Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
PTO benadert Wanda Sports met vraag om Ironman activiteiten over te nemen
De finish van Bart Aernouts in Hawaii in 2018 (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)
Nieuws

PTO benadert Wanda Sports met vraag om Ironman activiteiten over te nemen

De Professional Triathletes Organisation (PTO) heeft ex-profatleet en commentator Sam Renouf als CEO aangesteld en de Brit kwam maandag meteen met het bericht dat PTO het Chinese Wanda Sports heeft benaderd met de vraag tot overname van de Ironman activiteiten. PTO wil het proforgaan zijn voor voornamelijk de long distance pro-atleten en hun rechten verdedigen. Ze waren eerder al erg kritisch over het volgens hun te lage prijzengeld voor de pro’s tegenover de enorme inkomsten die Wanda Sports met de Ironman triatlons maakt. Dit lijkt ons dan eerder ook een sterke publiciteitsstunt van PTO.

Nog altijd geen Collins Cup

De afgelopen jaren is PTO er namelijk nog niet echt in geslaagd om een echt belangenvereniging te worden van met name de long distance pro’s. Ze proberen zich te spiegelen aan andere sporten zoals tennis, golf en darts waar de pro-atleten hun eigen competities hebben. Zo heeft de PTO hun eigen pro-ranking (waar verder niemand aandacht aan besteedt en waar Daniela Ryf en Jan Frodeno op kop staan) en de zogenaamde Collins Cup. Die is vernoemd naar de ‘founding father’ van de triatlonsport: John Collins. Het zou een unieke wedstrijd moeten worden naar analogie met de Ryder Cup in het golf, maar de Collins Cup werd in 2018 opgeschoven naar 2019 en dit jaar kregen we te horen dat het juli 2020 wordt. De website van de Collins Cup ziet er fancy uit, maar er is binnen het triatlonwereldje best wel wat scepsis.

Sam Renouf CEO van PTO

Niettemin lijkt het aanstellen van de Britse ex-profatleet Sam Renouf, die in 2012 nog commentator was bij de olympische triatlon, als CEO er sterk op dat de PTO een verdere stap naar professionalisering zet. Het bericht dat Renouf CEO wordt, ging samen met de aankondiging dat PTO het Chinese Wanda Sports, de eigenaar van Ironman en andere sportevenementen, heeft benaderd om zelf Ironman over te nemen. PTO wil dat er van de enorme inkomsten van de Ironman races meer geld naar de triatleten zelf gaat. Of Wanda Sports de PTO ook maar enigszins serieus neemt, is nog maar de vraag, zeker na de erg negatieve sfeer tussen PTO en Ironman.

“Zelfbeschikking van de atleet”

Renouf laat in een statement weten het belangrijk te vinden dat triatleten zelf veel in te brengen hebben en voor hun eigen belangen op te komen. ,,We gaan voor de natuurlijke evolutie in de richting van zelfbeschikking van de atleet en de PTO zal de gebaande paden van andere sporten – zoals golf en tennis – volgen, waar professionals de verantwoordelijkheid op zich namen om hun sport te koesteren en te laten groeien, samen met andere belanghebbenden.”

“Overbelaste investeerders buiten onze sport uit”

Een ander statement volgt direct: ,,De tijd is gekomen om een einde te maken aan het tijdperk waarin overbelaste investeerders onze gemeenschap uitbuiten voor kortetermijnwinsten. De PTO zal, in samenwerking met onze financiële adviseurs en bepaalde geselecteerde partners, in staat zijn om te opereren op een manier die een gezond beleggingsrendement oplevert en tegelijkertijd onze sport te ontwikkelen op basis van een solide, groeiend, duurzaam model. Daarom hebben we een brief gestuurd naar de Raad van Bestuur van Wanda Sports, met het verzoek om besprekingen te starten over de overname van Ironman. We hebben er alle vertrouwen in dat de PTO en haar partners hierin zullen slagen en kijken uit naar het volgende hoofdstuk van de ongelooflijke sport van triathlon”.

De originele brief aan Wanda Sports vind je hier. Daaruit blijkt dat Rachel Joyce en Dylan McNeice als athlete directors de brief mee ondertekenden.