Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Aangepaste richtlijnen van Triatlon Vlaanderen, ook over open water zwemmen
Het Bastion in Kinrooi is een voorbeeld van een toegelaten open water locatie (foto: Trisport MnK)
Nieuws

Aangepaste richtlijnen van Triatlon Vlaanderen, ook over open water zwemmen

Gaan we met meer personen samen kunnen sporten en mag er vanaf 4 mei opnieuw in open water gezwommen worden? Dat zijn de belangrijkste vragen die triatleten zich stellen bij de vrijdag in de Nationale Veiligheidsraad aangekondigde corona-maatregelen? Triatlon Vlaanderen, de Vlaamse triatlon en duatlon federatie, geeft duidelijkheid over de aangepaste richtlijnen.

Vanaf 4 mei met 2 extra personen sporten

De huidige maatregelen blijven nog gelden tot en met zondag 3 mei. Vanaf maandag 4 mei worden lopen en fietsen toegestaan in de openlucht met personen die onder hetzelfde dak wonen, met uitbreiding van twee extra personen. De richtlijnen rond het behouden van een veilige afstand van minstens 1,5 meter zijn nog steeds van toepassing. Toegang tot kleedkamers, gemeenschappelijke douches en cafetaria’s is nog steeds verboden.

Vanaf 18 mei zouden lopen en fietsen in de openlucht kunnen met meer dan 2 personen, maar slechts na evaluatie. Dit moet dus nog later bevestigd worden.

Open water zwemmen vanaf 4 mei

Open water zwemmen kan vanaf 4 mei, maar alleen met inachtname van dezelfde regels zoals voor lopen en fietsen, dus alleen met personen die onder hetzelfde dak wonen en twee extra personen. Ook hier moet de social distancing in acht genomen worden. En er moet natuurlijk goedkeuring zijn van de lokale overheid over het gebruik van de infrastructuur en mits inachtname van alle veiligheidsvoorschriften. Ga nooit zwemmen zonder toestemming!

Voor meer duidelijkheid over wat wel en niet kan bij open water zwemmen, hadTriatlon Vlaanderen al een aantal duidelijke regels opgesteld: Open Water Zwemmen, Wat Kan En Wat Kan Niet?

Geen sportevenementen voor 8 juni

Er is nog geen beslissing genomen over de opening van cafetaria’s, kleine sportevenementen en zomerkampen/stages. Duidelijkheid hierover volgt later, maar het opstarten van deze activiteiten zal zeker niet kunnen voor 8 juni.

In deze fase is er nog geen duidelijkheid over het gebruik van gedeeld sportmateriaal. 3VL hanteert hierbij het voorzichtigheids-principe en vraagt om geen sportmateriaal te delen, tenzij het ontsmet kan worden.

Verplaatsingen naar en toiletten bij infrastructuur

Er is nog wat onduidelijkheid over een aantal zaken, en dus heeft Triatlon Vlaanderen volgende vragen ter verduidelijking alvast gesteld aan de bevoegde federale instantie:

Kan er bevestigd worden dat de verplaatsing naar de outdoor sportinfrastructuur een essentiële (en dus toegelaten) verplaatsing is om een toegelaten activiteit te beoefenen?

Het openstellen van douches, kleedkamers en cafetaria’s is voorlopig nog verboden. Het openstellen van toiletten lijkt 3VL wel een noodzaak in functie van handhaving hygiëne, onder andere voor het handen wassen. 3VL vraagt bevestiging dat het openstellen van toiletten bij sportinfrastructuur wordt toegelaten.Van zodra de federatie over deze openstaande vragen meer verduidelijking ontvangt, zullen ze hierover verder communiceren.

Lees hier de volledige nieuwsbrief van Triatlon Vlaanderen.