Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Alexandra Tondeur en Jelle Geens zijn Triatleten Van Het Jaar 2019
Jelle Geens na zijn derde plaats in de WTS Hamburg (foto: 3athlon.be/Gert-Jan D'haene)
Nieuws

Alexandra Tondeur en Jelle Geens zijn Triatleten Van Het Jaar 2019

Alexandra Tondeur, wereldkampioene long distance triatlon bij de ITU, en Jelle Geens, de allereerste Belgische winnaar van een World Triathlon Series wedstrijd, zijn vrijdag uitgeroepen tot Triatlete en Triatleet Van Het Jaar 2019 op Velofollies. Alexandra haalde het van Claire Michel en Laura Swannet. Bij de mannen werd het een enorm spannende strijd tussen Jelle en Pieter Heemeryck, met Marten Van Riel als derde. Ook paratriatleet Kim Plovier en 19-voudig Ironman champion Marino Vanhoenacker werden in de bloemetjes gezet.

Alexandra Tondeur voor Claire Michel

Alexandra Tondeur in de Ironman Cozumel (Foto: 3athlon.be/Gert-Jan D’haene)

Het was geen gemakkelijke keuze dit keer, dat bleek al uit de publieksstemming. De bezoekers van 3athlon.be konden online stemmen. Hun resultaat telde voor 50% mee. De andere helft van de punten kwamen van een expertjury van 12 journalisten. Die kozen bij de vrouwen vooral voor Claire Michel en Alexandra Tondeur. Omdat Alexandra ook bij het publiek veel stemmen haalde, werd zij uiteindelijk Triatlete Van Het Jaar 2019.

Alexandra Tondeur pakte in 2019 de wereldtitel voor de ITU, de International Triathlon Union, op de lange afstand in Pontevedra. Claire Michel pakte brons op het EK, twee World Cup podia en een aantal sterke resultaten in de WTS triatlons. En Laura Swannet werd derde in de verkiezing na een jaar met vier nationale titels, waarbij de Belgische titel op het BK sprint- en kwarttriatlon.

Nipt tussen Jelle Geens en Pieter Heemeryck

Pieter Heemeryck vice-wereldkampioen in Samorin (foto: 3athlon.be/Gert-Jan D’haene)

Bij de mannen ging het enorm gelijk op tussen Pieter Heemeryck en Jelle Geens. Heemeryck won in 2019 de World Bonus van Challenge, door 5 halve triatlons van het Challenge triatlon circuit te winnen. In The Championship in Samorin werd hij nipt tweede. Bij Jelle Geens was er wel die uitschieter. Hij werd de allereerste Belgische triatleet die een triatlon won op het allerhoogste niveau.

De winst van Snelle Jelle in de WTS Montreal en zijn podiumplaats in de WTS Hamburg gaf de doorslag. Jelle Geens werd uiteindelijk Triatleet Van Het Jaar met een puntje voorsprong op Pieter Heemeryck. Marten Van Riel, die het 2019 seizoen afsloot met een vijfde plaats op de wereldranking, zilver op de militaire wereldspelen en een 70.3 Ironman zege, werd derde in de verkiezing.

Kim Plovier in Hawaii is Moment van het Jaar

Kim Plovier vice-wereldkampioen Ironman (foto: 3athlon.be/Peter Croes)

De trofee ‘Prestatie Van Het Jaar’ ging uiteraard ook naar Jelle Geens voor zijn overwinning als eerste Belg in de WTS Montreal. Daarnaast reikte 3athlon.be ook nog de trofee ‘Moment Van Het Jaar’ uit. Die trofee ging unaniem naar paratriatleet Kim Plovier die na een fantastische wedstrijd de tweede plaats pakte bij de rolstoel-atleten in het WK Ironman in Hawaii.

3life award voor Marino Vanhoenacker

Marino wint de IM Klagenfurt in 2015 (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)

Op Velofollies ontving Marino Vanhoenacker de 3Life Award, een lifetime achievement award voor zijn rijkgevulde triatloncarriere. Bink pakte in 22 jaar triatlon maar liefst 17 Ironman titels, was een hele tijd wereldrecordhouder en was een inspiratie voor veel (jonge) triatleten. In juli 2019 nam hij definitief afscheid van de triatlonsport.

“Volgend jaar verkiezing uitbreiden”

De verkiezing Triatleet Van Het Jaar was voor het tweede jaar op rij een initiatief van 3athlon.be, de gespecialiseerde website over triatlon, duatlon en multisport in Belgie. “Ons doel was vooral om de triatleten nog meer in de kijker te zetten,” zegt Hans Cleemput, hoofdredacteur van 3athlon.be. “Maar ze hebben het ons niet gemakkelijk gemaakt. Het was al moeilijk om uit de vele topprestaties zes genomineerden te kiezen. Bovendien deden onze Belgische topatleten het dit jaar in hun respectievelijke disciplines allemaal erg sterk. En dus was het heel moeilijk kiezen. Liefst hadden we meerdere winnaars gekozen, maar er kan er uiteindelijk maar 1 de Triatleet Van Het Jaar zijn…”

“Deze keer hebben we het publiek ook mee laten stemmen en dat was in absolute aantallen een succes, maar zo werd het ook een beetje een populariteitspoll. Daarom willen we het volgend jaar toch anders aanpakken en zeker ook Triatlon Vlaanderen er bij in betrekken. Zij zorgen er mee voor dat de triatlonsport momenteel in de lift zit en zij kunnen een grote toegevoegde waarde geven aan de verkiezing van Triatleet Van Het Jaar, door eventueel ook de atleten zelf te laten meestemmen voor hun collega’s,” aldus Hans.