Valerie Barthelemy stunt tegen Nicola Spirig, samen met Claire Michel op podium
Drie Belgen op het podium in Japan (foto: ITU/Tommy Zaferes)

De voorlaatste wereldbekermanche van het triatlonseizoen heeft ons land maar liefst drie podiumplaatsen opgeleverd, met een zilveren plak voor Claire Michel en een verrassende bronzen medaille voor Valerie Barthelemy in een spurt tegen levende legende Spirig. Er was ook brons voor Jelle Geens bij de mannen. In het Japanse Miyazaki moest er een kwarttriatlon in warme omstandigheden afgewerkt worden. De Japanse Ai Ueda en opnieuw de Amerikaan Matt McElroy wonnen.

Inhaalrace van Claire Michel in Japan (foto: ITU/Tommy Zaferes)

Inhaalrace van Claire Michel

Valerie Barthelemy zwom opnieuw sterk en was vaak te zien aan kop van de kopgroep van 14 atletes. Waar Nicola Spirig er wel in slaagde om op de fiets terug te komen, moest Claire Michel de hele tijd achtervolgen. Ze had nog wel de benen om met een sterk loopnummer naar voor te geraken. Alleen Ai Ueda, vorige week ook al goed in Tongyeong, was net iets te sterk.

Twee Belgische vrouwen bij eerste drie (foto: ITU/Tommy Zaferes)

“Mooi seizoenseinde”

“Ik wist dat het zwemmen bepalend ging zijn,” vertelde Claire. “Ik heb me de hele race gefocust op zoveel mogelijk plaatsen opschuiven. In het lopen heb ik nog alles gegeven, maar Ai Ueda was vandaag te sterk. Dit is meteen het einde van mijn seizoen. Nu is het tijd voor wat rust en een reset,” aldus zilveren Claire.

Vreugde bij Valerie Barthelemy na haar derde plaats in Japan (foto: ITU/Tommy Zaferes)

Barthelemy sprint tegen Spirig

Achter Michel werd Valerie Barthelemy schitterend derde, nadat ze de hele tijd mee vooraan gelopen had. Ze kreeg het podium niet cadeau maar won brons in de spurt tegen olympisch kampioene Nicola Spirig. “Ik wist dat Nicola Spirig de zwaarste noot om te kraken zou zijn, dus ik focuste me helemaal op die sprint met haar. Het is geweldig om het seizoen met zo’n prestatie af te kunnen sluiten,” aldus Valerie.

Ai Ueda won de kwarttriatlon voor eigen volk in 1u59’32. Zeven seconden later werd Claire Michel tweede. Valerie Barthelemy kwam na 2u00’09 over de streep.

Uitslag World Cup Myiazaki 2019 vrouwen

Jelle Geens pakt brons in Miyazaki (foto: ITU/Tommy Zaferes)

Jelle Geens loopt naar brons

Bij de mannen zwom Jelle Geens vrij goed. Hij verloor een veertigtal seconden op Royle, Varga en Devay en nestelde zich in de achtervolgende groep. In het lopen begon Jelle deze keer wat rustiger dan vorige week, toen hij in Tongyeong uit de wedstrijd stapte. In de tweede ronde stormde hij nog naar voor en pakte een knappe derde plaats achter de Amerikanen Matt McElroy en Eli Hemming.

“Geweldig seizoen geweest”

“Ik besloot deze keer om niet te snel te starten,” vertelt Jelle. “In de eerste ronde had ik mijn lopen goed onder controle en na 5 km voelde ik dat de benen nog goed waren. Ik zag in de verte de mannen voor het podium lopen en dat motiveerde me. Ik ben dan ook erg blij met mijn podiumplaats. Het was een geweldig seizoen voor mij, al mag het met nog wat meer consistentie. Ik hoop op een goeie winter om dat nog wat bij te trainen,” aldus Jelle.

Erwin Vanderplancke 17de in Miyazaki (foto: ITU/Tommy Zaferes)

Vanderplancke en De Keyser

Matt McElroy won de World Cup in Japan in 1u47’13. Hemming werd tweede in 1u47’40. Jelle Geens pakte brons in 1u47’58. Erwin Vanderplancke werd knap 17de in 1u49’35. Christophe De Keyser pakte de 23ste plaats in 1u50’32. Slechts 46 atleten haalden de finish, tien triatleten waren gedwongen tot opgave in de wedstrijd in 27 graden zonneschijn…