Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Triatlete traint tussen de ijsberen rond de poolcirkel
Opvallend

Triatlete traint tussen de ijsberen rond de poolcirkel

Als triatleet moet je karakter hebben, dat blijkt ook uit het bijzondere verhaal van de Poolse triatlete Joanna Perchaluk die op poolexpeditie in Spitsbergen toch blijft trainen… tussen de ijsberen. Duurt de winter je iets te lang? Donkere dagen en natte koude ritjes? Gelukkig heb je in ieder geval geen last van ijsberen en is de zon langer op dan een schamele drie à vier uur. Tegen deze bijzondere problemen loopt meteorologe Joanna Perchaluk wel aan. De triatlete werkt als expeditieleidster en meteorologe voor het Institute of Geophysics en werkt haar trainingen af in het bijzondere klimaat van de poolcirkel op Spitsbergen.

IJsberen en bewapend rondjes lopen

De Poolse woont voor aaneengesloten periodes van een jaar in de Polish Polar Station en kan in principe niet weg van haar werk. Dat betekent dan ook dat ze in dit kleine gebied traint. Misschien niet de meest ideale hobby om te beoefenen op Spitsbergen, maar Perchaluk heeft haar manieren gevonden. Zo loopt er bijvoorbeeld altijd iemand met haar mee tijdens looptrainingen, en dan niet als mentale support. ,,De aanwezigheid van ijsberen maakt het noodzakelijk dat iemand met een wapen met mij meeloopt en de omgeving in de gaten houdt”, verklaart Perchaluk in een interview met Triathlete.

Zwemmen op het droge

Haar eerste triathlon volbracht ze pas in 2017, slechts drie maanden voordat Perchaluk richting de poolcirkel vertrok voor haar nieuwe baan. Na deze eerste triathlon was ze echter meteen verkocht, maar met het vooruitzicht op Spitsbergen moest ze haar trainingen natuurlijk aanpassen. Het betekende dat vrijwel alle trainingen voortaan binnen plaats zouden vinden, op de indoor fietstrainer of op de loopband. Aangezien er geen zwembad is en het water buiten ieder moment in ijs kan veranderen, is Perchaluk genoodzaakt haar zwemtrainingen op het droge te doen. Oftewel: op een bankje met elastieken om haar handen.

Geen verse groeten of fruit

Als Perchaluk haar lichaam na een lange dag trainen wil belonen met verse groenten, zal ze genoegen moeten nemen met groenten uit blik. ,,Het laatste voorraadschip kwam in augustus, dus we hebben geen verse groenten of fruit tot juni 2020.” Ondanks dat dit allemaal de wedstrijdvoorbereiding beduidend lastiger maakt, lukt het de atlete – iedere keer dat ze terug is in de bewoonde wereld – alsnog haar record op de olympische en halve triathlon aan te scherpen. Ooit een hele triathlon finishen is haar grote droom, maar ze is er nog niet helemaal uit hoe ze zich daar op Spitsbergen op dit moment goed op voor kan bereiden.