Subscribe Now
Trending News
By using our website, you agree to the use of our cookies.
Bart Aernouts over Ironman Hawaii: “Eerste opdracht is nog altijd kwalificatie”
Bart Aernouts loopt naar negende plaats in Ironman Hawaii 2019 (foto: 3athlon.be/David Pintens)
Nieuws

Bart Aernouts over Ironman Hawaii: “Eerste opdracht is nog altijd kwalificatie”

Het uitstellen van het WK Ironman in Hawaii naar 2021 heeft ook gevolgen voor de Belgische toptriatleet Bart Aernouts. De vice-wereldkampioen ziet zijn hoofddoel voor 2020 verdwijnen, maar is blij dat daar al duidelijkheid over is. Hij maakt zich ook nog niet druk in een WK in februari. “Voor mij blijft de eerste opdracht nog altijd me kwalificeren en voorlopig blijft de onzekerheid over wedstrijden in het najaar, alleen al op het vlak van reizen…”

“Van Lanzarote terug naar Belgie”

Bart Aernouts is volop aan het inpakken als we hem vrijdagavond aan de telefoon krijgen in Lanzarote. De Belgische prof-triatleet heeft de beslissing genomen om dit weekend met de auto terug te keren naar Belgie. “Ik was in Lanzarote op stage toen de corona-crisis losbrak en besloot om daar te blijven. Achteraf bekeken was dat misschien niet de juiste besliissing, want de lockdown was in Spanje veel strenger dan in Belgie. Ondertussen is het hotel in Sands Beach hier al zeven weken dicht en zitten we met zijn twee in ons appartement. Tijd om terug te keren naar Belgie, al ga ik daar de eerste tijd ook even zelf in quarantaine voor de zekerheid, al voel ik me wel op en top gezond,” vertelt Bart.

“Goed dat er duidelijkheid is over 2020”

De vice-wereldkampioen Ironman van 2018 heeft vrijdag ook het nieuws gehoord van de afgelasting van de Ironman Hawaii van 10 oktober 2020. “Het is goed dat daar tenminste duidelijkheid over is,” legt Bart uit. “Mijn hoofddoel voor 2020 valt daardoor weg, maar tegelijk ook de zorgen over kwalificatie. Ik moest mijn slot nog behalen en normaal had ik de Ironman St-George uitgekozen, die dit weekend gepland stond. Ook deze wedstrijd is uitgesteld naar het najaar.”

Bart Aernouts won in februari 2020 nog de 70.3 Ironman Dubai (foto: Be Movi)

“Maar ik vrees er dan voor of het al mogelijk zal zijn om af te reizen naar St-George en wat als je dan eerst twee weken in quarantaine moet en dus de laatste 14 dagen voor de wedstrijd niks meer kan trainen?”

“Als het WK februari is, dan is het zo…”

Aan age groupers die al gekwalificeerd waren voor het WK Ironman 2020 wordt de keuze geboden om in februari of oktober 2021 deel te nemen. Voor de pro’s zou er na februari ook nog eens oktober bijkomen. “Twee WK’s in Hawaii op 1 jaar tijd en daartussen ook nog een extra Ironman plannen om je te kwalificeren voor oktober? Dat wordt moeilijk. Het is niet alleen sportief een uitdaging, maar hoe zal het zijn met restricties op reizen?”

“Langs de andere kant zullen we weinig keuze hebben als pro-atleet. Je wil je tonen voor je sponsors en je wil het best mogelijke resultaat behalen, dus als het WK in februari is, dan hebben we ons daarbij neer te leggen. Op zich is het een keer een voordeel voor de Australiers, die zich dan in hun zomer kunnen voorbereiden op Hawaii.”

“Eerste opdracht blijft kwalificatie”

Bart Aernouts zou normaal ook starten in het WK 70.3 Ironman in het Nieuw-Zeelandse Taupo, wat voor het eerst een paar weken na Ironman Hawaii gepland stond. “Ik had het graag eens meegemaakt, die omgekeerde volgorde, met het WK 70.3 na Hawaii,” vertelt Bart. “Ik ben zeer benieuwd hoe ze dat willen gaan oplossen in 2021. Gaan we in januari de halve Ironman doen in Taupo en in februari dan Hawaii?”

Bart Aernouts finisht negende in WK Ironman 2019 (foto: 3athlon.be/David Pintens)

“Voorlopig maak ik me daar niet druk in. Mijn eerste en enige opdracht blijft de kwalificatie voor Hawaii. Ik ga nu met Luc Van Lierde een nieuwe planning bekijken en ik hoop dan dat ik me in het najaar in een van de uitgestelde races kan kwalificeren. Ook dan wordt het nog de vraag of er extra slots beschikbaar worden gesteld. Net zoals voor het tweede WK in oktober, waarvoor we een veel kortere kwalificatieperiode krijgen.”

“Lange trainingen hoeven voor mij nu niet”

Ondertussen houdt Bart zich rustig bezig. “Ik doe mijn trainingen nu op winter-ritme. Ik ben hoegenaamd niet in vorm, maar dat is nu ook nergens voor nodig. Ik zie overal leuke uitdagingen, het zorgt ook zeker voor toffe nieuwsberichten bij jullie, maar ik heb zelf weinig zin in superlange trainingen nu. Pas op, ik heb er niks op tegen en ik snap dat sommige atleten het wel graag doen. Maar ik heb ook met trainer Luc afgestemd dat we rustig aan doen.”

“Het wordt nu kwestie van me mentaal en fysiek klaar te stomen voor wanneer we 100% aan wedstrijden kunnen doen. Tot dan is het vooral belangrijk dat we allemaal gezond blijven,” aldus Bart.