Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Slovaakse held krijgt European Fair Play prijs na redden leven tijdens triatlon
Nieuws

Slovaakse held krijgt European Fair Play prijs na redden leven tijdens triatlon

De Slovaakse triatleet Michal Bucek heeft de Europese Fair Play Award ontvangen nadat hij vorig jaar het leven van een deelnemer redde in een Chinese triatlon. Michal stootte tijdens het zwemmen tegen het bewusteloze lichaam van een triatleet, zag meteen dat het ernstig was en sleepte de triatleet tot aan een van de begeleidende boten waar hij meteen hartmassage kreeg. Bucek zwom verder en werd uiteindelijk nog vierde in de triatlon van Tianjin. “Maar dat was het laatste waar ik mee bezig was, ik wou vooral weten of de man ok was. Iedereen zou volgens mij hetzelfde gedaan hebben op dat moment…”

Michal Bucek was bezig aan de tweede ronde van het 1500 meter lange zwemonderdeel in de olympische triatlon van Tianjin toen hij op de andere triatleet botste. “Ik merkte meteen dat hij buiten bewustzijn was en zijn gezicht liep purper aan. Ik heb hem ondersteund en riep meteen de reddingsboot, die een vijftigtal meter verderop lag, maar door de vele atleten in de wedstrijd niet dichterbij kon komen. Dus ben ik met mijn arm rond de man naar de boot gezwommen.”

De hulpdiensten pasten meteen hartmassage en mond-op-mond-beademing toe. Michal Bucek zwom ondertussen verder en fietste en liep nog naar de vierde plaats. “Bij elke wissel heb ik telkens aan de vrijwilligers gevraagd of ze wisten of de man ok was. Ik was echt niet bezig met mijn vierde plaats, maar wel of die andere triatleet ondertussen ok was.”

Terug naar Tianjin triatlon

“Ik denk dat iedereen in mijn plaats hetzelfde zou gedaan hebben. Ik heb geen moment gedacht om geen hulp te bieden. Je wil mensen helpen, dat is de menselijke aard, zeker in een sport waarvan ik zoveel hou en die ik al meer dan de helft van mijn leven beoefen,” vertelt Bucek.

De 38-jarige Slovaak kreeg de European Fair Play Plaque en Diploma uit handen van het EOC wegens “a remarkable act of fair play and self-sacrifice”, een opmerkelijke daad van fair play en zelfopoffering. Dit jaar wordt hij door de organisatie van de Tianjin triatlon opnieuw uitgenodigd. “Ik ga er de triatleet ontmoeten wiens leven ik gered heb,” aldus Michal.