Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
THE COLLINS CUP… The next big thing binnen de triatlonwereld?!?
Nieuws

THE COLLINS CUP… The next big thing binnen de triatlonwereld?!?

Eén race, een geweldige locatie, de beste atleten ter wereld die het één tegen één tegen elkaar opnemen en dan ook nog eens een enorme pot met meer dan twee miljoen dollar aan prijzengeld: dat moet de Collins Cup zijn, een wedstrijd die zojuist door de Professional Triathletes Organisation (PTO) en Challenge Family is aangekondigd. Op 30 mei is het al zover en zal er – daags voor The Championship – worden geracet in Samorin, Slowakije.

Meest bijzondere aan deze Collins Cup is hoogstwaarschijnlijk nog wel dat het gaat om een zogenaamde ‘teamcompetitie’, gemodelleerd naar de in het golf bijzonder populaire ‘Ryder Cup’. In teamvorm nemen Amerikaanse atleten het op tegen Europese atleten en dan is er ook nog een team ‘Internationals’. Ieder team zal bestaan uit twaalf professionele atleten: zes mannen en zes vrouwen. Acht van deze atleten worden geselecteerd op basis van hun rankings in het PTO World Ranking System en de overige vier atleten per team worden door hun ‘team captains’ geselecteerd.

Niet alleen de atleten, want ook de team captains spreken aardig tot de verbeelding. Voor Amerika gaat het om niemand minder dan Dave Scott en Karen Smyers, voor Europa om Normann Stadler en Chrissie Wellington en voor het internationale team om Craig Alexander, Simon Whitfield, Erin Baker en Lisa Bentley.

Alle atleten zullen het één tegen één tegen elkaar opnemen in individuele races en dus zullen er maar liefst twaalf races worden gehouden. Tussen de start van iedere race zit steeds tien minuten verschil. Winstpunten worden vervolgens bij elkaar opgeteld en zo zal blijken welk team er uiteindelijk met de prestigieuze titel en de prijzenpot vandoor gaat. ,,Het format waarbij Amerika tegen Europa tegen Internationaal strijdt, zal een hele nieuwe dimensie en extra spanning aan deze sport geven”, aldus PTO’s CEO Sam Renouf. ,,Dit format heeft zich al bewezen in het golf en kent een puntensysteem dat spanning én drama tíjdens de races biedt. Daardoor wordt het niet alleen voor triathlonliefhebbers interessant om deze wedstrijd live of op tv te volgen, maar ook voor sportliefhebbers in het algemeen. Zo hopen we nóg meer mensen enthousiast te maken voor deze sport.”

De wedstrijd wordt dus op 30 mei georganiseerd, op precies dezelfde locatie (x-bionic sphere in Samorin, Slowakije, red.) waar een dag later Challenge Family’s The Championship wordt georganiseerd. ,,Ik mag voor het hele team zeggen dat we enorm opgewonden zijn om onderdeel uit te maken van dit evenement en we zullen er alles aan doen om deze internationale race mede mogelijk te maken”, aldus x-bionic sphere eigenaar Mario Hoffman.

Op social media spreken tal van vooraanstaande, professionele atleten zich al positief uit over deze ontwikkeling. Ook enkele landgenoten zijn alvast geselecteerd als PTO-member en maakten dit dan ook vandaag bekend.