Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
TBT: Kathleen Smet dichtbij medaille in 2004: “Denk vaak terug aan die 4de plaats”
Kathleen Smet kan net niet de aansluiting maken op de OS in Athene in 2004 (foto: 3athlon.be)
Throwback Thursday

TBT: Kathleen Smet dichtbij medaille in 2004: “Denk vaak terug aan die 4de plaats”

Dit jaar komen er geen Olympische Spelen en dus kijken wij in onze Throwback Thursdays graag terug op de olympische topmomenten van onze Belgische triatleten en beginnen doen we met de beste Belgische triatlon prestatie op de Spelen ooit. In 2004 slaagde Kathleen Smet er net niet in om een medaille te pakken. Hier kan je de volledige vrouwentriatlon van 2004 herbekijken en zien hoe Kathleen naar de vierde plaats liep. En wij spraken 16 jaar later met de voormalige Europese kampioene kwarttriatlon en wereldkampioene long distance triatlon van 2005. “Ik denk nog vaak terug aan die vierde plaats en dan vooral die voorlaatste ronde…”

De vrouwentriatlon van 2004, die je hierboven volledig kan terugkijken, was anderhalve week geleden op het Olympic Channel op Facebook ook integraal te bekijken. Kathleen Smet keek er samen met haar kids naar. “Het was de eerste keer dat mijn twee zonen de wedstrijd hebben gezien,” vertelt Kathleen. “Voor mij was het ook wel leuk om terug te zien. Ik denk nog vaak terug aan die wedstrijd en die vierde plaats en dan vooral aan die voorlaatste ronde.”

“Alles op alles in voorlaatste ronde”

Er zijn nog twee rondes te fietsen op het lastige parcours in Athene. De Australische Loretta Harrop en de Amerikaanse Sheila Taormina zijn al een tijdje in de aanval. Achter hen volgt het Amerikaanse duo Barbara Lindquist en Susan Williams. Kathleen probeert uit de grote groep alleen de sprong naar voor te maken. Ze komt tot op een paar meter van Barbara en Susan maar ze slaagt er net niet in om aan te sluiten. “Het was de voorlaatste ronde en ik besloot alles op alles te zetten in de achtervolging. Maar ik slaagde er net niet in om de aansluiting te maken,” legt Kathleen uit.

“Achteraf heb ik daar nog vaak aan teruggedacht. Ik besloot op dat moment om de laatste anderhalve ronde aan 90 procent te fietsen, zodat ik genoeg reserve zou hebben in het lopen. Het was zwaar en ik herinner me dat het ’s ochtends al erg warm was in Athene. Ik heb vorige week bij het terugkijken nog tegen mijn kids gezegd dat ze nooit mogen opgeven. Want wat zou er gebeurd zijn als ik toch nog vol doorgegaan was in het fietsen in die slotfase? Ik liep uiteindelijk nog goed en werd vierde. Wie weet had ik toch nog een medaille kunnen pakken.”

Geen Belgisch topjaar

Kathleen Smet in 2000 bij haar overwinning in Zundert (foto: 3athlon.be/Jef Cleemput)

2004 was geen olympisch topjaar voor de Belgen. Justine Henin zorgde zoals verwacht in het tennis voor de enige gouden medaille. Ilse Heylen pakte brons in het judo en Axel Merckx in het wielrennen. Naast de de 4de plaats van Roel Paulissen in het mountainbiken en de verloren kamp om brons van judoka Catherine Jacques was de vierde plaats van Kathleen een topprestatie in Athene. “Dat merkte ik ook in het olympisch dorp. Heel wat mensen hadden daar ’s ochtends de triatlon live op TV gevolgd en toen ik terug in het olympisch dorp kwam, kreeg ik van wildvreemde mensen felicitaties. Dat was wel erg fijn,” denkt Kathleen terug.

“De plotse supertijden van Kate Allen”

En dan rest er nog de veelbesproken overwinning van Kate Allen, die toen voor Oostenrijk uitkwam. Er was heel wat te doen over haar onvoorstelbare inhaalrace en haar looptijd. Daar kwam nog het verhaal bij van medicatie tegen astma die door de Oostenrijkse delegatie niet vooraf gemeld werd maar wel met terugwerkende kracht in het dossier van Allen terecht kwam. De olympische kampioene is nooit betrapt geweest.

Maar haar looptijd was maar een dertigtal seconden trager dan die van de snelste mannen en ze liep van de 28ste plaats naar het goud. “Ik heb het er inderdaad nog altijd moeilijk mee en met mij heel wat triatloncollega’s van die periode. Het verbaasde ons vooral dat Kate vanaf april tot de Spelen in Athene geen enkele wedstrijd had meegedaan en dan plots supertijden liep. Maar daar heb ik nu natuurlijk niks aan,” vertelt Kathleen.

“Eind april nieuwe ETU-kalender”

Ilio en Kathleen Smet (foto: Kathleen Smet)

Ondertussen is Kathleen Smet nog altijd betrokken in de triatlonsport, als secretaris bij de ETU, de European Triathlon Union. Ook voor haar zijn het bijzondere tijden. “Het is inderdaad een vreemde periode, waarbij het voor ons enorm druk is. Heel wat wedstrijden zijn geannuleerd en andere schuiven op. We zijn nu met de ETU en de verschillende organisaties bezig om tegen eind april een nieuwe kalender op te stellen met uitgestelde wedstrijden en nieuwe datums. Dat is geen gemakkelijke oefening.”

“We hopen nog een goeie datum te vinden voor het EK in Tartu. Dat is toch onze grootste wedstrijd van het seizoen, en daar willen we graag de absolute Europese toppers zoals de Brownlees, Mola en onze Marten en Jelle aan de start krijgen,” aldus Kathleen.

“Misschien just for fun in Lommel”

Zelf triatlon doen, ziet ze niet meteen meer zitten. “Mijn zoon Ilio is een goeie zwemmer en doet het ook goed in de atletiek. Maar zwemmen zit er nu niet in, dus zijn we samen beginnen te fietsen en dat gaat dag na dag wat beter. Wie weet ziet hij triatlon ooit wel zitten. Normaal hadden Ilio en Kiano allebei meegedaan aan de kids triatlon in Maasmechelen, maar die kan door de Corona-crisis helaas niet doorgaan. Ik zie een echte comeback niet zitten, maar mocht Lommel in augustus wel door kunnen gaan, dan zou ik het misschien wel zien zitten om met Ilio samen de just for fun te doen,” aldus de wereldkampioene van 2005.