Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Geert Lauryssen 16de op WK Xterra in Maui, Weiss en Duffy pakken wereldtitels
Geert Lauryssen op het WK Xterra in Maui
Multisports

Geert Lauryssen 16de op WK Xterra in Maui, Weiss en Duffy pakken wereldtitels

Bradley Weiss en een indrukwekkende Flora Duffy hebben het wereldkampioenschap Xterra triatlon in Maui gewonnen. Duffy brak alle records door als eerste vijf keer de wereldtitel te pakken. Bij de mannen keken wij vooral uit naar Geert Lauryssen, die het bijzonder goed deed en ondanks een voetblessure toch nog naar een knappe zestiende plaats liep… En net niet gechickt werd door Duffy.

De Belgische triatleet Geert Lauryssen van het 185-Sportoase-Cecemel team werd door zijn ploegmaat Kris Vermeiren tijdens de Ironman van Kona in Hawaii uitgedaagd om niet ‘gechickt’ te worden. Met een vervelende voetblessure een paar weken voor de wedstrijd zag het er slecht uit voor Geert. Maar de karakter-atleet uit de Noorderkempen raakte alsnog net op tijd klaar voor het WK Xterra en slaagde er zondag in om uit de greep van de eerste vrouw te blijven.

Flora Duffy wint WK Xterra voor vijfde keer (foto: Xterra)

Inhaalrace van Geert Lauryssen

In het ruwe water van de pacific ocean verloor Geert weer redelijk wat tijd tijdens de 1500 meter zwemmen. Om een juiste referentie te geven: normaal blijven de toppers op de korte afstand onder de 18 minuten over 1500 meter zwemmen. Nu bleef leider Sam Osborne steken op 21 minuten in de ruwe zee. Geert Lauryssen deed er iets langer over en kwam pas als 64ste op het strand in Kapalua.

Geert Lauryssen vlak voor Flora Duffy

Vanaf dat moment begon Lauryssen aan een indrukwekkende inhaalrace. Die bracht hem na 30 km mountainbiken op een twaalfde plaats. In de 10 km lopen, met nog stevig wat hoogtemeters, bleef de blessure hem nog wat parten spelen, maar uiteindelijk werd het een knappe 16de plaats in 2u49’06. Daarmee bleef hij net voor vijfvoudig wereldkampioene Flora Duffy, die in 2u49’24 de vrouwenwedstrijd met overwicht won. Uittredend wereldkampioene Lesley Paterson werd 14 minuten later tweede. Helena Erbenova pakte het brons.

Bradley Weiss opnieuw wereldkampioen Xterra foto: Xterra)

Weiss opnieuw wereldkampioen

Bij de mannen ging de wereldtitel naar Bradley Weiss. Twee jaar na zijn vorige wereldtitel zette de Zuid-Afrikaan orde op zaken tegen titelverdediger Rom Akerson. Die zou dit jaar pas negentiende worden. Voorin kregen we een spannende strijd tussen Weiss en Ruben Ruzafa. In de slotfase kwam ook de Franse favoriet Arthur Serrieres zich nog in de debatten mengen. Maar in het lopen was het duidelijk dat Weiss de snelste was. Hij pakte opnieuw de wereldtitel in 2u33’42. Dankzij het droge parcours werd het eindelijk nog eens een snelle wedstrijd. Arthur Serrieres pakte het zilver in 2u34’56. Het brons was voor Ruzafa in 2u35’26.

Uitslagen WK Xterra Maui 2019