Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Screening, tijdritformules, gespreid publiek… Het nieuwe normaal in triatlon?
Nieuws

Screening, tijdritformules, gespreid publiek… Het nieuwe normaal in triatlon?

De World Triathlon Executive Board van de ITU heeft een uitgebreide handleiding gepubliceerd met Covid-19 guidelines voor organisatoren van triatlonwedstrijden, inclusief dagelijkse screening voor atleten, geen sociale events zoals briefings en prijsuitreikingen en eenrichtingsverkeer voor een gespreid publiek. En belangrijker nog: andere wedstrijdformats, volgens tijdritfomule of met halve finales en finales en alleen nog non-drafting races voor age groupers… Wordt dit het nieuwe normaal bij toekomstige triatlonwedstrijden?

Het is een uitgebreide bundel geworden met een pak aanbevelingen, waarbij World Triathlon er meteen de nadruk op legt dat in eerste instantie de gezondheid van de atleten en de bezoekers voorop staat en dat de lokale regels van de plaatselijke overheid primeren. Aan organisatoren wordt gevraagd om een inschatting te maken van de risico’s, zeker als het gaat om massa-evenementen. En aan nationale federaties wordt gevraagd om atleten te weren die ziekte-symptomen vertonen.

Dagelijkse screenings van atleten

Triatleten die aan internationale wedstrijden deelnemen, zullen voortaan dagelijks gescreend worden of ze vrij zijn van het corona-virus en dat vanaf twee weken voor het evenement tot en met de wedstrijd zelf. De triatleten zullen mondmaskers en handschoenen moeten dragen, uitgezonderd in de wedstrijd zelf, en er moet zoveel mogelijk social distancing toegepast worden. In de geaccrediteerde zones zullen minder personen toegelaten worden.

Ook voor de toeschouwers moeten er maatregelen komen. Zo wordt aan de organisaties gevraagd om een parcours uit te tekenen waarbij het publiek op meerdere plaatsen de atleten kan zien. Als er een tribune wordt geplaatst, moet er minstens twee meter tussen zitjes voorzien worden. Ook op andere plaatsen gelden de regels van social distancing. En er moet een circulatieplan voorzien worden met eenrichtingsverkeer voor de toeschouwers.

Nieuwe competitie format & non-drafting

Voor de elite, U23 en juniores vraagt World Triathlon om nieuwe wedstrijdformules te voorzien. Hier kan gedacht worden aan een tijdritformule waarbij iedereen apart van start gaat, met halve finales en finales. De reden is het zoveel mogelijk spreiden van de triatleten zodat er niet te veel deelnemers in 1 wedstrijdreeks zitten. Voor de age group triatlons wordt alleen nog non-drafting wedstrijden aanbevolen.

Het 28 pagina’s tellende document bevat nog een hoop andere adviezen en gaat erg in detail. Zo is er geen vraag meer naar grote sociale evenementen los van de wedstrijd. Het advies is dus om geen pasta-party’s meer te houden, geen grote race briefings en geen prijsuitreikingen. Zelfs over de podiumceremonie moet nagedacht worden en als er een podium wordt voorzien, moet ook daar twee meter afstand gehouden worden. Je kan het allemaal nalezen op de website van de ITU.

Het nieuwe normaal?

Hoewel het dus gaat om advies en richtlijnen aan organisaties van vooral grote internationale triatlons, zou het zo maar eens kunnen dat dit het nieuwe normaal wordt, zeker in de nabije toekomst. Als triatlon-wedstrijden opnieuw kunnen doorgaan, zal er mogelijk zelfs bij plaatselijke wedstrijden met een laag besmettingsrisico toch rekening gehouden worden met de aanbevelingen. En dus kan de triatlonsport er binnenkort wel eens helemaal anders uitzien…

De ITU heeft ondertussen ook een eerste inschatting gemaakt van de financiele gevolgen van de corona-crisis en ze komen op een geschat verlies van 1,3 miljoen euro voor 2020. Voorlopig is er binnen de internationale triatlonfederatie wel genoeg reserve om deze verliezen op te vangen.

World Triathlon Covid-19 guidelines