Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Hel van Kasterlee op paar uur uitverkocht en een paar opvallende deelnemers
De start van de Hel van Kasterlee 2019 (foto: 3athlon.be)
Multisports

Hel van Kasterlee op paar uur uitverkocht en een paar opvallende deelnemers

Om middernacht op 1 mei gingen de inschrijvingen voor de Hel van Kasterlee open, de zwaarste cross-duatlon ter wereld, en een paar uur later was de wedstrijd met meer dan 480 kandidaten al volledig uitverkocht. Achtvoudig winnaar Seppe Odeyn wil op 20 december voor zijn negende zege op rij gaan, maar krijgt stevige tegenstand dit jaar in de 15 km lopen, 117 km mountainbiken en 30 km lopen. Onder die tegenstanders zitten een paar opvallende namen, zoals Jurgen Van den Broeck en Jelle Cant.

Baken van hoop

In deze corona-tijden van afgelaste en uitgestelde triatlon en duatlon wedstrijden, is de Hel van Kasterlee een baken van hoop voor veel duursporters. Met 20 december als datum en een voornamelijk Belgisch deelnemersveld lijkt het een van de weinige races die alsnog door zou kunnen gaan dit jaar. En dat vertaalde zich in een drukke nacht bij de inschrijvingen. Met meer dan 450 atleten die zich tussen middernacht en acht uur ’s ochtends inschreven, werd de limiet van 425 deelnemers al snel bereikt. Ondertussen staan al heel wat atleten op de wachtlijst.

Debuut van Jurgen Van den Broeck

Onder de deelnemers vinden we heel wat opvallende namen. Wat dacht je van de nummer 4 van de Tour de France van 2012? Jurgen Van den Broeck deed vorig jaar zijn eerste 70.3 Ironman en heeft de smaak blijkbaar te pakken. Nog twee opvallende nieuwkomers zijn Jelle Cant en Alexander Chamon. Jelle is de jongere broer van Sanne Cant en zelf nog altijd wielrenner bij Tarteletto-Isorex. De familie Cant heeft overigens nog een verleden in duatlon bij de jeugd voor ze definitief voor wielrennen en veldrijden kozen.

Alexander Chamon, van het Vind! Cycling project, proefde vorig jaar al van de cross duatlons en deed dat met succes. Met ook zijn beachrace ervaring op de mountainbike kan hij wel eens een van de outsiders worden. Ook viervoudig wereldkampioen zijspan-crossen Ben Van Den Bogaert komt aan de start.

Odeyn, Lauryssen, Druyts, Bientje, Bracke…

Dat een eerste deelname niet evident is, weet ondertussen Gerry Druyts ook. Maar Gerry komt terug, net zoals Geert Lauryssen, om achtvoudig winnaar Seppe Odeyn het vuur aan de schenen te leggen. We kijken ook uit naar het debuut van Robin ‘Bientje’ Schuermans in de Hel, de comeback van Jan De Henau en Pieter Bracke, in 2008 nog Belgisch kampioen in Kasterlee en drie keer tweede in de Hel. En dan zijn er nog een twintigtal andere kanshebbers op ereplaatsen.

Slechts 15 vrouwen, wel mooie namen

Natalie Franken wint de Hel van Kasterlee 2019 (foto: 3athlon.be/Jim De Sitter)

Er schreven zich nog maar 15 vrouwen in voor de Hel van Kasterlee, met onder hen wel al een paar mooie namen. Met ex-Crocodile Trophy winnares en Ironman-triatlete Karen Steurs, cross-duatlon specialiste Lien Lanssens, Alpsman-atlete en titelverdedigster Natalie Franken, triatlete Lotte De Vet, age group wereldkampioene duatlon Marlies Beckers (in 2018 tweede), mountainbike topper Birgit Wauters, Mandy Dammekens en de nummer 3 van 2018, Joke Odeyn (zus van) wordt het ongetwijfeld een spannende strijd. Er is overigens altijd plaats voor meer vrouwen aan de startlijn in Kasterlee.

Ben Van De Water: “Geduld met wachtlijst”

Voor organisator Ben Van De Water werd het een erg korte nacht. “Ik heb inderdaad niet geslapen, want van middernacht tot ’s ochtends kreeg ik het ene bericht na het andere,” vertelt Ben. “We hadden verwacht dat het druk zou worden, maar het systeem kon bij momenten de grote toevloed aan inschrijvingen niet aan. Sommige mensen hebben meerdere pogingen ondernomen en staan twee of drie keer ingeschreven. Ondertussen staan er meer dan 60 atleten op de wachtlijst. Aan hen vraag ik om even geduld te hebben. We moeten de inschrijvingen eerst nog uitzuiveren en we zullen iedereen nadien op de hoogte houden.”

Aan uitbreiden denkt Ben voorlopig niet. “Ik hoop vooral dat we niet zullen moeten inkrimpen als corona-maatregel,” legt Ben uit. “Voorlopig kan alles nog lopen zoals gepland, maar er staat wel al een eerste vergadering met de de gemeente en de veiligheidsdiensten gepland binnenkort,” aldus Ben.

Je kan je nog altijd aanmelden voor de Hel van Kasterlee, maar dan kom je voorlopig wel op de wachtlijst te staan.