lotte Claes

Mannen senioren (M24)

Podium M24 BK duatlon Herentals 2019 (foto: 3athlon.be)
 1. Angelo Vandecasteele
 2. Laurens Verluyten
 3. Sander Heemeryck

Vrouwen Masters A (F40)

Podium F40 BK duatlon Herentals 2019 (foto: 3athlon.be)
 1. Kim Nulens
 2. Liesbeth Wouters
 3. Sofie Foulon

Mannen Masters A (M40)

Podium M40 BK duatlon Herentals 2019 (foto: 3athlon.be)
 1. Tim De Bouw
 2. Kevin Strubbe
 3. Bart Verkaemer

Vrouwen Masters B (F50)

Podium F50 BK duatlon Herentals 2019 (foto: 3athlon.be)
 1. Natacha Kubica

Mannen Masters B (M50)

Podium M50 BK duatlon Herentals 2019 (foto: 3athlon.be)
 1. Jessy Pottiez
 2. William Busch
 3. Jan Goddaer

Mannen Masters C (M60)

Podium M60 BK duatlon Herentals 2019 (foto: 3athlon.be)
 1. Jan Ver Elst
 2. Stefaan Termote
 3. Dirk Covent

Uitslagen BK duatlon Herentals 2019