Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Belgische paratriatleet Kim Plovier klaar om af te zien: “Ik wil in 12 uur binnen zijn”
Kim Plovier klaar voor de Ironman Hawaii (foto: 3athlon.be/Peter Croes)
Hawaii

Belgische paratriatleet Kim Plovier klaar om af te zien: “Ik wil in 12 uur binnen zijn”

Tussen de 55 Belgische triatleten die zaterdag deelnemen aan het WK Ironman in Kona is Kim Plovier ongetwijfeld de atleet met het meeste karakter, want als enige Belgische paratriatleet treedt hij in de voetsporen van Marieke Vervoort en Marc Herremans. Zijn doel is om binnen de twaalf uur zijn allereerste WK Ironman (en zijn eerste volledige triatlon tout court) te finishen. “Het fietsen wordt wellicht het zwaarste onderdeel, zeker in deze warme omstandigheden…”

“Warmte en vochtigheid moeten me liggen”

Kim Plovier geniet met volle teugen in Hawaii. “Het is een prachtige lokatie, echt indrukwekkend,” vertelt hij. “Maar de warmte en de vochtigheid zijn dat ook. Ik denk wel dat het me ligt, maar ik heb nog nooit in zo’n omstandigheden zware inspanningen gedaan. Het is voor mij ook een vraagteken hoe mijn lichaam er gaat op reageren.”

“Hard werken loont”

Voor de Belgische paratriatleet is Hawaii al langer een hoofddoel. “Ik ben november vorig jaar beginnen trainen. Ik denk dat ik nooit zo scherp heb gestaan, scherp, zonder power te verliezen. Ik denk wel dat ik dit jaar op mijn allerbest ben. Ik heb er hard voor moeten werken om hier te geraken. Ik heb heel hard afgezien. Maar ik ben altijd wel positief gebleven. Het is een mooie uitdaging. En het afzien valt mee als je weet waar je naartoe werkt. En als je je dan kan kwalificeren in Luxemburg (in de 70.3 Ironman dit jaar -redactie), dan loont dat hard werken allemaal en geeft dat een extra stimulans om nog harder te werken.”

“Hoe langer, hoe beter…”

Kim zette als paratriatleet een tijd geleden de stap van het kortere werk, waarbij hij deel uitmaakte van het wereldbekercircuit paratriatlon, naar de langere afstand. “Die afstand ligt mij veel beter. Ik voel me meer op mijn gemak op de langere afstand. Ik denk dat ik er ook iets meer voor gemaakt ben. Hoe langer, hoe beter voor mij.”

“Marc Herremans inspireerde me om triatlon te doen”

Kim Plovier is nog maar de derde Belgische paratriatleet uit de gescheidenis die aan de start staat van de Ironman Hawaii. Marc Herremans en Marieke Vervoort gingen hem voor. “Ik wil hun prestaties graag evenaren. Marc inspireerde me na mijn ongeval in 2004 om aan triatlon te gaan doen. Sindsdien heb ik mooie dingen meegemaakt.”

“Carriere in schoonheid afsluiten”

Voor de West-Vlaming wordt Hawaii meteen zijn laatste triatlon. “Het wordt straks de kers op de taart, om mijn carriere te kunnen eindigen in Hawaii. Er is heel wat slijtage na vijftien jaar rolstoeltriatlon, schouders, ellebogen enzo. Natuurlijk zit ik nog tien, twintig jaar in deze rolstoel en zou ik graag onafhankelijk blijven van derden. Ik denk dat het tijd is om er na Hawaii een punt achter te zetten.”

“Samen met Serge als Ironfriends”

Kim heeft het ook over zijn maatje Serge Van Belle. Een sportcarriere als discuswerper ziet Plovier niet meteen zitten, maar hij is wel onder de indruk van de nieuwe stappen die Serge in de triatlonsport zet. “Serge gaat in 2020 de Ironman van Kopenhagen doen. Als hij zich kwalificeert kunnen we in 2021 als Ironfriends allebei naar hier komen, ik dan als begeleider.”

“Droom van finish in 12 uur”

Maar eerst is er zaterdag het WK Ironman. Kim droomt van een mooie finish, maar makkelijk zal het niet worden. “Het fietsen, het handbike gedeelte, gaat voor mij het zwaarste worden. Ik ben niet bang van de afstand. Het zal afhangen van de weersomstandigheden voor welke tijd we kunnen gaan. Ik droom zelf van een finish rond de twaalf uur,” aldus Kim.