Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Pro en Age Group triatleet betrapt op doping bij Ironman Hawaii
Nieuws

Pro en Age Group triatleet betrapt op doping bij Ironman Hawaii

Ironman maakte deze week bekend dat twee atleten positief zijn getest op het gebruik van prestatiebevorderende middelen tijdens een out-of-competition test voor het WK Ironman op Hawaii. Het gaat om de Oekraïense professionele triatleet Danylo Sapunov en de Braziliaanse Age Grouper Rodrigo Taveres. Beide atleten hebben een schorsing van vier jaar geaccepteerd. Voor Sapunov, die al langer een minder goeie naam onder de collega pro-atleten had, betekent het meteen het einde van zijn professionele carriere…

Sapunov had al langer slechte naam

Danylo (ook wel bekend als Daniil) Sapunov is een drievoudig olympier, die in 2004 en 2008 voor Kazachstan uitkwam en in 2012 voor Oekraine, nadat hij tussen 2008 en 2010 getrouwd was met Yuliya Yelistratova. De 38-jarige triatleet zette in 2016 de stap naar de lange afstand. In 2018 won hij de Ironman Maleisie, waarmee hij zich kwalificeerde voor het WK Ironman in Hawaii in 2019. Daar werd hij 24ste in 8u27.

Sapunov werd op 8 oktober 2019 positief getest op het middel erythropoietin (EPO). De Braziliaanse Age Grouper Taveres was in overtreding door het gebruik van meerdere middelen en werd positief getest op Clomifeen en verschillende anabole androgene steroïden. Zijn schorsing begon – net als voor Sapunov – op de dag van zijn controle: 7 oktober 2019 in dit geval. De resultaten van deze twee atleten tijdens het WK Ironman Hawaii – Sapunov finishte als 24e pro en Taveres kwam als 128e in de AG 35-39 over de streep – zijn geschrapt uit de uitslagenlijst.

Marten Van Riel: strenger dopingbeleid nodig

Dat Sapunov op doping betrapt werd, komt blijkbaar niet als een verrassing bij zijn collega’s. Marten Van Riel reageerde op Facebook bij onze Nederlandse collega’s van 3athlon.nl bijzonder scherp: “Dit is het perfecte voorbeeld van hoe slecht het huidige antidoping beleid is. Een atleet, die al meer dan 20 jaar een subtopper in onze sport is en waarvan de meeste insiders ook wel wisten dat er louche dingen bij gebeurden, die nu pas tegen de lamp loopt, voor EPO dan ook nog… Triestig en beangstigend hoe zo iemand jaren en jaren ongestraft kan liegen en bedriegen,” aldus Marten.

https://www.facebook.com/3athlon.nl/posts/2602349873318719

Will Clarke in shock over Oekraiense steun

Sapunov trok op sociale media het boetekleed aan, met verschillende excuses. Dat leidde tot heel veel steunbetuigingen van Oekraiense atleten, onder andere Andrej Gluschenko, ooit nog winnaar van de Superprestige triatlon in Meerhout. Triatleet Will Clarke was niet te spreken over de steunbetuigingen aan het adres van de ‘doper’. “Ik kan niet zeggen dat ik erg verrast ben door de positieve dopingtest,” zegt Will. “maar ik ben wel geschokt door het enorme aantal steunbetuigingen aan iemand die een van de grootste misdaden begaan heeft die in de sport denkbaar is.”

Op Twitter ging Clarke nog een stukje verder: “Het is een beetje beschamend wanneer je jezelf vol EPO pompt en je toch niet eens aan de competitieve top van een race geraakt…”