Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Geen WK Ironman Hawaii in oktober, wel februari 2021, ook WK 70.3 afgelast
Jan Frodeno wereldkampioen Ironman 2019 (foto: 3athlon.be/David Pintens)
Hawaii

Geen WK Ironman Hawaii in oktober, wel februari 2021, ook WK 70.3 afgelast

De Ironman Group heeft donderdag beslist dat het wereldkampioenschap Ironman in Hawaii, gepland op 10 oktober 2020, wordt afgelast en uitgesteld naar 6 februari 2021. Tegelijk laat Ironman ook weten dat het WK 70.3 Ironman in Nieuw-Zeeland eveneens afgelast wordt, maar daar is nog geen nieuwe datum voor gecommuniceerd. Er staat wel al vast dat het WK Ironman dat op 9 oktober 2021 gepland stond in Hawaii ook gewoon doorgaat, zodat er volgend jaar dus twee keer een wereldkampioenschap komt.

Langere kwalificatieperiode

Ironman maakte ook bekend dat het de periode verlengt waarin triatleten zich kunnen kwalificeren voor het WK, al hebben ze het in eerste instantie vooral over de pro’s. Mogelijk volgt er later nog meer informatie richting de age groupers, al is de laatste dagen al duidelijk geworden dat Ironman het aantal Legacy-atleten opschroeft die via het programma van minstens 12 Ironman finishes in aanmerking komen voor een lottrekking. Onder andere de Belgische triatleet Marc De Ren kreeg vorige week zijn bevestiging voor deelname, maar daarin werd nog met geen woord gerept over mogelijk uitstel van oktober naar februari.

Kan een WK Ironman in februari wel?

De grote vraag blijft of de wedstrijd in februari organiseren wel uberhaupt mogelijk is. Atleten zullen opnieuw moeten boeken in een doorgaans toeristisch erg drukke periode op Big Island. En er blijft nog altijd de vraag of er tegen dan internationale vluchten zullen toegelaten worden. Op dit moment zouden er in de regio van Kailua-Kona geen nieuwe besmettingen meer zijn, maar de gouverneur van Hawaii heeft de eilanden ook bijna hermetisch afgesloten, wat leidde tot 40% werkloosheid, vooral in de toeristische sector.

Twee WK’s in 1 jaar?

Of de pro’s zitten te wachten op twee WK’s in 1 jaar is ook nog maar de vraag. Eerder stelden Jan Frodeno en Patrick Lange zich al vragen hoe ze zich in de Europese winter moeten voorbereiden op het exotische klimaat van Hawaii, al is het in februari normaal een tweetal graden minder warm gemiddeld.

WK 70.3 Taupo naar 2023?

Nog veel vragen dus, maar we mogen al blij zijn dat Ironman eindelijk duidelijkheid schept en dat we in oktober dus niet naar Hawaii moeten trekken. En in november komt er ook geen WK 70.3 Ironman in het Nieuw-Zeelandse Taupo. Volgens Nieuw-Zeelandse bronnen wordt er overwogen om het WK naar 2023 uit te stellen omdat het WK 70.3 in 2021 (Utah) en 2022 (Europa) al gegund is. De grote hamvraag is dan weer wat triatleten die al gekwalificeerd waren voor Taupo daarvan gaan vinden…

Wordt ongetwijfeld vervolgd… Als we meer nieuws hebben, brengen we dat meteen.

https://www.facebook.com/IRONMANWorldChampionship/posts/1931957803603910