Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Drie age group triatleten betrapt op doping op WK Ironman in Hawaii 2018
Nieuws

Drie age group triatleten betrapt op doping op WK Ironman in Hawaii 2018

Tijdens het WK Ironman van vorig jaar in Hawaii zijn drie age group triatleten betrapt op het gebruik van doping. De dopingtesten vonden plaats tijdens de registratie en waren onaangekondigd. De drie zijn voor lange tijd geschorst. Maar het duidt dus opnieuw de noodzaak aan om meer dopingcontroles te houden bij de age groupers, de amateur-triatleten.

3 Zuid-Amerikaanse age groupers

Triatlon is een doorgaans cleane sport met gelukkig weinig dopinggevallen, zeker niet bij de pro’s. In oktober 2018 werden er een aantal random dopingcontroles gedaan onder de age group triatleten en helaas liepen er drie tegen de lamp in Kona vorig jaar. Het waren volgens het Ironman Anti-Doping Program de enige positieve gevallen van 2018, alle andere controles, onder andere bij de pro’s, waren negatief. Het gaat om drie Zuid-Amerikaanse atleten:

1 atleet kwam zelfs niet meer aan de start

De Braziliaanse Flavia Rocha (F45 categorie) werd betrapt op meerdere anabole steroiden. Zij werd overigens pas 46ste in haar categorie in 11u43’08. Ook de Argentijn Pablo Escalas (M50 categorie) testte positief op meerder anabole steroiden. Hij had een DNF in 2018, maar was wel vice-wereldkampioen M50 in 2016. En bij Eduardo Solis uit Costa Rica (M45 categorie) werd een cocktail van anabole steroiden, EPO en CERA gevonden. Hij zag wellicht de bui al hangen na de test en kwam niet eens aan de start. De drie atleten heb elk een schorsing van vier jaar gekregen.

Er is al langer vraag, onder andere door Belgische age groupers Christian Meuser en Rodolphe Von Berg, naar meer dopingcontroles onder de age groupers. Ondertussen hebben al 2725 triatleten de petitie voor meer dopingcontrole ondertekend.