Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Loic Helin sneller dan Lange: “Ironman VR is leuk concept, met onbetrouwbare results”
Extra

Loic Helin sneller dan Lange: “Ironman VR is leuk concept, met onbetrouwbare results”

Afgelopen weekend vond de allereerste Ironman VR1 race plaats, een virtuele 70.3 Ironman met 5 km lopen, 90 km fietsen en 21 km lopen, waarbij je de onderdelen over 3 dagen mocht spreiden. Meer dan 11.000 triatleten gingen de uitdaging aan. De Belgische 3MD-triatleet/coach Loic Helin wou het een keer testen en werd prompt vierde bij de age groupers, met een fietsproef die bijna een halfuur sneller was dan die van wereldkampioen Patrick Lange. “”Als Ironman dit ‘echt’ wil maken, zullen ze toch een betrouwbaar platform moeten introduceren, voor iedereen hetzelfde…”

“Afgelopen weekend was er de eerste virtuele ‘wedstrijd’ georganiseerd door Ironman, bij gebrek aan echte wedstrijden. Hoewel ik de laatste 3 weken eerder low profile aan het trainen ben, vanwege thuiswerk/scholeke spelen met 4 kinderen/niet helemaal in mijn ritme na buikgriep 5 weken terug/… besloot ik dat toch eens uit te testen, vooral omdat je op de hoogte moet blijven,” vertelt Loic.

Home made pizza geen goed idee

Multisport coordinator Loic Helin met medaille winnaar Arnaud Dely

Het begon met het eerste onderdeel, de 5 km lopen: “Vrijdagavond, alle kinderen in bed, huis opgeruimd en vrouw in de zetel geïnstalleerd,” doet Loic zijn verhaal. “Snel mijn schoenen aan, even ingewandeld en 5km vlot hard lopen. Doel was op reserve een snelle 5km te doen. Het poeier in de benen van 10 dagen terug was toch wat weg, en de zware week hing er toch in. Ook was er een home made pizza die graag de uitgang opzocht. Soit. 18’22” zou beter kunnen, op een ander moment en met een ander ‘laatste avondmaal.”

De fietsproef van 90 km bleek het doorslaggevende onderdeel van de driedaagse, zelfs om tien uur ’s avonds: “Zaterdagavond, alle kinderen in bed, huis opgeruimd en vrouw in bed,” lacht Loic. “Het was net na 22u, toen ik in de garage op mijn fiets sprong. De opdracht was 90km fietsen. Degenen die me kennen, weten dat ik absoluut geen belang hecht aan indoor kilometers, laat staan hoogtemeters. Enkel tijd en vermogen zijn van belang. Hoe Ironman dit zou interpreteren, was onderdeel van de test.”

Na 1u46 al 90 km, onmogelijk in het echt

“Ik legde de ketting op 46×11, aangezien de rest niet ‘pakt’. Immers mijn fiets is 10 speed, terwijl mijn Wahoo Kickr 11 versnellingen telt. Ik werkte mijn geplande training op Trainerroad af, en na 1u46 wees de kilometer-teller al 90 km aan. Onmogelijk in het echte leven, maar hey, dat is Trainerroad hé.”

“Als Ironman dit ‘echt’ wil maken, zullen ze toch een fiabel platform moeten introduceren, voor iedereen hetzelfde. Ik zag trainingen afgewerkt in verschillende virtuele programma’s, alsook een aantal buitenrijders. Appelen met peren vergelijken dus…”

Van verjaardag naar halve marathon

Loic Helin als actieve triatleet in de Ironman Lanzarote 2008

Om de eerste virtuele 70.3 Ironman race te vervolledigen, moest Loic nog een halve mararthon lopen. “Het was de verjaardag van Emile, mijn tweede zoon. Het werd een intensieve dag, met veel eten (zaterdag ook al), veel spelen in de tuin en veel online gevier, vanwege de lockdown. Omstreeks 16u30 slaagde ik er toch in om te ontsnappen en rap rap even een halve marathon te gaan lopen. Sub 1u30, aan hoog extensief tempo, was het doel. Ik was solo op pad, dus geen bevoorrading door één van de kinderen. Snel snel had ik nog een drinkbusje van 400 ml kunnen meenemen, met water.”

“Snel zat ik in een leuk ritme tussen 4’05 en 4’10/km. Een pittige wind gaf wat peper en zout aan het verhaal. De eerste warme dag is nooit mijn favoriete sportdag geweest, vanwege nood aan wat aanpassingstijd. Nu viel het wel mee, al hielp het ook wel dat het geen ‘maximale’ inspanning was. Na 16 km was mijn water echter op, en was ik content met kilometertijden van ongeveer 4’15. Eindtijd: 1u27’40” en net op tijd thuis om eten beginnen te maken. De jarige had immers wraps besteld,” lacht Loic.

Werk maken van betrouwbare resultaten

Loic zette bij de age groupers de vierde tijd neer, vlak voor nog een Belg: Francois Reding. Die liep sneller dan Loic maar was natuurlijk veel trager op de fiets. Dat laatste gold ook voor ene Patrick Lange, wereldkampioen Ironman. “Conclusie: blijkbaar finish ik redelijk vooraan in de ‘wedstrijd’, vooral door het snelle fietsen, al was er nog ene die dik 10′ sneller zijn 90 km afwerkte,” vertelt Loic.

“Het is wel een leuk format: 3 proeven af te werken tussen vrijdagavond en zondagavond. Alleen zal Ironman hard aan de slag moeten om dit om te turnen naar een echte wedstrijd met betrouwbare fietsresultaten. Ook bepaalde looptijden zijn bijzonder scherp en meer dan pro-waardig. Ook de app en de interactie kunnen een pak beter. Voor een organisatie als Ironman zouden bijvoorbeeld live resultaten heel gemakkelijk in beeld moeten kunnen worden gebracht. Dit is snel-snel werk van Ironman. Het idee is top, de uitwerking nog niet op verkoopbaar niveau,” aldus Loic.

Uitslagen 1ste IronmanVR race