Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Schuift WK Ironman in Hawaii op naar februari 2021?
Charlene Ottevaere beste Belgische in Ironman Hawaii 2019 (foto: 3athlon.be/Peter Croes)
Nieuws

Schuift WK Ironman in Hawaii op naar februari 2021?

Ironman-CEO Andrew Messick heeft in een persconferentie laten uitschijnen dat er plannen zijn om het WK Ironman in Hawaii uit te stellen naar februari 2021. Met meer en meer Ironman triatlons die geannuleerd en/of uitgesteld worden, lijkt de kans dat het WK Ironman in Hawaii dit jaar in oktober kan plaatsvinden nagenoeg onbestaande. “De kwalificaties liggen zo goed als volledig stil, uitstel zou een goeie oplossing zijn,” zei Messick…

De Ironman Group heeft nog altijd geen officiele communicatie gedaan over zijn WK’s. Voorlopig staan het WK Ironman in Kona op 10 oktober en het WK 70.3 (over de halve triatlon) in het Nieuw-Zeelandse Taupo op 28 en 29 november nog altijd op de kalender. Maar in een video conference liet Andrew Messick donderdag uitschijnen dat er wat Hawaii betreft, effectief plannen zijn om uit te wijken naar februari 2021.

1.000 van de 2.500 atleten gekwalificeerd

“De kwalificiatie voor Kona en het WK 70.3 ligt nagenoeg stil,” vertelde Messick. “Van de 6.000 triatleten voor Taupo zijn er nog maar 3.000 gekwalificeerd. En nog maar 1.000 van de 2.500 triatleten hebben een slot voor Kona. De uitdaging om je nog te kwalificeren wordt een steeds accuter probleem, met elke dag die voorbijgaat zonder verdere kwalificatie wedstrijden.”

Twee keer Hawaii in 2021?

“Nog een reden om het WK op te schuiven, is om de pro’s een volledige kwalificatiecyclus te gunnen,” legt Messick nog uit. “Een verplaatsing op de kalender van het WK Ironman zou een hoop problemen oplossen.” Indien het effectief februari 2021 zou worden, geeft deze nieuwe datum de triatleten de mogelijkheid om zich in het najaar en de winter van 2020 te kwalificeren en in februari deel te nemen aan wat normaal het WK Ironman 2020 zou geweest zijn.

Messick sprak er ook over dat het plan zou zijn om in oktober 2021 een regulier WK in Hawaii te houden, waarvoor iedereen zich dan weer na februari 2021 kan kwalificeren. Daarmee zouden we een herhaling krijgen van 1982. Toen vond het WK in februari plaats in Honolulu en verhuisde het in oktober naar Big Island.

Corona-maatregelen in Hawaii

Ondertussen voelt ook Big Island de gevolgen van de corona-crisis. De lockdown is er verlengd tot 31 mei. Waar er vroeger tot 30.000 toeristen dagelijks aankwamen op de eilanden, zijn dat er nu nog 125 per dag. De werkloosheid in Kailua-Kona is met 40 procent gestegen.