Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Hoe gezond is sporten nu eigenlijk? Doe mee aan de Master@Heart studie
Extra

Hoe gezond is sporten nu eigenlijk? Doe mee aan de Master@Heart studie

Waar ligt de lat bij het trainen en de wedstrijden voor de triatleten en andere sporten? Sporten is gezond en iedereen zou meer moeten bewegen. Het is echter niet duidelijk of er ook een bovengrens is aan gezond sporten. Onderzoekers van UZ Leuven, UZ Antwerpen en Jessa Ziekenhuis Hasselt hebben daarom de Master@Heart studie opgericht. Master@Heart heeft als doel de gevolgen van duursport op oudere leeftijd in beeld te brengen en te zoeken naar de juiste dosis sport voor je gezondheid.

Triatlon Vlaanderen, als partner van deze studie, steunt de onderzoekers in hun wetenschappelijk project. Interesse om deel te nemen, ben je tussen de 45 en 70 jaar levenslange sporter, na de leeftijd van 30 jaar beginnen sporten of een gezonde niet-sporter? Schrijf je dan in via www.masteratheart.be.

“Vrouwen beter beschermd”

Voorlopig gaat het alleen om mannen en dat heeft volgens de pro@heart groep een specifieke reden: “Er zijn ongelijkheden tussen mannen en vrouwen wanneer we kijken naar het risico op hart- en vaatziekten, en meer bepaald op het vlak van slagaderverkalking en voorkamer fibrillatie. Mannen hebben immers een hoger risico op deze aandoening, los van andere risicofactoren. Vrouwen zijn in vergelijking met mannen relatief beter beschermd. Mannen lopen ook een hogere risico op een inspannings-gerelateerd cardiaal arrest. Uit budgettaire overwegingen moesten we keuzes maken. We kozen om ons onderzoek te beperken tot enkel mannen om binnen het budget een statistisch verschil tussen de verschillende groepen te kunnen aantonen (zogenaamde statische powerberekening). We hopen dat we in de toekomst ons onderzoek kunnen uitbreiden naar vrouwen.”