Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Belgische triatlonploeg mikt hoog op wereldspelen China, vrouwen debuteren
Jelle Clijsters, Kevin Maggen, Simon De Cuyper en Kjel De Hertog op training tijdens de militaire wereldspelen (foto: 3athlon.be/Gert-Jan D'haene)
Nieuws

Belgische triatlonploeg mikt hoog op wereldspelen China, vrouwen debuteren

De Belgische militaire triatlonploeg is met haar grootste delegatie ooit naar de militaire wereldspelen in China getrokken, want voor de eerste keer in de geschiedenis brengt Belgie naast de zes mannen ook vier vrouwen aan de start van de triatlon op de wereldspelen. Coach Kurt Preem blikt vooruit naar de triatlon aanstaande zondag en mikt vooral bij de mannen hoog. “Met iemand als Marten mogen we ambitieus zijn voor het individuele podium. Ploegenpodium is haalbaar, maar moeilijk…”

“Eerste week moeten zoeken naar zwemwater”

Voor de Belgen is het een hele belevenis in China. “Het is hier allemaal prima geregeld, met uitstekende accomodatie. Maar de eerste week liep voor mij wel wat chaotisch omdat het moeilijk communiceren is met de Chinese delegatie verantwoordelijke. Het was wat uitzoeken hoe en waar we moesten zijn om de trainingen te kunnen doen. De eerste week was er bijvoorbeeld geen zwemwater voorzien. Dat was het eerste puzzelstuk. Dat is uiteindelijk nog vlot verlopen. Atleten kunnen natuurlijk niet zonder zwemtraining.”

“Impressionant evenement”

Met Marten Van Riel en Simon De Cuyper heeft Defensie twee ervaren triatleten, voor de rest is het vrij nieuw. “Maar zelfs voor ons is het een indrukwekkend evenement,” geeft Kurt toe. “We hebben al verschillende wereldspelen meegemaakt maar een evenement van zo’n niveau als hier hebben we nog nooit gezien. Het is impressionant, zelfs voor de mensen die er op vorige wereldspelen bij waren. Ik heb inderdaad gehoord dat het op hetzelfde niveau is als de Olympische Spelen.”

“Ambitieus zijn met Marten”

Kurt legt de lat hoog voor de Belgen. “Met een topper als Marten in onze rangen, zijn we gelukkig, maar ook ambitieus natuurlijk. Ik denk dat Marten, ook voor zichzelf, voor een individueel podium zal gaan. Maar naast het individuele klassement, proberen we toch ook op het ploegenklassement te mikken bij de elites. Bij de vorige wereldspelen in Korea hebben we een derde plaats gehaald en we hopen nu terug op het podium te geraken, hoewel het moeilijk zal zijn. We hebben al uitgedokterd dat er een aantal sterke landen aanwezig zijn.”

“Vrouwen grijpen kans met twee handen”

En dan is er het debuut van de vrouwenploeg op de wereldspelen. “Onze dames zijn goed bezig, al kan je het niveau niet vergelijken met dat van de mannenploeg. Voor hen is het allemaal nieuw, we zijn nog maar een jaar bezig met de vrouwenploeg. Om dan onmiddellijk aan zo’n groot evenement deel te nemen en die kans te krijgen, dat is natuurlijk een beetje overweldigend. Ze gaan die kansen met beide handen grijpen en ze zien er wel naar uit om tussen de wereldtop te mogen starten zondag,” aldus Kurt.

10 Belgische triatleten in actie

Bij de mannen starten zondag Simon De Cuyper, Kjel De Hertog, Jelle Clijsters en Marten Van Riel, die woensdag bij de groep is gekomen na de Super League triatlon in Malta, bij de elites. William Didier en Kevin Maggen verdedigen de Belgische eer bij de Masters. Bij de vrouwen starten Sophie Chretien, Ines Mommen, Nathalie Duvigneaud en Mandy Dammekens voor het eerst.