Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Mennesson en Lester winnen Ventouxman, Belgische triatleet Lars Baeyens 25ste
Nieuws

Mennesson en Lester winnen Ventouxman, Belgische triatleet Lars Baeyens 25ste

Voor wie een gewone triatlon nog niet zwaar genoeg is, kan zich altijd eens wagen aan de Ventouxman, een triatlon op en rond de legendarische Mont Ventoux, met Embrunman William Mennesson als winnaar, maar ook met 3PT-triatleet Lars Baeyens aan de finish… De triatlonsport is de sport bij uitstek om grenzen te verleggen. Alsof een triatlon volbrengen al geen uitdaging genoeg is, merken we de laatste jaren de opkomst van heuse “bergtriatlons.” Wedstrijden die zich afspelen in het hooggebergte. De meest bekende in dit rijtje is ongetwijfeld de “Embrunman.” Dit jaar gewonnen door de Fransman William Mennesson, die met deze overwinning zijn internationale doorbraak vierde.

sDiezelfde Menneson ging afgelopen zondag dan ook als topfavoriet van start in de Ventouxman. Een halve triatlon op en rond een van de meest legendarische en beruchte bergen ter wereld, de Mont Ventoux. De wedstrijd is slechts aan zijn 5de editie toe maar wint elk jaar aan bekendheid. Naast de al genoemde Mennesson stonden er nog andere mooie namen aan de start.

De meeste tegenstand zou vermoedelijk komen van de winnaar van 2018, de Amerikaan Scott Defillippis, zijn landgenoot Erik Merino en de Duitser Christian Kramer. Ex winnaar Marcel Zamora moest helaas forfait geven voor de individuele race wegens een loopblessure. Hij werd met zijn team derde bij de trio’s. Bij de vrouwen was het uitkijken naar een duel tussen de winnares van 2018, Carrie Lester , en Jeanne Cologne.

Ventoux beklimmen langs zwaarse kant

De opdracht in de Ventouxman is simpel: 2km zwemmen in het “Lac de girardes” te Lapalud. Vervolgens fietsen de atleten 65 km in vrijwel rechte lijn naar Bédoin waar ze beginnen aan de meest bekende en zwaarste zijde van de Ventoux. Na de klim daalt men 5 km af tot het station de Mont Serein om de 94 km fietsen te beëindigen. Tot slot wacht de atleten nog een heuse trailrun van 20 km  gespreid over 4 ronden van 5 km met 100 hoogtemeters per ronde.

Meteen na het klinken van het startschot was het topfavoriet Mennesson die in het zwemmen alle registers opentrok. Hij kwam terecht in een kopgroep met onder andere nog de Franse ex Zwemmer Anthony Pannier en de Spanjaard Joan Ruvireta. Pannier zou in het fietsen en het lopen terugvallen naar plek 18. De Amerikanen Defillipis en Merino waren meteen op achtervolgen aangewezen. Zij zwommen rond plek 10.

Na Embrunman ook Ventouxman

Op de relatief vlakke aanloop naar de Ventoux (met “slechts” twee klimmetjes van 3de en 4de categorie) bleven Mennesson en Ruvireta goed samen. Eens aan de legendarische reus van de Provence gekomen reed Mennesson echter een hele snelle beklimming die hem solo aan kop van de race bracht. Hij liet zien waarom hij enkele weken eerder de beste was in de Embrunman. Aangemoedigd door de talrijk opgekomen supporters knalde hij de Ventoux naar boven. Hij werd in de trailrun niet meer bedreigd en won in een tijd van 5 uur en 3 minuten deze loodzware triatlon.

Ruvireta behield zijn tweede plaats en de Fransman Thomas Navarro won de strijd om de derde plaats van Scott Defillipis. Bij de vrouwen draaide de strijd tussen Lester en Cologne uit op een thriller. Uiteindelijk trok Lester aan het langste eind met een voorsprong van slechts 30 seconden op Cologne. De twee vrouwen werden hiermee heel knap 9de (!) en 10de (!)overall.

Belgische triatleet in top-30

Tussen al dit geweld zagen we een Belg zich in de top 30 nestelen. 3PT atleet Lars Baeyens, van wie we weten dat hij wel eens van een extreme uitdaging houdt, werd knap 25ste overall. Hij reed een sterke beklimming van de Ventoux ondanks onaangepaste versnellingen op zijn tijdritfiets. “Een fout die ik niet meer zal maken als ik in de toekomst nog eens aan zo’n uitdaging begin,” vertelt Lars. “Het is eveneens spijtig dat ik zo slecht kan afdalen. Op slechts 5 km afdaling verlies ik minuten tijd. Alle tijd die ik met mijn 63 kilo bergop win, speel ik hier weer kwijt. Toch ben ik blij met dit resultaat voor mijn debuut in dit type wedstrijd. Bovendien was het een fantastische ervaring om te racen in dit decor en op zulk legendarisch parcours, dit is alvast een race die ik van de bucketlist kan afvinken,” sluit Lars tevreden af.

Foto’s: Lars Baeyens