Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Geert Lauryssen sluit Xterra seizoen af met 2de plaats in Ameland, pech voor Luxem
Geert Lauryssen aan kop in de Xterra Nederland (foto: Xterra/Carel Du Plessis)
Multisports

Geert Lauryssen sluit Xterra seizoen af met 2de plaats in Ameland, pech voor Luxem

In het Nederlandse Ameland werd zaterdag de laatste wedstrijd van het Xterra Europe circuit gehouden, met een cross triatlon die vooral het strand als speelterrein had. Pech hield Yeray Luxem van een nieuwe overwinning in de Xterra Benelux, maar Geert Lauryssen verdedigde de Belgische eer met een knappe tweede plaats achter verrassende winnaar Jorik Van Egdom.

Helemaal verrassend is de overwinning van Van Egdom niet. De ex-beloften-wereldkampioen triatlon heeft zich al een paar keer bewezen in het offroad-werk, maar tegen de echte Xterra-sterren was hij niet meteen de topfavoriet. Yeray Luxem hoorde wel bij de favorieten, want na topprestaties in de Xterra Belgium in Namen en onlangs nog in de Xterra Luxemburg, zou een derde zege in de Xterra Benelux een mooie kers op de taart zijn.

Derailleur breekt af bij Luxem

Yeray begon goed aan de wedstrijd en was naar voor aan het oprukken, toen hij geplaagd werd door pech. Zijn achterderailleur brak af en meteen zat de eerste Xterra Nederland er op voor de Belgische kampioen.

https://www.instagram.com/p/B2ZnveAh7tR/?utm_source=ig_web_copy_link

Geert Lauryssen: “Beste resultaat ooit”

Ondertussen was Geert Lauryssen een sterke wedstrijd aan het rijden. “Ik heb degelijk gezwommen en samen met Kris Coddens en Tim Van Daele ben ik beginnen fietsen. Vanaf dan heb ik bijna heel de wedstrijd met Kris gereden en we hebben goed samengewerkt. Zo kon ik zelfs naar de kop rijden. Toen ik als eerste wisselde, was mijn dag al top dat ik eens op kop lag in een Xterra. Bij het lopen is Jorik van Egdom er nog overgekomen. Ik werd tweede en dat is mijn beste resultaat ooit in Xterra,” aldus een blije Geert Lauryssen.

Het mannenpodium in Ameland (foto: Xterra/Carel Du Plessis)

Kris Coddens vierde

Jorik Van Egdom won de allereerste Xterra Nederland in 2u27’29 met uiteindelijk 19 seconden voorsprong op Geert Lauryssen. De triatleet van 185-Sportoase-Cecemel werd tweede in 2u27’48. Francois Carloni werd derde in 2u29’35 voor Kris Coddens die in 2u32’58 nog uit de greep bleef van long distance pro triatleet Martijn Dekker. Tim Van Daele werd knap achtste.

Lauryssen beste Belg in Xterra Europe

De Xterra op Ameland was de laatste proef van het Xterra Europe circuit. Na 14 wedstrijden pakken Arthur Serrieres en Helena Karaskova-Erbenova de eindzege in het circuit. Geert Lauryssen eindigt als negende, Kris Coddens dertiende en door zijn pech zaterdag bleef het voor Yeray Luxem bij een veertiende plaats.

Eindstand Xterra Europe circuit

Uitslagen Xterra Nederland 2019