Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Corona virus treft nu ook Belgian Hammers, triatlon in Abu Dhabi afgelast
Marten Van Riel in de WTS race van Abu Dhabi in 2019 (foto: World Triathlon/Tommy Zaferes)
Nieuws

Corona virus treft nu ook Belgian Hammers, triatlon in Abu Dhabi afgelast

Ook de Belgische triatleten zijn het slachtoffer van de maatregelen tegen het Corona virus, want de seizoensopener van de World Triathlon Series in Abu Dhabi gaat niet door in het weekend van 7, 8 en 9 maart. Dat maakten de organisatie en de ITU zaterdag bekend. Het is voorlopig nog niet bekend of de wedstrijd op een andere datum doorgaat of dat er een alternatieve locatie wordt gezocht. “Voor de olympische ranking is het goed nieuws voor onze Belgian Hammers, maar we hadden toch liever een eerste competitie gehad, ook om een paar nieuwe technieken te testen,” zegt topsport directeur Reinout Van Schuylenbergh.

“Hotel Belgian Hammers in quarantaine”

“Dit nieuws zat er al aan te komen,” vertelt Reinout. “Het hotel wat in ‘lock-down’ gegaan is voor de wielrenners in de UAE Tour is hetzelfde hotel dat wij geboekt hadden voor onze Belgian Hammers volgende week. De ITU heeft er nog alles aan gedaan om een oplossing te vinden, maar de plaatselijke overheid neemt geen risico’s omdat er meer dan duizend deelnemers verwacht worden. In Abu Dhabi stond ook een Mixed Team Relay triatlon op het programma en deze annulering heeft stevige gevolgen voor een aantal landen die net buiten de top-8 staan in de Mixed Team Relay, zoals Canada en Spanje.”

“Reserves wedstrijd ervaring op laten doen”

De Belgen blijven door het wegvallen van Abu Dhabi stevig in de top-8 kamperen in de MTR ranking, maar de topsport directeur had toch liever de Belgian Hammers een eerste keer in actie gezien. “Ook al gaan de trainingen goed, je wil toch graag die eerste competitie meemaken om te zien hoe iedereen de winter doorgekomen is en hoe ver ze staan tegenover de concurrentie. Voor ons was het ook zaak om te kijken hoe reserves Hanne De Vet en Kiara Lenaertz het doen en vooral hen nog wat extra wedstrijd ervaring op te laten doen.”

“Eind juni belangrijke deadline voor Claire”

Claire Michel bij de start in Abu Dhabi in 2019 (foto: 3athlon.be)

Er is nog altijd een mogelijkheid dat Hanne of Kiara zullen moeten invallen bij de Belgian Hammers. Vaste waarde Claire Michel is bezig aan een stevige revalidatie. “Het is een lange en pijnlijke revalidatie,” legt Reinout uit. “Claire doet het goed en ze werkt hard, maar dit heeft tijd nodig. Ze mag geen stappen overslaan nu en uiteindelijk is het belangrijker dat ze volledig herstelt dan dat ze de start van de Olympische Spelen haalt. Voorlopig is eind juni de belangrijkste deadline om aan het BOIC de geaccrediteerde atleten door te geven. Maar de twee reserves gaan sowieso mee naar Tokio, al blijven die dan buiten het olympisch dorp. Als er een medische reden is, na bijvoorbeeld een valpartij in de individuele triatlon, kan een reserve de accreditatie van een Belgian Hammer overnemen en naar het olympisch dorp verhuizen.”

“Op termijn ook gevolgen voor de Spelen?”

De WTS van Abu Dhabi is niet de enige wedstrijd die moet wijken voor het Corona virus. Eerder besloot de ITU al om de wereldbeker triatlon van Chengdu, inclusief Mixed Team Relay, te verplaatsen naar Valencia. “Die wedstrijd gingen wij sowieso niet doen. We kozen ervoor om vol voor Huatulco te gaan omdat daar de omstandigheden beter in de lijn van Tokio liggen. Want laat ons niet vergeten, het is en blijft een olympisch jaar. De maatregel in Abu Dhabi lijkt wat draconisch, maar langs de andere kant wil je nu niet dat een van de atleten in zo’n olympisch jaar ziek wordt. Al stel ik me zelfs de vraag of er op termijn ook geen gevolgen zullen zijn voor de Spelen zelf door het Corona-virus. Ik kan kan me zomaar voorstellen dat de Spelen uitgesteld worden.”

“Nieuwe technieken voor afkoeling”

Na een lange winter keken veel atleten uit naar de nieuwe seizoensstart. Die zal nu mogelijk wat later op het seizoen volgen. “Er is nog heel weinig duidelijkheid of Abu Dhabi een nieuwe datum krijgt of dat er nog een alternatief komt. Voor landen als Canada, net buiten de top-8 van de ranking, is het wegvallen van de Mixed Team Relay een streep door de rekening. Maar ook voor ons stond er nog wel op het spel. Bij het olympisch testevent bleek dat we onze triatleten nog niet voldoende gekoeld kregen. Vanaf Abu Dhabi zouden we wat nieuwe technieken gaan proberen in functie van afkoeling in Tokio. We zullen nu moeten afwachten welke beslissingen de ITU de komende tijd neemt. Ondertussen onderhoud ik contact met alle individuele atleten,” aldus Reinout.