Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Kristian Blummenfelt breekt wereldrecord 70.3 en is sneller dan Cav en Farah
Nieuws

Kristian Blummenfelt breekt wereldrecord 70.3 en is sneller dan Cav en Farah

De Noorse triatleet Kristian Blummenfelt heeft zaterdagochtend Belgische tijd zijn eigen wereldrecord verbroken in een op de fiets supersnelle 70.3 Ironman Bahrein. Met een finishtijd van 3u25’21 was de Noor bijna vier minuten sneller dan vorig jaar, toen hij ook al in Bahrein een nieuwe wereldbesttijd neerzette in 3u29’04. Hij klopte in zijn eentje op alle onderdelen het Legends team van McCardel, Cavendish en Farah, die er in trio 3u31’49 over deden.

Het verschil werd zaterdag gemaakt op de fiets. Op het biljartvlakke rechttoe rechtaan parcours lag het tempo constant tegen de 50 km per uur. Het ging in Bahrein meteen snel bij het zwemmen, met Ben Kanute aan kop van een groepje met onder andere Blummenfelt. Na 22’20 liepen de mannen de wisselzone binnen. De Australische topzwemster Chloe McCardel deed er 25’50 over en dus liep het Legends Team al drie minuten achterstand op.

Gemiddelde van meer dan 48 per uur

In de 90 km fietsen ontstond een kopgroep van vijf triatleten met Kristian Blummenfelt, zijn landgenoot Casper Stornes, de Deen Daniel Baekkegard, de Amerikaan Ben Kanute en de Brit Phil Graves. De vijf koplopers hielden er een moordend tempo op na in ideale omstandigheden. Ze legden de 90 km af in een ongeziene tijd van 1u52’03, goed voor een gemiddelde van 48,19 km/u. Mark Cavendish deed het ook uitstekend, met een gemiddelde van 47 km/u en een fietstijd van 1u54’46. We zijn wel nog benieuwd naar de GPS- en de power-files van de koplopers…

Sneller dan Mo Farah

In de halve marathon ontbond Kristian Blummenfelt zijn duivels. Terwijl Mo Farah voor het Legends Team een 1u07’10 neerzette, deed Blummenfelt nog tien seconden beter. Met 1u07 rond liep de Noor snel weg van zijn concurrenten om in een verbluffend nieuw wereldrecord van 3u25’21 de 70.3 Ironman Bahrein te winnen. Daniel Baekkegard pakte het zilver in 3u29’16 en Casper Stornes werd derde op 7’44 van zijn landgenoot.

https://www.instagram.com/p/B5xOT-Hg6mu/?igshid=b5ipfq4ck06l

Liesbeth Leysen wint age group race

Bij de vrouwen was er Belgisch succes voor Liesbeth Leysen. De top-age grouper van het DOMO-Scott team van Pieter Heemeryck voegde alweer een mooie overwinning toe aan haar indrukwekkende age group zeges lijstje. In Bahrein was ze de beste van alle age groupers en ze eindigde op een achtste plaats overall met een ook voor haar supersnelle tijd van 4u16. Ze pakt meteen een rechtstreeks slot voor het WK 70.3 in Taupo volgend jaar.

Duel tussen Lawrence en Stimpson

Het was bij de vrouwen een spannend duel tussen titelverdedigster Holly Lawrence en debutante Jodie Stimpson. De tweevoudige Commonwealth Games kampioene liep met nog 5 km te gaan op 25 seconden van Lawrence. De twee Britse toppers liepen de eerste helft van de halve marathon zij aan zij nadat ze in het fietsen deel uitmaakten van een kopgroep die werd aangevoerd door Lisa Norden.

Stimpson moest in de absolute slotfase toch afhaken en Holly Lawrence stormde uiteindelijk in 3u52’51 naar de overwinning. Stimpson werd op 2’37 tweede. Het podium kleurde helemaal Brits met de derde plaats van Claire Hann.