Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Belgische triatleet wint Amerikaanse Ironman
Nieuws

Belgische triatleet wint Amerikaanse Ironman

De Belgische triatleet Quentin De Vos heeft geschiedenis geschreven door zaterdag de Ironman Maryland te winnen. Hoewel de Amerikaanse Ironman triatlon een zogenaamde age group only race was, waaraan geen pro’s deelnamen, is het toch een bijzonder sterke prestatie. Hij mag zijn naam bijschrijven in een select gezelschap van Belgische Ironman winnaars. Opvallend: het is nog maar het tweede jaar triatlon voor Quentin De Vos.

De Ironman in het Amerikaanse Maryland is een volledige triatlon over 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42 km lopen. Quentin De Vos moest stevig in de achtervolging na het zwemonderdeel, rukte met een sterke fietsproef op naar de achtste plaats en zette dan een indrukwekkende 2u59’27 neer in de marathon.

Marathon onder drie uur

Met 1u02’50 kwam Quentin als 17de in zijn age group uit het water na 3,8 km zwemmen. De 30-jarige triatleet uit Knokke-Heist deed 4u36’56 over de 180 km fietsen en rukte op naar de achtste plaats. Na tien kilometer in de marathon was Quentin opgeschoven naar de vierde plaats, maar hij moest nog altijd elf minuten goedmaken op de Amerikaanse leider David Morris. Quentin bleef een snel tempo aanhouden.

Iets voorbij halfweg liep onze landgenoot in tweede positie op bijna acht minuten van Morris. De Amerikaan kreeg het lastig in de slotfase terwijl Quentin sterk bleef lopen. Met nog twee kilometer te gaan, naam Quentin de leiding over. Dankzij een indrukwekkende marathon van 2u59’27 pakte hij in 8u46’35 de overall overwinning met uiteindelijk 1’05 voorsprong op Morris. De Zuid-Afrikaan Bradley Flemming werd in 8u53’09 derde.

Kwalificatie voor WK Ironman

Quentin is nog maar aan zijn tweede jaar als triatleet bezig en is lid van Tri-Unic, de triatlonclub uit Drongen waar onder andere ook Tom Geirnaert, Bruce Van De Moortele, Peter Naudts en Louis Talpe aangesloten zijn. Eerder dit jaar kwam Quentin al sterk voor de dag in de Ironman Hamburg waar hij in 9u11’39 zesde werd in de M30 categorie. Deze keer werd het winst bij de M30 en dus een rechtstreeks ticket voor het WK Ironman in Hawaii in 2020.