Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Nieuwe regels van World Athletics staan Nike Vaporfly toe, maar leggen limieten op
Extra

Nieuwe regels van World Athletics staan Nike Vaporfly toe, maar leggen limieten op

Het gerucht deed al sinds donderdag de ronde en vrijdag maakte atletiekfederatie World Athletics het officieel: de Nike Vaporfly Next wordt dan toch niet gebannen van Olympische Spelen en andere wedstrijden. De laatste maanden stond de Nike Vaporfly Next in het oog van een mediastorm rond de snelle resultaten van de schoen en het, volgens de World Athletics regels, mogelijke “unfaire voordeel”. World Athletics stelt wel strengere regels op: een zool mag niet dikker zijn dan 40 mm en er mag niet meer dan 1 (carbon)plaat toegepast worden. Bovendien mogen atleten vanaf 30 april geen schoenen meer dragen die nog geen 4 maanden in de winkel verkrijgbaar zijn.

Wij stelden eerder al bij monde van specialist Wannes Swinnen dat de Nike Vaporfly geen mechanische doping is:

Het gaat duidelijk wel om technische vooruitgang, met Nike die hard hebben ingezet op een nieuw type zool. De Vaporfly heeft een zool van 39 mm en maar 1 carbonplaat. Wat dus vanaf nu toegestaan is door World Athletics. Tijdens zijn wereldrecordrace droeg Kipchoge de Alphafly. Die bestaat uit 3 platen en dat is voortaan wel verboden.

Maar de belangrijkste regel is dat vanaf 30 april de schoenen 4 maanden commercieel beschikbaar moeten zijn en dus in principe iedereen ze moet kunnen kopen. Dat betekent overigens wel dat andere schoenmerken, van wie bekend is dat ze ook bezig zijn met de ontwikkeling van nieuwe zolen en carbon platen, snel zullen moeten zijn. Als ze lopers op de Olympische Spelen op nieuw materiaal willen hebben, moet de schoen ook in de winkel beschikbaar zijn.

Marten Van Riel op Nike

Voor triatleten heeft dit tot gevolg dat ze kunnen blijven lopen op de Nike Vaporfly Next schoenen. Eerder brachten we al het nieuws dat de ITU, de internationale triatlon unie, het advies van World Athletics zou volgen. Zeker op de olympische afstand lopen al heel wat toptriatleten met de nieuwe Nike-schoen. Ook onze landgenoot Marten Van Riel treedt in Tokio aan op de Nike Vaporfly Next schoenen. En in de Ironman Hawaii liepen de toppers bij de vrouwen allemaal op Nike Vaporfly schoenen.