Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
“De mix van bos, duinen en strand was top” – Yolanda Witteveen over Xterra NL
Mountainbiken langs het strand in Ameland bij de Xterra Nederland (foto: BAIK/Yolanda Witteveen)
Multisports

“De mix van bos, duinen en strand was top” – Yolanda Witteveen over Xterra NL

Yolanda Witteveen is niet alleen bekend als zaakvoerster van BAIK, de Cannondale concept en triatlon winkel in Nossegem, maar ze is ook een prima triatlete die wel houdt van een sportieve uitdaging, zoals ze vorig weekend bewees in de Xterra Nederland op Ameland. “Met dank aan pro’s Geert Laurijssen en Kris Coddens die hun tips deelden voor bandenkeuze en -druk. Rijden met brede strandbanden en lage druk was een goede beslissing, want het fietsen ging super, met snelste tijd in mijn categorie…”

“Durfde me nooit inschrijven voor Xterra”

Yolanda heeft al een paar mooie triatlons op haar rijkgevulde palmares staan, maar hoewel ze vaak in is voor een offroad uitdaging, was de voormalige Triambla op Ameland haar vuurdoop binnen het Xterra circuit. “Voor ik aan triatlon begon, reed ik al graag met de mountainbike,” vertelt Yolanda. “Logisch dat ik af en toe eens aan het kijken was naar een Xterra wedstrijd, maar ik durfde me nooit in te schrijven.”

Yolanda woont en werkt al jarenlang in Belgie maar steekt haar Nederlandse roots niet weg. “Vorig jaar kwam de aankondiging van een  nieuwe Xterra Netherlands wedstrijd op Ameland, een van de Waddeneilanden in het noorden van Nederland. Als Nederlandse gingen wij daar vroeger op vakantie, dus ik kende de schoonheid van het eiland. Ik heb me direct ingeschreven voor deze wedstrijd.”

“Via Boston, Zuid-Afrika en Zweden”

Hoewel ze met BAIK regelmatig fietstochten organiseert, ook met de mountainbike of met de gravelbike, blijft er als zaakvoerster van een drukke fietsen- en triatlonwinkel weinig tijd over om te trainen. “Ik heb dan ook geen specifiek trainingsschema gevolgd. Ik had te veel andere activiteiten op het programma staan. Begin dit jaar heb ik wel de Boston marathon gelopen, dan 10 dagen later een negendaagse mountainbike wedstrijd in zuid Afrika gedaan, waar ik verrassend 6de dame werd en vervolgens deed ik nog de 70.3 Ironman van Jonkoping in Zweden.”

Yolanda Witteveen links op het podium in Xterra Nederland (foto: BAIK/Yolanda Witteveen)

“Tips van pro’s: brede banden, lage druk”

Wie bij Ameland alleen aan strand denkt, komt bedrogen uit. “Het parcours leek op papier wel redelijk goed te doen. Ik rijd al jaren met mijn Cannondale Scalpel SI, een full-suspension mountainbike, perfect geschikt voor deze mix van bos, duinen en strand. Aangezien het mijn eerste keer was, heb ik dan toch even navraag gedaan bij de pro mannen. Geweldig hoe Geert Laurijssen en Kris Coddens hun tips deelden voor bandenkeuze en druk. Rijden met brede strandbanden en lage druk was een goede beslissing want het fietsen ging super. Ik had de snelste tijd in mijn categorie.”

Yolanda’s weapon of choice: de Cannondale Scalpel SI (foto: BAIK/Yolanda Witteveen)

“Fietsen was genieten”

Yolanda is meteen verliefd geworden op het Xterra concept. “Het zwemmen was in de haven, met twee keer een rondje rond de boten voor een Australian exit. Vervolgens een prachtig afwisselend fietsparcours door bos, duinen en over het strand. Hier besefte ik dat ik zo graag met de mountainbike rijd, want het fietsen was gewoon genieten! Ook het prachtige weer deed natuurlijk veel goed, het was een stralende dag. Het lopen waren 2 rondjes van 5km, deels bos, duinen, en strand. Het ging constant op en neer en met veel stappen tussendoor werd het een vrij zware proef. Maar aan de finish werd je hartelijk verwelkomd door de gezellige Amelanders. En dan horen dat je tweede dame in je age group bent, ik kon het niet geloven. Xterra, I love it, er zullen zeker nog meer volgen,” aldus Yolanda.