Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
“Aanvaarden en aanpassen”  Belgische triatleten reageren op afgelasting Ironman WK’s
De finish van Bart Aernouts in Hawaii in 2018 (foto: 3athlon.be/Hans Cleemput)
Hawaii

“Aanvaarden en aanpassen” Belgische triatleten reageren op afgelasting Ironman WK’s

Het WK Ironman in Hawaii van 10 oktober 2020 en het WK 70.3 Ironman in Taupo van 24 november 2020 zijn definitief afgelast. Wij polsten bij Belgische triatleten die gekwalificeerd waren voor Hawaii en/of Taupo hoe zij de beslissing van Ironman ervaren en welke optie ze kiezen om alsnog aan de start te komen. We spraken met Liesbeth Leysen, Jo Zwaenepoel, Marc De Ren, Koen Janssen en Luk Tijsmans. De meesten zouden voor Hawaii kiezen voor de optie oktober 2021 en uit hun reacties blijkt ontgoocheling, maar ook aanvaarding en de bedenking dat er belangrijkere dingen in het leven zijn…

Liesbeth Leysen: “Mindset op oktober”

Liesbeth Leysen in de 70.3 Ironman van Campeche in 2020

Triatlete Liesbeth Leysen van het DOMO-Scott team, in 2019 gekwalificeerd voor én Ironman Hawaii én het WK 70.3 in Taupo, is containers aan het uitladen op het DOMO-hoofdkwartier als we haar aan de lijn krijgen. “Misschien moeten we met DOMO een nieuwe business aanboren en sport-containers verhuren zoals in de Container Cup,” lacht ze. “Het zou een alternatief kunnen zijn om in de winter te trainen als het WK Ironman in februari plaatsvindt. Krijgen we de keuze tussen februari, oktober of een Ironman naar keuze? Dan zou ik toch liever voor oktober gaan, onze mindset stond al op oktober en november.”

“Om eerlijk te zijn, voelden we het al aankomen dat Hawaii niet zou doorgaan. We hadden onze vlucht en verblijf al geboekt. Gelukkig hebben we de kamers al kunnen annuleren. Waarbij ik me de vraag stel hoe groot de impact is op de bevolking ter plaatse. Voor ons is het onze hobby, voor de mensen op Big Island is het hun job… Ook voor Taupo hadden we ons verblijf al geboekt, maar gelukkig de vlucht nog niet,” aldus Liesbeth, die woensdag 20 mei overigens te gast is in ons volgende 3athloncafe…

Jo Zwaenepoel: “Goed dat ze opties geven”

Jo Zwaenepoel in de Ironman Wales in 2019 (foto: Facebook Jo Zwaenepoel)

Voor Jo Zwaenepoel, de triatleet uit Maarkedal, is de afgelasting van het WK Ironman in Hawaii een domper. “Het stond in de sterren geschreven en het was wachten op de bevestiging,” vertelt Jo. “Voor mij is het een tegenvaller, want tot hiertoe was het traject ideaal verlopen. Ik pakte mijn voorziene top-5 in Wales in 2019 en had dus een jaar om me voor te bereiden. We hebben ook een benefiet gepland en ik zou via Klazienaveen en Didam me voorbereiden richting Hawaii. Ik zal nu wat andere uitdagingen zetten, zodat ik toch bezig blijf en doelen kan stellen, eventueel de Ironlakes in september of anders een hele, virtueel op mijn eentje. Zo kan je nog uit je fouten leren en sta je in 2021 niet aan de start van Hawaii zonder voorbereidingswedstrijd.”

Over de keuze voor februari of oktober is Jo duidelijk. “Ik heb niet eens een smart-trainer en ben niet van plan er een aan te schaffen. Ik houd ervan om buiten te trainen. Ik vind het goed dat Ironman verschillende opties geeft. Maar ik ga vol voor oktober, voor de echte beleving. Ik reken er op dat er een competitiever deelnemersveld aan de start komt in oktober. Dat is het concept van Ironman: je meten met de besten in je sport. Ik had al alles geboekt sinds begin februari, op aangeven van Luc Van Lierde. We gaan kijken wat de opties zijn. We moeten dit aanvaarden en ons zo snel mogelijk aanpassen. Er zijn belangrijkere dingen in het leven dan een WK Ironman,” aldus de personal trainer.

Luk Tijsmans: “Ik ben Hawaii-verslaafde”

Luk Tijsmans in Hawaii in 2018 (foto: Facebook Luk Tijsmans)

Waar het voor Jo Zwaenepoel de eerste keer zou zijn, geldt de afgelasting ook voor een ervaren triatleet als Luk Tijsmans, die voor de vierde keer zou gaan. “Voor mij is het nieuws van donderdagavond best wel goed, gezien de omstandigheden, omdat we de kans krijgen om voor oktober 2021 te kiezen,” legt Luk uit. “Ik ben er al drie keer geweest. Die eerste keer is uniek en ik snap dat voor de triatleten die voor het eerst gekwalificeerd waren, het nog moeilijker is. Maar ook ik wil gaan. Het zou mijn vierde keer worden en ik ben echt verslaafd aan Ironman Hawaii. De hele beleving, de week voor de wedstrijd, het samenleven tussen de absolute wereldtoppers, het contact met de andere Belgen, dat is geweldig.”

