Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Hoe een triatleet Keizer werd: 25 jaar geleden pakte Karel Blondeel 8ste titel
Karel Blondeel pakt zijn achtste titel in Menen in 1995 (foto: 3athlon.be/Jef Cleemput)
Throwback Thursday

Hoe een triatleet Keizer werd: 25 jaar geleden pakte Karel Blondeel 8ste titel

In deze Throwback Thursday keren we 25 jaar terug in de tijd, naar Menen, waar in september 2020 Frederik Van Lierde afscheid neemt van het Belgische publiek, en waar in 1995 Keizer Karel Blondeel zijn achtste Belgische titel behaalde. En dat kwam destijds gewoon live op TV en trok honderdduizenden kijkers… En die zagen een spectaculair kampioenschap waar in de slotfase nog drie triatleten aanspraak maakten op de titel.

De 8ste titel van Karel Blondeel (foto: 3athlon.be/Jef Cleemput)

Op 13 september 2020, als alles goed gaat en de wedstrijd in die periode ondanks de corona-crisis toch door kan gaan, neemt Frederik Van Lierde na een geweldige carriere afscheid van het Belgische publiek met een halve triatlon in Menen. 25 jaar geleden stond Frederik als jong gastje langs de kant te supporteren voor de helden van de Super Prestige Triatlons, die half jaren negentig live op de toen nog BRTN werden uitgezonden. Onder andere Kris Marien, de veel te vroeg overleden Didier Volckaert, Danny Simons, Steven Van Heirseele en Karel Blondeel behoorden toen tot de nationale top en trokken wekelijks honderdduizenden kijkers op TV.

Blondeel tegen Marien en Simons

Kris Marien, Karel Blondeel en Danny Simons op het podium van het BK in 1995 (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)

Didier Volckaert was de uitgesproken favoriet in 1995 voor eigen volk. Karel Blondeel, die al zeven keer Belgisch kampioen was geworden, hoorde natuurlijk ook tot de kanshebbers, maar omdat hij in dezelfde week ook Izegem had gedaan (en gewonnen) verwachtte iedereen in Menen eerder een tweestrijd tussen Volckaert en Kris Marien. De toppers maakten de verwachtingen waar. Helaas viel Volckaert door een valpartij weg, maar in de slotfase werd het superspannend met leider Kris Marien, de oprukkende Karel Blondeel en uitdager Danny Simons die alle drie nog aanspraak maakten op de titel. Wie haalde het uiteindelijk? Bekijk het hieronder in de opnames van 1995:

Live uitzending triatlon Menen – deel 1

[VIDEO] NL: BK Triatlon 1995 in Stad MenenNa 25 jaar afwezigheid terug een toptriatlon in Menen op 13 september 2020.Weet jij nog wie won bij de mannen en de vrouwen?Volgende week het vervolg 😉FR: CB Triathlon 1995 à MenenAprès 25 ans d’absence de nouveau un grand triathlon à Menin le 13 septembre 2020.Sais tu encore qui a gagné chez les hommes et les femmes?La semaine prochaine la suite 😉#tbt #triatlon #triathlon

Geplaatst door Triatlon Menen op Donderdag 26 maart 2020

Live uitzending triatlon Menen – deel 2

BK triatlon Menen 1995 (part2)

[VIDEO] NL: Deel 2 van het BK triatlon 1995 in Stad MenenDie sfeer komt terug op 13 september 2020 😉👍Volgende week editie 1994 ! Weet jij nog wie toen won?FR: 2ième partie des CB triathlon 1995 à Menin.Cette ambiance sera de retour le 13 septembre 2020 😉👍La semaine prochaine édition 1994 ! Sais tu encore qui a gagné? #tbt #triatlon #triathlon

Geplaatst door Triatlon Menen op Donderdag 2 april 2020

8 titels bij de mannen en 7 bij de vrouwen

Karel Blondeel werd in 1995 definitief Keizer Karel Blondeel. Met acht Belgische titels is Karel nog altijd de grootste Belgische triatleet aller tijden op de kwartafstand. Sinds vorig jaar in Wuustwezel heeft Simon De Cuyper vijf nationale titels, eentje meer dan Rutger Beke. In 1995 werd Mieke Suys voor de derde keer kampioen op de kwartafstand. Zij zou in totaal vier titels pakken, net zoals Jeannine De Ruysscher en Katrien Verstuyft. Kathleen Smet werd maar liefst zeven keer kampioen…