Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Odeyn en Van Riel reageren scherp op Zwift Wattages: “Zo gaan atleten afhaken”
De bondscoach van de Belgian E-hammers in actie (foto: Seppe Odeyn)
Nieuws

Odeyn en Van Riel reageren scherp op Zwift Wattages: “Zo gaan atleten afhaken”

De Zwift Pro Tri Series is een leuk alternatief nu er tijdens de corona-crisis geen echte triatlonwedstrijden zijn, maar na de tweede race woensdag op Zwift hebben meer en meer triatleten kritische vragen bij de enorm hoge wattages die sommige atleten haalden. Ook Seppe Odeyn en Marten Van Riel reageerden scherp. “Op deze manier gaan atleten afhaken…” Ondertussen neemt Zwift maatregelen. Uit de uitslag van de tweede race werden maar liefst negen atleten geschrapt…

In de slotfase van de beklimmingen van Box Hill op het virtuele parcours van Londen werden er Wattages per kilogram gehaald die de wenkbrauwen serieus deden fronsen. “Als ze deze wattages in het echt ook halen, dan kan ik beter met pensioen,” reageerde Pieter Heemeryck op sociale media met een kwinkslag, maar hij sloeg wel de nagel op de kop.

“Meer dan helft geen correcte set-up”

Marten Van Riel nam zelf deel aan de race en had ook wat vraagtekens bij de hoge wattages. “Ik denk dat meer dan de helft van de top 10 geen correcte setup met powermeter en smarttrainer en of gewicht heeft,” reageert Marten. “Dat is een beetje spijtig want het is een hele leuke race serie, maar zo gaan er veel atleten afhaken.”

De Belgian E-hammer gelooft wel in het concept. “Uiteindelijk zijn er altijd nog enkele variabelen in e-racing en die gaan ze niet snel weg krijgen. Denk dan aan de kalibratie van je weegschaal, powermeters die hoger uitvallen etc. Ik zou het wel cool vinden als fietsen op Zwift als e-sport echt van de grond geraakt. Niet dat ik er echt goed in zou zijn want die Zwift pro’s zijn extreem explosief (lacht), maar momenteel is er echt nog veel werk aan de winkel. Vooral omdat al de regulatie van regel, resultaten en livetiming om en rond de races momenteel niet eens via het Zwift platform zelf lopen, maar via een externe website,” aldus Marten.

“Zwift gaat er iets aan doen”

Seppe Odeyn is een beetje de wegkapitein van de Belgian E-hammers en zorgde zelfs voor witte truitjes op Zwift voor de Belgische triatleten. Ook hij vreest dat renners gaan afhaken, maar Seppe kreeg te horen dat Zwift het probleem aan het aanpakken is. “Ook ik stelde me veel vraagtekens bij sommige waardes in de kopgroep. Ik zal mijn best moeten doen om de E-hammers weer te motiveren voor de volgende race, al hoorde ik van Zwift dat ze het probleem erkennen en er iets aan gaan doen.”

Zwift komt met A- en B-reeks

Ondertussen schrapte Zwift flink wat triatleten met dubieuze waarden uit de uitslag. “Zo ben ik nog negen plaatsen gestegen in de uitslag,” lacht Seppe. “Zelfs Johnny Brownlee en winnaar Sam Laidlow hebben ze uit de uitslag gegooid. Maar ondertussen neemt Zwift actie. Er komt een A en een B groep. In de A-groep starten in de derde race woensdag alleen de triatleten uit de top-50 van de PTO en de WTS, of op uitnodiging. De rest start in de B-reeks. Je kan promoveren van B naar A als je goed eindigt en je geloofwaardigheid qua vermogens en gewicht kan bewijzen,” aldus Seppe.

Marten uiteindelijke 5de, Kenneth 9de

Na de grondige controle door Zwift verdwenen naast de winnaar nog een paar atleten uit de top-10. Albert Moreno werd tot winnaar uitgeroepen en Marten Van Riel schoof op naar de zesde plaats. Kenneth Vandendriessche werd negende, Seppe Odeyn 24ste en Stenn Goetstouwers 30ste. “Frederik Van Lierde startte niet wegens technische problemen en hetzelfde overkwam Bart Aernouts. Kenneth en Marten gingen vlot mee op de eerste keer Box Hill maar konden juist niet aansluiten bij de koplopers. Ik belandde in niemandsland en uiteindelijk in groep 3. Stenn en Dries zaten een groep verder. Jelle is niet gestart vanwege een pijnlijke knie,” aldus Seppe Odeyn.

Update: toch 3 Belgen in A-reeks

Woensdag 29 april is er de derde race, in het virtuele City-criterium, met dertien korte rondjes. De vrouwen starten om 16 u. en de mannen om 16u45 maar helaas is alleen de A-reeks live te volgen. Van de Belgen zou normaal alleen Marten Van Riel startrecht krijgen. Maar omdat er te weinig deelnemers zouden zijn en omdat Kenneth Vandendriessche en Seppe Odeyn de vorige weken goeie resultaten neergezet hebben, mogen zij ook samen met Marten van start in de A-reeks…

Uitslag Zwift Pro Tri Race 2 – Londen