Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Wie wordt de Triatleet van het Jaar 2019? Maak kennis met onze 5 genomineerden
Duathlon

Wie wordt de Triatleet van het Jaar 2019? Maak kennis met onze 5 genomineerden

Een eerste Belg bovenaan het podium van een World Triathlon Series, een landgenoot die een internationale topranking naar zijn hand zet en nog een andere Hammer die zich de 5de beste triatleet te wereld mag noemen. Maar wat dan met een nieuwe wereldkampioen duatlon of een niet te verslijten klepper die andermaal een klassieker binnen het Ironmancircuit op zijn naam schrijft? We hebben er dit jaar opnieuw van genoten maar het is opnieuw hoog tijd om te kiezen wie Triatleet van het Jaar 2019 wordt. Binnenkort kunnen jullie mee helpen beslissen maar we stellen jullie graag alvast de shortlist voor.

Jelle Geens wint WTS Montreal

Jelle Geens schreeuwt het uit – Foto ITU / Tommy Zafares

Een jaar van de absolute doorbraak werd het voor Jelle Geens. In de docu ‘Gare Central’ eind 2018 sprak hij vertrouwen uit over de toekomst en niets was gelogen. Hoewel 2019 niet schitterend begon voor snelle Jelle werd het alsnog een jaar voor de geschiedenisboeken. Op het EK in Weert toonde Jelle zijn stijgende vormpeil en kaapte de bronzen plak weg. Maar toen kwam de WTS in Montreal waar hij samen met Mola richting de laatste rechte lijn afstormde. Onze landgenoot nam het initiatief en sloeg meteen een kleine kloof op de wereldkampioen. Hij zou deze niet meer afstaan en slaagde erin als eerste Belg ooit een World Triathlon Serie op zijn naam te schrijven. Een week later volgde de absolute bevestiging door in de grootste WTS van het jaar in Hamburg een derde plaats te behalen.

Pieter Heemeryck wint World Bonus

Pieter Heemeryck aan de leiding in Samorin – Foto 3athlon.be / Gert-Jan D’haene

Waar moeten we beginnen en waar te eindigen wanneer we het seizoen van Pieter willen samenvatten? Vijf zeges in het Challenge circuit waarmee hij logischerwijs de World Bonus (eindklassement Challenge circuit) op zak steekt, een fenomenale prestatie. Met die ene zege in Geraardsbergen kroonde hij zich ook andermaal tot Belgisch kampioen op de halve afstand. Naast al die zeges zouden we haast nog alle andere podiumplaatsen vergeten die hij zowel binnen het Challenge als Ironman 70.3 circuit verzamelde.

Tussendoor kaapte hij ook het zilver weg op het BK kwart en ondanks zijn opgave op de Ironman van Cozumel toonde Pieter dat ook op deze afstand een grote toekomst wenkt als je mannen als Van Lierde, O’Donnell en Nilsson kan volgen op de fiets. Raar maar waar, is het misschien wel door een tweede plaats dat hij zijn status als wereldvedette verwierf. The Championship in Samorin was voor De Reiger helaas 1 km te lang om misschien wel voor de stunt van het jaar te zorgen. Er was ene Sebastian Kienle nodig om onze landgenoot er alsnog van de zege te houden.

Frederik Van Lierde wint Lanzarote

Frederik Van Lierde leidt de dans – Foto 3athlon.be / Gert-Jan D’haene

Zijn 40-jarige leeftijd is het enige dat doet vermoeden dat de tijd is aangebroken om afscheid te nemen van topsport. Voor het eerst nam de Hawaii-winnaar van 2013 vier Ironmans in een seizoen op in zijn programma. In Lanzarote was het meteen raak en voegde zo een nieuwe zege toe aan zijn indrukwekkende palmares, uitgerekend op zijn verjaardag. In juni tijdes de Ironman 70.3 Les Sables d’Olonne was het opnieuw raak en dat tot groot jolijt van zijn Franse club die de wedstrijd organiseerde.

