Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Beterschap in zicht voor open water sessies
Extra

Beterschap in zicht voor open water sessies

Binnen triatlon- en lange afstandszwemmenmiddens is het al langer een hekel punt: een schrijnend gebrek aan locaties waar het toegelaten is om open watertrainingen af te werken. Hoewel het in het leven geroepen is om de veiligheid en het comfort van watersporters te verbeteren blijkt dat het toch de Vlarem wetgeving is die dikwijls roet in het eten gooit.

Laat nu juist daar volgende week verandering in komen. Op 1 oktober wordt een wijziging aan de wet doorgevoerd waardoor meer zwemwaters in aanmerking komen voor begeleide groepen van triatleten of open water zwemmers. De kwaliteitsnormen van het water blijven behouden, maar best, want gezondheid is geen spel. Het grote verschil ligt in de accommodaties rond het water.

Open water zwemmers hoeven geen kleedkamers, geen toiletten en geen strand, ze hebben genoeg aan een steiger. Omdat die voorzieningen nu nog wel verplicht zijn in de Vlarem-wetgeving, was de hoeveelheid zwemwater tot op heden beperkt.

Voor alle duidelijkheid: de nieuwe wetgeving is vooral goed nieuws voor langeafstandszwemmers die trainen in een club. Vlarem vereist dat langeafstandszwemmers doorlopend onder toezicht staan van minstens één iemand die vertrouwd is met reddings- en reanimatietechnieken.
Clubs kunnen vanaf nu onderhandelen met eigenaars van waterlopen of vijvers om ze als trainingswater te gebruiken. Voor ze daarmee van start gaan, moeten ze wel voldoen aan de meldingsplicht (Vlarem, rubriek 32.8.2.) bij het college van burgemeester en schepenen of bij de deputatie. Hoeveel waters er in concreto dus zullen bijkomen is voorlopig nog modderdik kijken.