Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Ironlakes met 190 triatleten op volledige afstand wil in 2020 al 70.3 Ironman worden
Nieuws

Ironlakes met 190 triatleten op volledige afstand wil in 2020 al 70.3 Ironman worden

Krijgt Belgie in 2020 een nieuwe 70.3 Ironman halve triatlon? Als het aan de organisatie van de Ironlakes triatlon bij de Lacs de L’Eau d’Heure ligt, alvast wel. “Het contract met Ironman ligt bij wijze van spreken klaar,” volgens Florian Badoux. Maar eerst is er zondag de eerste editie van de Ironlakes triatlon, met ruim duizend triatleten als je de trio’s meerekent, waarvan er 190 op de volledige afstand starten. Het is voor het eerst sinds het verdwijnen van de Belman en de triatlon van Neerpelt dat er opnieuw een volledige wordt gehouden in ons land.

Lastig, glooiend parcours

De weersvoorspellingen zitten mee voor zondag en het belooft voor deelnemers en toeschouwers een topdag te worden. De organisatie heeft ervoor gezorgd dat vlak tegen het Golden Lakes hotel de zwemstart, zwemfinish, wisselzone en aankomst vlak bij elkaar liggen op een groot centraal domein. Bovendien zijn er verschillende passages op de fiets (drie ronden van 60 km) en vier ronden in het lopen.

De organisatoren zijn wel zo lief geweest voor de deelnemers om de Petit Poggio (die een paar jaar geleden een van de smaakmakers was van het BK kwarttriatlon) uit het parcours te laten, maar zelfs zonder die pittige klim is het een lastig, constant glooiend parcours. Het loopparcours is wel zo goed als vlak, langs het water en door het domein van Golden Lakes.

70.3 Ironman Belgium

De meeste deelnemers (497 in totaal) kiezen dit jaar voor de halve afstand. Dat is ook waar de organisatie op mikt met Ironman Europe. De onderhandelingen zijn in vergevorderde toestand. “Het contract met Ironman ligt bij wijze van spreken klaar om te ondertekenen, maar we moeten nog een aantal details uitwerken, de lokale overheidsdiensten er mee bij betrekken. Maar wij gaan er van uit dat er hier snel een 70.3 Ironman komt,” aldus Florian Badoux.

Hans Van Den Buverie (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

196 op volledige afstand

Op de volledige afstand zijn er 196 triatleten ingeschreven. Het is voor het eerst in jaren dat België opnieuw een volledige triatlon heeft. Dat er net geen 200 atleten ingeschreven zijn, is meteen een eerste succes. “We hebben bij het openen van de inschrijvingen een gratis annulatie aangeboden aan de triatleten,” vertelt Florian. “We zaten al snel aan 190 inschrijvingen. Daarvan hebben er een aantal geannuleerd, maar er zijn er ongeveer evenveel nieuwe bijgekomen zodat het aantal stabiel bleef. We gaan hen zondag een geweldige belevenis bezorgen,” aldus Florian.

Holvoet en Vanden Buverie topfavorieten

Rinus Holvoet en Hans Vanden Buverie zijn in principe de topfavorieten, maar de laatste dagen is er ook nog Nelis Pex bijgekomen (die de triatlon in Keulen in het water zag vallen). Samen met Hans Verbist en Frederik Waer is hij een van de outsiders om de Waalse favorieten Benoit Chevalier, Francois Fouss en Michael Gillain het vuur aan de schenen te leggen. Bij de vrouwen is Maryanne Octave de grote favoriete. En wij kijken ook uit naar Jeffrey Sanders en Bram Storme…

De volledige Ironlakes start zondag om 6u30. De deelnemers aan de halve triatlon nemen om 12 uur de start. Alle informatie vind je op Ironlakes.be.