Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Volop strijd in Belgische kampioenschappen triatlon bij de jeugd in Mechelen
Het podium van het BK Jeugd A en juniores in Mechelen in 2019 (foto: Triatlon Vlaanderen)
Nieuws

Volop strijd in Belgische kampioenschappen triatlon bij de jeugd in Mechelen

Zaterdag werd het BK jeugdtriatlon gehouden in Mechelen, met drie spannende wedstrijden, een paar verrassende kampioenen en Belgian Hammers Valerie Barthelemy, Jelle Geens en Marten Van Riel die de medailles uitreikten.

Het triatlonweekend van SP&O Mechelen begon onder een stralende zon én met een knaller van formaat met het BK Jeugd over de verschillende categorieën. Jaarlijks is het hier uitkijken naar nieuwe kandidaten voor onze Belgian Hammers, die vandaag zelf als scouts aanwezig waren en de podiumprijzen mochten overhandigen. 

Podium Jeugd C Meisjes (foto: Triatlon Mechelen/Peter Lauwers)

Lotte Minebo bevestigt

Bij de jeugd C, onze allerjongsten, kenden we bij de meisjes een bevestiging van het afgelopen seizoen. Met een kleine voorsprong kwam Lotte Minnebo van TBT uit water. Ze werd gevolgd door Eline Debecker en Gwen Nothum uit Ierland. De eerste twee plaatsen wijzigden niet, en zo kreeg Lotte met een verschil van 40” de kers op de taart na een feilloos seizoen. Eline Debecker werd knap tweede en kon zo de aanstormende Xanthe Mathys afhouden die mee het podium op mocht.

Podium Jeugd C Jongens (foto: Triatlon Mechelen/Peter Lauwers)

Jasper Devos pakt het goud

Bij de jongens hadden we dubbel zoveel kandidaten als podiumplaatsen, dus zou alles afhangen van het gevoel op de dag zelf. Door de kleine verschillen in het water namen 5 mannen het hazenpad op de fiets en konden ze door een goede samenwerking het grote peloton in de Jeugd C achter zich houden. Tijdens de 1,5 km lopen wisten Runar De Meulenaere, Jasper Devos en Dries Cannaerts het spannend te houden. In de laatste 200 meter kon Jasper Devos met een laatste push Dries Cannaerts naar huis sturen met een zilveren medaille en zagen we Runar Demeulenaere zeer tevreden over de finish komen op een derde plaats. 

Podium Jeugd B Meisjes (foto: Triatlon Mechelen/Peter Lauwers)

Dothee klopt Chauveheid

Bij de meisjes Jeugd B was het koffiedik kijken. De laatste wedstrijden leverden steeds andere resultaten op, dus was er van favorieten geen sprake. Toch wist Hannah Chauveheid van TriGT zoals gewoonlijk als eerste T1 binnen te lopen, maar ze werd op de voet gevolgd door Juliette Janne Dothee, die we niet zo vaak in ons land aan het werk zien maar die we nog kennen van haar zege in de jeugdtriatlon van Dubai in 2016.

Omdat ze naar elkaar loerden konden Emma Cottenie, Hasse Fleerackers en Olivia Moore (Ierland) terugkomen. Doordat ze zo goed samenwerkten, wisten we dat de winnares uiteindelijk uit deze groep zou komen. Eens de loopschoenen aan stond er echter geen maat op Juliette Janne Dothee. Met een uitgesproken vlot loopnummer van 3 kilometer moest Hanna Chauveheid tevreden zijn met zilver en ging het brons naar Hasse Fleerackers.

Omdat ze naar elkaar loerden konden Emma Cottenie, Hasse Fleerackers en Olivia Moore (Ierland) terugkomen. Doordat ze zo goed samenwerkten, wisten we dat de winnares uiteindelijk uit deze groep zou komen. Eens de loopschoenen aan stond er echter geen maat op Juliette Janne Dothee. Met een uitgesproken vlot loopnummer van 3 kilometer moest Hanna Chauveheid tevreden zijn met zilver en ging het brons naar Hasse Fleerackers.

Podium Jeugd B Jongens (foto: Triatlon Mechelen/Peter Lauwers)

Verrassende Aurelien Carre

Bij de jongens Jeugd B bleven de verschillen dermate beperkt in het zwemmen en fietsen dat we een loopnummer kregen om duimen en vingers van af te likken. Maar let op, ze maakten er geen toeristennummer van in de eerste twee onderdelen. Het veld was gewoon helemaal verspreid en we kregen een wildgroei aan kleine groepjes die binnen de minuut van elkaar de tweede wisselzone bereikten. Maar net als bij de dames stak er één atleet met kop en schouders bovenuit zodra de loopschoenen aangetrokken waren. Aurélien Carre liep zich met een looptijd onder de 10 minuten over de 3 kilometer vlot naar het goud. Een van de favorieten van EFC-ITC, Louis Van Uyttenhove, moest tevreden zijn met zilver en kon een sterk remonterende Elias Goorman de laatste podiumplaats gunnen.

Giani Vanden Broucke wint in Mechelen (foto: Peter Croes)

Sinds ruime tijd racen Jeugd A en de Junioren samen om de competitiviteit bij deze categorieën tot het allerhoogste niveau te tillen. Net als bij de jongere categorieën zagen we dat de podia steeds door andere atleten werden bezet. Zeker omdat we een aantal atleten zagen die reeds internationale ervaring hebben, zouden zij van deze wedstrijd wel eens de zwaarste kunnen maken van deze zaterdagvoormiddag. 

Podium Juniores Meisjes (foto: Triatlon Mechelen/Peter Lauwers)

Alweer Cato Cassiers

Bij de meisjes junioren wist Cato Cassiers zich te kronen tot kampioen bij de junioren. Met een solo-race kon zij uiteindelijk haar clubgenote Hannelore Willen en Zoé Leurs van JETT afhouden.

Podium Jeugd A Meisjes (foto: Triatlon Mechelen/Peter Lauwers)

Bij de jeugd A was het vooral het uiterst impressionante loopondereel van Lotte Vandekerckhove die haar in de schijnwerpers, en op het hoogste schavotje, zette. NLT-ploeggenote Rhune Vansteenkiste kreeg uit handen van Jelle Geens de zilveren medaille. Ook het brons bleef na de knappe race van Bo Dubin (TBT) in West-Vlaanderen.

Podium Juniores Jongens (foto: Triatlon Mechelen/Peter Lauwers)

Supersnelle Giani Vanden Broucke

Dat de jongens binnen beiden categorieen klaar zijn voor het grote werk bleek uit het strakke wedstrijdverloop. Niemand gaf elkaar veel ruimte, maar toch konden 8 jongens een verschil van 20” houden op een grote achtervolgende groep, waaruit Giani Vanden Broucke met de snelste looptijd naar de overall overwinning kon lopen. De sterke Thomas Guilmot kon toezien hoe Giani hem passeerde halverwege het parcours en er even gebruik van maken om zijn wagonnetje aan te pikken om zo de tweede plaats te bemachtigen voor Mattias Van Eetvelt-Valsquez.

Podium Jeugd A Jongens (foto: Triatlon Mechelen/Peter Lauwers)

De jonge SP&O’er Balte Thijs liet de organisatie uit zijn dak gaan door een overall vijfde plaats uit de brand te slepen, maar zich vooral als Belgisch Kampioen te kronen bij de Jeugd A voor Raf De Dobbelaere en Alec Segaert.

Uitslagen BK Jeugd