Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Belgische duatleten trekken met sterke selectie naar EK in Spanje
Angelo Vandecasteele op het WK in Pontevedra
Duathlon

Belgische duatleten trekken met sterke selectie naar EK in Spanje

De Belgische duatleten trekken met een sterke ploeg naar het Europees kampioenschap duatlon in Punta Umbria. Het EK valt erg vroeg dit jaar, want de duatleten moeten al op 7 en 8 maart aan de slag in Spanje. Buiten de cross duatlons is er dan nog geen enkele duatlon op de weg geweest in Belgie. Dat neemt niet weg dat Belgie met een groot aantal medaillekandidaten naar Punta Umbra trekt. Met deze keer ook een sterke vrouwenploeg.

Ex-veldloopster mag mee naar EK

Het is ooit anders geweest, want hoe sterk de Belgische mannen de voorbije jaren altijd uitpakten op EK’s en WK’s, zo dunbevolkt waren de Belgische vrouwen op de internationale kampioenschappen. Laura Swannet zorgde voor de opflakkering met een gouden en een zilveren medaille op het EK duatlon en de viervoudige landskampioene van 2019 is dit jaar bij de beloften ook opnieuw van de partij. Ze krijgt bij de elites het gezelschap van Belgische kampioenes Maurine Ricour en Lotte Claes. De meest opvallende naam in de selectie is die van ex-veldloopster Sandra Schenkel. In die discipline nam ze deel aan meerdere EK’s, met een 15de plaats in Dublin in 2009 als uitschieter. Sandra zette drie jaar geleden een voorzichtige stap richting triatlon, met een overwinning in de triatlon van Herderen als gevolg.

Angelo Vandecasteele topfavoriet

De absolute kopman van de Belgische ploeg wordt Angelo Vandecasteele. De Belgische kampioen pakte twee bronzen medailles op EK en WK in 2019, telkens op een zucht van de titel. Hij zal er alleszins op gebrand zijn om in het hol van de leeuw de Spanjaarden de titel te ontfutselen. Hij krijg bij de elites het gezelschap van Vincent Bierinckx. Bij de U23 maken Arnaud Dely en Giani Vanden Broucke deel uit van de Belgische ploeg. Triatleten Simon De Cuyper en Laurens Verluyten, vorig jaar nog tweede op het BK duatlon, maken op eigen kracht de reis naar Spanje, samen met Nicolas Tilman.

Wereldspelen in 2021 in Birmingham

Voor de Belgen is 2020 een belangrijk internationaal jaar in de duatlonsport, want in 2021 staat duatlon op het programma van de Wereldspelen in Birmingham. Het komt er dan ook op aan om zoveel mogelijk punten te pakken op de world ranking zodat Belgie met een uitgebreide ploeg aan de start kan komen. De Wereldspelen zijn zowat de Olympische Spelen voor niet-olympische sporten. Toen duatlon op de Wereldspelen in Cali (Colombia) in 2013 op het programma stond, pakte Rob Woestenborghs nog goud voor Belgie.