En dus gaat de Ice-man voor oktober kiezen. “Dat komt ons praktisch ook goed uit. Mijn vrouw Els werkt in de zorg op de intensieve afdeling. Oktober 2020 zag ze sowieso niet zitten. Ze maakt nu enorm veel uren, werkt laat en in de weekends. Dus we hebben samen al plannen gemaakt om in oktober 2021 wat extra verlof te nemen. Ik had onze vluchten en het verblijf al vastgelegd, maar we gaan nu kijken om die eventueel naar 2021 te kunnen verplaatsen. Ondertussen heb ik voor mezelf mijn hele seizoen 2020 al uitgesteld naar volgend jaar. Normaal zou ik Klagenfurt en Hawaii doen, ik ga nu beide in 2021 doen. Dit jaar mik ik alleen nog op de halve triatlon van Menen,” aldus Luk.

Marc De Ren: “Eindelijk duidelijk nieuws”

Marc De Ren in de triatlon van Brasschaat in 2019 (foto: Chris Hofkens)

Triatlon is hot in Wuustwezel en een van de zeer actieve triatleten uit de gemeente van Marc Herremans is Marc De Ren. Hij plaatste zich via het Legacy programma voor het WK in Hawaii, waarbij je 12 Ironman wedstrijden moet afleggen en dan uitgeloot kunt worden voor deelname in Kona. “Voor mij is er eindelijk duidelijk nieuws. Ik had al in 2018 te horen gekregen dat ik voor 2020 in aanmerking zou komen, mits ik nog een aantal Ironman races zou doen. In februari van dit jaar kreeg ik definitieve bevestiging en vorige week kreeg ik de officiele mail voor mijn kwalificatie. Het is geen eenvoudige periode geweest, met veel twijfels,” zegt Marc.

Hij heeft zelf nog geen besluit genomen welke optie hij wil kiezen. “Het lijkt alsof ik op een rond punt rijd met te veel afslagen en ik weet niet welke kiezen,” legt de triatleet van de Sterke Peer Triatlon Club uit. “Ik ben gemotiveerd genoeg om ook in de winter te blijven trainen, maar de onzekerheden over corona en eventuele reisbeperkingen, maken de beslissing moeilijker. Ik moet ook rekening houden met de familie, die zouden mee gaan. Voor mij was Hawaii 2020 normaal de kers op de taart van mijn triatloncarriere. Ik ben er nog niet uit. In oktober 2021 zijn wellicht alle onzekerheden weg. En mijn coach Christian Meuser stuurde al een berichtje dat hij zijn best doet om zich te kwalificeren zodat we in oktober 2021 samen aan de start staan. Ik heb nog een week om te beslissen, hé,” aldus Marc.

Koen Janssen: “Naar Taupo op vakantie”

Koen Janssen met zijn gezin na de Ironman Frankfurt 2019 (foto: Faceboek Koen Janssen)

Koen Janssen is erg betrokken in de triatlonsport, als CEO van ITZU als sponsor en zelf ook als atleet gekwalificeerd voor het WK 70.3 Ironman in Nieuw-Zeeland. Ook dat is afgelast en er is nog geen nieuwe datum. “Dat is een serieuze tegenvaller, want wij hadden met het hele gezin en samen met onze clubgenoot Ronnie Schrijvers een hele rondtrip geboekt door Nieuw-Zeeland. Toen we naar het WK in Zuid-Afrika zijn geweest, hebben we daar ook een safari geboekt. Het WK halve Ironman is voor ons meer dan een wedstrijd, dat is vakantie.”

“Ze hadden wat mij betreft beter alles geschrapt en ik vind die eventuele optie van een WK in Taupo in 2023 niet eens zo’n gek idee. Dan heb je ruim de tijd om alles weer om te plannen. Los van de financiele inspanningen die ik al gedaan had met voorschotten en boekingen voor Nieuw-Zeeland, had ik ook een heel programma vastliggen. Ik zou in Frankfurt proberen 1 van de 10 slots voor Hawaii te pikken, dan nog Polen meedoen omdat we daar met ITZU ook een bedrijf hebben en dan via Kona me klaarstomen voor Hawaii. Dat valt nu allemaal weg. En ik ben nooit zo goed in vorm geweest als nu. Ik blijf rigoureus mijn planning volgen en ik haal in de testen bij mijn coach Luc Van Lierde uitstekende waarden. Ik ga dan ook zeker in beweging blijven,” aldus Koen.