Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Meer dan 300 triatleten finishen Lockdown Triathlon Challenge, Nick Thijs snelste
Jonie Vanhoutte won in maart2020 de eerste sprinttriatlon van Diksmuide (foto: 3athlon.be/Mario Vanacker)
Nieuws

Meer dan 300 triatleten finishen Lockdown Triathlon Challenge, Nick Thijs snelste

Atriac-triatleet Nick Thijs en EFC-ITC-triatlete Jonie Vanhoutte hebben de eerste Lockdown Triathlon Challenge gewonnen, een virtuele triatlonwedstrijd tijdens de lockdown waarbij elke deelnemer zijn eigen triatlon aflegde. Op basis van de Strava-gegevens werd een echte uitslag opgemaakt, waarbij uiteindelijk 309 triatleten hun 500 meter lopen, 23 km fietsen en 5 km lopen aflegden.

“Fun-factor belangrijker”

“Het belangrijkste principe was de fun-factor dit weekend,” vertelt Wim De Doncker, van het organiserende Sportevents en zelf ook deelnemer. “We wilden de triatleten graag een alternatief bieden om ook in deze lockdown tijden nog eens in een uitslag voor te komen, terwijl ze op een gezonde en veilige manier aan sport deden. Sommigen zijn er vol voor gegaan en waren erg inventief, dat zie je aan de tijden, maar ik denk dat iedereen zich vooral geamuseerd heeft.”

“Juiste parcours en juiste tijdstip kiezen”

Wouter Vander Mast keerde zelfs terug uit zijn triatlon-pensioen en ging lange tijd aan de leiding. Hij stond zelf in voor de verwerking van de resultaten en dat was niet eenvoudig. “Iedereen moest zijn drie activiteiten posten in de Strava Club van de Lockdown Triathlon Herderen,” vertelt Wouter. “En in heel wat gevallen heb ik nog een extra controle uitgevoerd op de afstanden, de tijden, de wattages en de hartslag. Want sommigen gingen wel echt heel hard.”

“Zelf had ik ook met mijn copain en latere winnaar Nick Thijs het fietsen afgelegd. Het klopt overigens niet dat Nick de hele tijd in mijn wiel zat, hij heeft ook kop gedaan. Maar wij hadden een ideaal parcours uitgekozen, op het juiste tijdstip, met zo’n goeie 3 beaufort wind in de rug. Vandaag doen de benen wel pijn, maar het was vooral plezant. Ik hoop dat iedereen er de fun wat van inziet en het ook in de volgende Challenges sportief houdt,” aldus Wouter, na ruim 17 uur manueel verwerken van meer dan 900 activiteiten op Strava. Voor Nick Thijs was er niet veel te vieren een dag na de race. Hij kwam maandag op training ten val en brak zijn sleutelbeen…

Van de Botrange naar beneden

Er waren inderdaad wat verrassende resultaten. Sommigen waren zeer vindingrijk om het juiste parcours uit te stippelen. Bart Van Oirbeek en Geoffrey Vandebrouck trokken naar Signal de Botrange om vanaf het hoogste punt van Belgie om via Eupen ruim 500 hoogtemeters lager de 23 km fietsen af te leggen met een gemiddelde van net geen 50 km/uur. Hans Omey deed net iets meer dan 500 meter bergaf lopen van Nokereberg in 1’05. Zijn 5 km liep hij in 15’14. Alleen Sander Heemeryck deed beter, maar die registreerde uiteindelijk zijn 23 km fietsen niet. Omey deed het op de fiets overigens meer dan behoorlijk en werd uiteindelijk 26ste in de eindstand, vlak voor Seppe Odeyn.

Specialiste Jonie wint

Bij de vrouwen veranderde er vooraan niks meer. Eens Jonie Vanhoutte de snelste tijd had neergezet, bleef deze ook staan. De winnares van 4 triatlons vorig jaar en dit jaar ook al winnares van de sprinttriatlon van Diksmuide vlak voor de corona-crisis haalde het van topduatlete Maurine Ricour en het jonge talentje Camille Roman. Lore Vanclooster werd vierde voor Lotte De Vet.

Secondenspel bij de mannen

Bij de mannen werd het een secondenspel, met Nick Thijs die uiteindelijk zes seconden sneller was dan Wouter Vander Mast. Die deelt de tweede plaats met Sven Vandenbroucke, die er een solo non-drafting fietsproef van maakte. Bart Vanoirbeek pakte de vierde plaats en Tom Van Cappellen, in 2019 de winnaar van de echte sprinttriatlon van Herderen, werd vijfde.

Wim De Doncker nipt voor Hans Cleemput

In de tweestrijd tussen Sportevents-CEO Wim De Doncker en 3athlon.be hoofdredacteur Hans Cleemput, haalde het talent van de ex-Ironman pro het uiteindelijk van de te beperkte trainingen van de triatlonspeaker. Maar die liet nog wel 16 triatleten achter zich. Om nog maar even extra te benadrukken dat het om de fun te doen was. Ook de 3athlon.be huisfotograaf Mario Vanacker deed mee en hij finishte knap als 110de. Uiteindelijk haalden 309 triatleten de spreekwoordelijke finish…

Einduitslag Lockdown Triathlon Challenge Herderen.