Twee weken later in zijn Nice moest het gebeuren want met een zesde zege zou Fré de absolute recordhouder zijn maar helaas, de warmte en misschien ook het onvoldoende herstel deden hem de das om. Nadat hij aan de leiding lag, moest hij tevreden zijn met een derde plaats, die zesde zege is dus voor volgend jaar. Ironman nummer drie in Barcelona stond hij andermaal op het podium, deze keer mocht Frederik een zilveren medaille in ontvangst nemen. Zijn lange seizoen sloot hij af met een zesde plaats op het eiland Cozumel waar hij een staaltje van doorzettingsvermogen etaleerde.

Marten Van Riel vijfde op wereldranglijst

Marten Van Riel groet het publiek in Jersey – (Photo by Tommy Zaferes/Superleague Triathlon)

Een seizoen van de regelmaat maar dan zouden we de absolute uitschieters van Marten Van Riel grote oneer aandoen. Bij deze de kans om zijn topprestaties nog maar eens te beklemtonen. Vooraleerst, een vijfde plaats op de WTS eindranking is op zich al een grootse prestatie. Met recht en reden mag Marten zich de vijfde beste olympische triatleet van het jaar noemen. Behalve pech was Marten nooit uit de kopgroep weg te slaan en ook voor de tegenstand is het achterwiel van onze landgenoot stilaan een vertrouwd beeld.

De absolute uitschieter was zijn derde plaats op de WTS van Edmonton en zonder valpartij in zowel Hamburg als de Grand Final in Lausanne zat er voor Marten veel meer in dan die twee negende plaatsen. In zijn tussenstop in België kaapte Marten de overwinning weg in Knokke en ook in zowel de Super League als op de Militaire Wereldspelen (zilver) showde onze landgenoot met veel bravoure onze Belgische kleuren. Zijn seizoen afsluiten deed Van Riel met zijn debuut op de Ironman 70.3 . In het Chinese Xiamen moest iedereen eraan geloven en knalde Marten overtuigend naar de zege waardoor hij naast de Olympische Spelen nu ook het WK Ironman 70.3 in Taupo met stip in zijn agenda van 2020 mag noteren.

Diego Van Looy wereldkampioen

Diego Van Looy wereldkampioen Powerman (foto: Powerman Zofingen)

Wie zich kroont tot wereldkampioen heeft meer dan ooit zijn plaats binnen deze shortlist. Diego Van Looy kroonde zich in Zofingen dit jaar tot wereldkampioen duatlon LD en mag zijn naam zo op het lijstje met de broers Vansteelant, Koen Maris, Rob Woestenborghs en Seppe Odeyn toevoegen. In het begin van dit jaar begon Diego ook al overtuigend met een tweede zege in de Israman en de overwinning van Powerman Mallorca.

Maar ook op het Ironmancircuit etaleerde Van Looy zijn kunnen. Op parcoursen waar klimkilometers de bepalende rol spelen behoort Diego Van Looy tot de absolute wereldtop. Zijn titel in de Embrunman verlengen lukte dan wel niet maar met een 5de plaats in de Ironman van Lanzarote en een 4de plaats in de Ironman van Nice mag Diego dromen om misschien wel een volgende Belg te worden die ooit een Ironman op zijn naam weet te schrijven.

Grand Cru jaar bij de mannen

Angelo Vandecasteele pakt opnieuw brons (foto: ETU)

Door dit Grand Cru jaar bij de Belgische mannen vielen er een aantal tri- en duatleten net naast de shortlist van vijf genomineerden voor de Triatleet van het Jaar 2019. Zo was er een sterke Angelo Vandecasteele die twee bronzen medailles pakte op WK en EK duatlon. Bart Aernouts liep naar een negende plaats in Hawaii en werd en passant, in volle voorbereiding op Kona, mooi zesde op het WK 70.3 in Nice. Daar kwam nog een zege bij in de 70.3 Ironman van Barcelona en een 4de plaats in de Challenge Roth.

Op nationaal vlak waren er de titels voor Simon De Cuyper (BK kwart) en Jonathan Wayaffe (BK sprint) en natuurlijk het BK Beermile voor Belgisch beloftenkampioen Tom Van Cappellen. Er was Hans Van den Buverie in de Ironlakes, Yeray Luxem in de Xterra’s, Arnaud Mengal en Arnaud Dely in WK en EK duatlon, Seppe Odeyn en zijn 8ste Hellezege en dan vergeten we hier allicht nog een aantal topprestaties…