Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Stormwind, regen en top prestaties: Kristof Declerck wint Inferno Sandman
Kristof Declerck en Kris Coddens in de Sandman Inferno in Westende (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)
Multisports

Stormwind, regen en top prestaties: Kristof Declerck wint Inferno Sandman

Het waren helse weersomstandigheden zondag in Westende maar de cross duatleten toonden een pak karakter en de meeste van de 155 deelnemers aan de Inferno Sandman cross duatlon haalden ook effectief de finish. Kristof Declerck en Julie Sap waren de snelsten op de lange afstand en Kris Coddens en Inge Roelandt wonnen de korte afstand. De organisatie had het fietsparcours aangepast omwille van Storm Dennis en dat mocht op heel wat sympathie rekenen van de deelnemers.

Mountainbiken verlegd naar duinen

Robin Schuermans in de duinen in de Sandman Inferno in Westende (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)

De passage met de mountainbike op het strand werd geschrapt en verlegd naar de duinen. Daar vonden de deelnemers veel beschutting tegen de wind, al bleef die genadig hard waaien tijdens het lopen op het strand en het bleef ook de hele tijd regenen waardoor de wedstrijd zijn naam ‘Inferno’ alle eer aandeed.

Yeray Luxem rijdt lek

Teleurstelling bij Yeray Luxem na zijn lekke band in de Sandman Inferno in Westende (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)

De deelnemers van de lange afstand moesten in plaats van 5 km in de eerste run een rondje van 2,5 km doen, net zoals de atleten van de korte afstand. Die moesten 20 km mountainbiken en nog 5 km lopen, terwijl er op de lange 40 km op de MTB volgden en 10 km lopen. In de eerste run ging Lander Van Droogenbroeck van het duo ‘De Sharpies van Mazel’ aan de leiding. Lander zou uiteindelijk als tweede over de streep komen, wat zijn duo de overwinning opleverde. In zijn spoor volgden Kris Coddens (op de korte) en Robin Schuermans, die voor het eerst de lange afstand deed na twee zeges en een tweede plaats op de korte afstand.

In het mountainbiken namen Kris Coddens en Kristof Declerck het heft in handen. Andere topfavoriet Yeray Luxem viel uit met een lekke band. Coddens ging, ondanks dat hij net zoals veel cross duatleten heel wat grip miste omdat hij voor strandbanden had gekozen, met ruime voorsprong aan de leiding op de korte afstand. Hij liep onbedreigd naar een deugddoende zege voor Kevin Strubbe en Sam Willems.

Coddens tankt vertrouwen voor seizoen

Kris Coddens wint de Sandman Inferno in Westende (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)

“Ik had de hele dag een goed gevoel en daar ben ik blij om,” vertelde Coddens die in 2019 geplaagd werd door blessures. “Ook het mountainbiken ging goed, al ben ik door de keuze voor strandbanden wel een paar keer weggeschoven en bij een viertal bochten stond ik gewoon helemaal dwars. Maar dit geeft me vertrouwen voor de rest van het seizoen.

Inge Roelandt en Julie Sap oppermachtig

Inge Roelandt wint de Sandman Inferno in Westende (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)

Bij de vrouwen was Inge Roelandt duidelijk de sterkste op de mountainbike. Zij stond haar voorsprong niet meer af en haalde het op de korte afstand voor thuisatlete Emelie Butseraen en Hannah Verhaeghe. Op de lange afstand waren de verschillen nog groter. Julie Sap ging er ruim aan de leiding en won verdiend. De jonge Camille Watteyne had het zwaar in de slotronde, maar zette op karakter door en liep naar de tweede plaats.

Julie Sap wint de Sandman Inferno in Westende (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)

Kristof Declerck wint verdiend

Toen was winnaar Kristof Declerck al een tijdje binnen. De atleet van De Sauteuse had wel voor crossbanden gekozen en had meer grip op de drassige ondergrond in de duinen. Ook in het lopen was Declerck oppermachtig. Hij maakte van Storm Dennis een storm in een glas water en pakte zijn eerste zege in Westende nadat hij er eerder al eens dichtbij was. Robin Schuermans pakte de tweede plaats, zijn vierde podium op rij in de Sandman Inferno.

Kristof Declerck wint de Sandman Inferno in Westende (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)

Ewout Vandorpe, vorig jaar nog winnaar van de Prince of the Beach in Oostduinkerke, lijkt zich helemaal toe te leggen op de cross duatlon. In zijn allereerste race werd hij meteen knap derde. De jonge Jari Heyse werd in dit sterke gezelschap mooi vierde, voor Dennis Dieussaert en de winnaar van vorig jaar Jaryd De Mooij.

Uitslagen Sandman Inferno Westende 2020