Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Patrick Lange stelt WK Ironman Hawaii voor met alleen pro’s aan start
Patrick Lange winnaar in Hawaii in 2018 (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)
Nieuws

Patrick Lange stelt WK Ironman Hawaii voor met alleen pro’s aan start

Kan het WK Ironman in Hawaii, de grootste en meeste bekende triatlon ter wereld, op 10 oktober dit jaar wel doorgaan, en kan dat dan in zijn originele vorm? Als het aan tweevoudig winnaar Patrick Lange ligt wel, maar dan zonder age group triatleten. In een interview met de ARD Sportschau pleit de Duitse triatleet voor een wedstrijd met alleen pro’s, om de risico’s te beperken. Maar zelfs voor pro-triatleten wordt Hawaii een moeilijk te realiseren verhaal aangezien er nauwelijks of geen kwalificatiewedstrijden meer zullen zijn in de zomer…

“Wanneer slechts 60 tot 70 atleten naar Hawaii afreizen is er beduidend minder risico op verspreiding van het coronavirus dan wanneer 2500 mensen aan de start staan,” zei Lange bij de ARD. “,En ik denk dat dit de kern van het probleem is.”,Waarmee hij verwijst naar het samenkomen van grote groepen mensen. “Daarom denk ik dat een wedstrijd zonder Age Groupers een oplossing zou kunnen zijn.” Bovenal benadrukt de 33-jarige atleet natuurlijk te hopen dat de wedstrijd gewoon doorgang zal vinden: “Ik hoop echt dat dit geweldige evenement dit jaar plaatsvindt,” aldus de wereldkampioen Ironman van 2017 en 2018.

https://www.instagram.com/p/B-xIQ9rhssx/

500 besmettingen, 9 doden

Of het WK Ironman in Hawaii er komt, blijft een groot vraagteken. De Ironman Group verlengde de kwalificatieperiode wel tot eind augustus, maar in verschillende landen worden sportevenementen in juli en augustus afgelast. Onder andere de strenge maatregelen in Denemarken zorgen ervoor dat de Ironman Kopenhagen niet kan doorgaan dit jaar. Daarbij komt nog de houding van de Verenigde Staten. Zullen zij vluchten vanuit Europa en andere landen toestaan tegen oktober? Bovendien zijn op Hawaii zelf ondertussen ook al meer dan 500 COVID19 besmettingen vastgesteld en 9 doden gevallen, volgens de meest recente cijfers van de Johns-Hopkins University.

26 Belgen al gekwalificeerd

Ironman zelf neemt voorlopig nog geen standpunt in over het WK, los van de verlenging van de kwalificatieperiode en het uitbreiden van de slots voor de triatleten die op de Legacy wachtlijst staan. In principe gaat het hier om triatleten die in hun carriere 12 Ironman races hebben afgewerkt en door lottrekking in de Legacy categorie toch eenmalig aan het WK kunnen deelnemen. Ondertussen zijn al honderden triatleten gekwalificeerd door in het najaar van 2019 een slot te behalen voor het WK 2020. Onder hen 26 Belgen, die zich op dit moment wellicht zorgen maken. Want wat doe je met vluchten en verblijf, en los daarvan, hoe pak je je zwemtrainingen de komende tijd aan? Veel vragen, die Ironman Group momenteel niet beantwoordt…